Съвети за грижа за косата по време и след бременността

Съвети за грижа за косата по време и след бременността
Здраве и красота

Съвети за грижа за косата по време и след бременността

Бременността оказва голямо влияние върху физиологичното състояние на бъдещата майка. Много жени през този период забелязват различни промени в телата си – кожата им става по-суха, ноктите са по-чупливи от обикновенно и косата може да опада повече. Как да запазим красотата на косата си в този толкова уникален период за жената?

Как бременноста влияе на състоянието на косата ви?

Най-често бременността оказва положителен ефект върху косата ви. Тя може да стане по-плътна и блестяща, а ако сте с къдрава коса, къдриците ви стават по-лесни за оформяне. Такива промени не могат да не ви зарадват. Но има такива жени, които се оплакват, че косата им е изтъняла, бързо се омазнява, станала е по-чуплива или опада. От научна гледна точка има обяснение както за първия, така и за втория вариант. За тези 9 месеца, отслабените къдрици на бременната жена придобиват нови сили и блясък. Спецалистите свързват подобрението в общото състояние на косата с промяна в хормоните на жената, а влошаването и най-често се наблюдава заради проблеми, които бъдещата майка е имала още преди бременността.

Грижа за косата по време на бременността

Косата на жените изисква грижи и внимание по всяко време, особено през бременността. За да направите това, можете да последвате по-долните съвети за грижи за косата у дома:

1. За суха коса перфектна е маската от лук, мед и сок от алое. Всички съставки се смесват и се втриват в корените на косата. Репей и зехтин също възстановяват косата. Маслото от репей може да се смеси с два жълтъка като сместа я нанесете върху косата си и постоите така един час. Всички маски се измиват с топла вода и шампоан.
2. Ако косата на бъдещата майка е станала много мазна, тогава в помощ може да се окаже лимонът. След всяко измиване косата трябва да се изплаква с вода и лимонов сок. Той не само премахва излишното омазняване от скалпа, но и придава възхитителен блясък на къдриците ви и безупречен аромат. Също така е добре да изплакнете мазната коса с отвара от подбел или коприва.
3. Когато се появи пърхот, не трябва да прибягвате до използване на лекарства – те могат да навредят на бебето. Идеална е отварата от люспите на лук и обикновена вратига.
4. За укрепване на корените на косата са подходящи специални витаминни комплекси за бременни жени, както и добра балансирана диета.
5. Когато се грижите за косата си, не трябва да забравяте за правилното и разресване, както и за нежния масаж на скалпа. Леко масажирайте скалпа си два пъти на ден в продължение на около 5-10 минути.

Грижа за косата след бременността

В много случаи след раждането състоянието на косата на жената може да се влоши. Това се дължи на хормонални промени, безсънни нощи, неадекватно хранене, както и на факта, че детето „взима от майката“ много хранителни вещества. Как, в този случай, да запазим красотата на къдриците си?

Възстановяване отвътре:

• Можете да използвате специални витамини за кърмачки. Те компенсират липсата на необходимите елементи.
• За да може косата да ви да е отново бляскава и здрава, е необходимо да запълните липсата на желязо, сяра, фолиева киселина, цинк и витамин В12 в организма си. За да се случи това, трябва да включите в диетата си моркови, ядки, тиквени семки, киселец и водорасли. Млечните продукти също биха били полезни. Но пикантното, пърженото и пушеното е най-добре да се избягват.

Лечение с народни методи:

Съществуват много народни методи за грижа за косата у дома. Като за начало тя може да се измие или изплакне със специални лечебни шампоани или билкови отвари. За да укрепите косата си, можете да прибегнете до народни средства, които са лесни за приготвяне у дома. Ето две много полезни и изпитани рецепти:

1. Яйчен жълтък се смесва старателно със супена лъжица мед и масло от репей. Сместа се нанася върху скалпа и косата се обвива с полиетилен и кърпа, след което се държи да престои половин час и се изплаква.
2. В отвара от репей се накисва ръжен хляб, докато не стане на каша. Получената консистенция се нанася върху корените и се държи около 20 минути. След това косата се изплаква.

Tagged ,
на горе