Любопитни факти за пчелите
Интересно

Любопитни факти за пчелите

Пчелите са интересни животни. На планетата Земя има пчели от повече от 100 милиона години. Човечеството се е научило да събира мед преди почти 8000 години и пчелите, критичната роля, която играят в селското стопанство, и техните дарове за нас – медът, цветният прашец и восъкът, които събираме от техните кошери – са неразделна част от нашия вид оттогава.

Искате да излезете с него? Поканете го

Здравето е богатство!

Детокс: подмладете тялото и духа си

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот!

Любопитни факти за пчелите

Медоносните пчели дехидратират нектара, за да направят перфектната консистенция на меда

пчелите
Любопитни факти за пчелите снимка: pinterest

Когато медоносните пчели отиват да търсят храна, те събират нектар и го доставят на друга медоносна пчела, след като се върнат в кошера. След това нектарът се предава от пчела на пчела и в крайна сметка се отлага в една от клетките на кошера. Колективно медоносните пчели в кошера ще пляскат с криле, за да изсушат нектара, докато съдържанието му на влага се намали от приблизително 90% на най-много 18%, но съдържанието на вода в нектара на пчелите може да варира.

След като медоносните пчели са доволни, че са отстранили достатъчно вода, те запечатват клетката с пчелен восък и след като всички са запечатани, пчеларите могат да събират вкусния мед, за да се наслаждаваме.

Те затоплят и охлаждат собствения си кошер, за да го поддържат между 93 и 95 градуса през цялата година.

Пчелите са студенокръвни и трябва да поддържат кошера си при постоянна температура . В студено време те поддържат кошера топъл, като се роят заедно, за да генерират телесна топлина и като запечатват пукнатини в кошера с прополис. При топло време те събират вода и се подреждат в кръг около входа на кошера . С помощта на крилата си пчелите раздухват водата, така че тя да се изпари във въздуха. След това те вентилират хладния въздух, така че той да циркулира около кошера като нещо като централен климатик.

Шестоъгълната форма на пчелната пита е най-ефективната форма в нашия свят.

пчелите
Любопитни факти за пчелите снимка: pinterest

Моделът позволява клетките да бъдат опаковани без празно пространство между тях. Въпреки че восъкът е тънък и деликатен, структурата на шестоъгълните клетки на пчелите може да издържи огромна тежест.

Известно е, че те нападат други кошери и крадат мед!

Пчелите „ограбват“ мед от други пчели, ако има мед от друг кошер (да речем, ако пчеларят остави кошера отворен) или ако времето е бедно. Въпреки това, ако пчела пазач от ограбения кошер хване натрапник (откривайки чуждата мирвизма на натрапника), двамата ще се впуснат в битка — ужилване до смърт. Ако крадецът влезе незабелязано в кошера, той ще усети миризмата на кошера (и ще научи достатъчно добре входа), за да може да влиза и излиза, без да бъде открит като натрапник.

Диетата им се състои от мед и прашец.

пчелите
Любопитни факти за пчелите снимка: pinterest

Медът и прашецът са градивните елементи на диетата на пчелите. Пчелите се хранят с мед, защото той им осигурява наситени с енергия въглехидрати, докато поленовият протеин осигурява на пчелите незаменими аминокиселини. Но диетата на кралицата е по-богата на мед… което й дава плодовитост.

Основната храна на кралицата е специална смес от мед и прашец, наречена „пчелно млечице“. Пчелното млечице съдържа повече цветен прашец и мед от желето от ларви (храната, консумирана от пчелите работнички и търтеите). Фразата „ти си това, което ядеш“ е особено подходяща тук, тъй като кралицата би била безплодна и неразличима от по-малките пчели работнички, ако не бяха добавените въглехидрати в пчелното млечице.

Има три вида медоносни пчели, които живеят в кошер: кралица, търтей и работничка

пчелите
Любопитни факти за пчелите снимка: pinterest

Пчелната майка управлява нощувката (или трябва да кажем кошера) и нейната основна задача е да произвежда повече пчели, като снася до 2000 яйца на ден в разцвета на силите си! Тя напуска кошера само (вероятно два пъти в живота си) за чифтосване и роене.

Мъжките медоносни пчели са известни като търтеи – и познахте – основната им роля е да забременят кралицата. Тя може да събере до впечатляващите 70 милиона сперматозоиди от дронове по време на един полет за чифтосване. Уликата е в името, така че не е изненада, че пчелите работнички вършат по-голямата част от работата в кошера. Тези женски изпълняват задачи като почистване на кошера, хранене на младите пчели, охрана на кошера и търсене на нектар.

Tagged ,
на горе