Силата да казваш "не"
Психология Любов и партньорство

Силата да казваш „не“

Доста често „да“ е ключова дума в отношенията ви със семейството, приятелите и бизнес партньорите. Стремите се да бъдете мили и позитивни, да не разочаровате никого и да сте насреща, когато някой има нужда от вас. В това няма нищо лошо, стига околните да не започнат да приемат за даденост, че винаги ще поставяте техните потребности над вашите, независимо какво ви коства.

Понякога е трудно да изразите открито мнението си, било то от неувереност, страх от конфронтация или притеснения какво ще кажат другите за вас. Това обаче със сигурност няма да ви спечели уважението на околните. Въпреки че често давате повече, отколкото получавате, обикновено се чувствате недооценени и рискувате да бъдете заобиколени от хора, които да се възползват от вас.

Неспособността да казвате „не“ може да ви накара да се чувствате зле, както психически, така и физически, затова е много важно да се научите да използвате тази кратка, но съществена дума.

Кажете „не“ на липсата на граници

Границите са от съществено значение за здравословните връзки и показват, че уважавате себе си и партньора си. Разберете какво ви харесва и какво не ви допада, какво искате от живота, какви компромиси никога не бихте направили и не позволявайте тези граници, които сте си поставили, да бъдат преминати, за да не ставате уязвими.

Кажете „не“ на фалша

Някои хора погрешно мислят, че съгласявайки се с това, което другите хора искат, ще носи  по-малко разногласия и конфликти. Те смятат, че това е добре и за връзките им, но всъщност е точно обратното. По този начин нуждата да се харесат на останалите засенчва тази да бъдат верни на себе си и околните не могат да ги опознаят истински.

Кажете „не“ на саможертвата

Когато се чувствате задължени да се съгласите да направите нещо, което не искате, това обикновено дава отражение. От една страна се ядосвате на човека, който ви е попитал, а от друга – на себе си за слабостта, която сте проявили. Освен това, дори и да помогнете, в действията ви няма да има искреност и хората ще могат да усетят вашето нещастие и негодувание. Същото е и във връзките – трябва да се правят компромиси, но не само единият да прави жертви.

Кажете „не“ на черните сценарии

Хората, които трудно казват „не“, често се притесняват от реакциите и чувствата на други хора. Те са склонни да изграждат във въображението си всякакви негативни сценарии, произтичащи от отказването. Не забравяйте обаче, че не можете да носите отговорност за действията на останалите, а само за вашите собствени.

Най-важното е да успеете да използвате „не“ по правилния начин. Това не означава да не помагате на околните, когато те имат нужда, напротив. Просто трябва да се научите да се предпазвате от тези, които само се опитват да ви използват.

Tagged ,
на горе