Как да се справим с напуканите пети
Здраве и красота

Как да се справим с напуканите пети

Може да успеете да облекчите напуканите пети с домашни средства, включително балсами и ексфолиация. Но ако петите ви са силно напукани или имате диабет, лекарят може да препоръча друго лечение.

Напуканите пети са често срещан проблем с краката. Едно проучване установи, че 20 процента от възрастните в Съединените щати изпитват напукана кожа на краката си. Това може да се случи както при възрастни, така и при деца и изглежда засяга по-често жените, отколкото мъжете.

За повечето хора напуканите пети не са сериозни. Може да причини дискомфорт, когато ходите боси. В някои случаи пукнатините по петите могат да станат много дълбоки и да причинят болка. Прочетете, за да научите за най-добрите домашни средства за лечение и предотвратяване на напукани пети.

Искате да излезете с него? Поканете го

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

Как да се справим с напуканите пети

Накиснете и ексфолирайте краката си

напуканите пети
Как да се справим с напуканите пети снимка: pinterest

Кожата около напуканите пети често е по-дебела и по-суха от останалата част от кожата ви. Тази кожа има тенденция да се цепи, когато упражнявате натиск. Накисването и овлажняването на краката може да помогне за това. Ето няколко съвета.

За накисване на краката:

Дръжте краката си в хладка сапунена вода до 20 минути.
Използвайте търкалка за крака, за да отстраните всяка твърда, дебела кожа.
Внимателно подсушете краката си.
Нанесете балсам за пети или плътен овлажнител върху засегнатата област.
Нанесете петролно желе върху краката си, за да заключите влагата. Обувайте чорапи, за да избегнете разнасянето на мазнина наоколо.
Избягвайте да търкате краката си, когато са сухи. Това увеличава риска от увредена кожа.

Течна превръзка

Можете също така да нанесете течна превръзка върху вашите напуканите пети, за да запечатате раната и да предотвратите инфекции или по-нататъшно напукване. Този продукт се предлага като спрей, което означава, че можете да продължите деня си, без да се притеснявате, че превръзката ще се разлепи. Течната превръзка е добър вариант за лечение на дълбоки пукнатини по петите, които могат да кървят.

Нанесете течна превръзка върху чиста, суха кожа. Докато пукнатината зараства, покритието се притиска към повърхността на кожата. Можете да закупите този продукт без рецепта в аптека или онлайн.

Някои хора съобщават за успех с помощта на супер лепило за затваряне на пукнатини по кожата. Един казус от 1999 г. наблюдава десет души, които използват две до три капки супер лепило по протежение на всяка пукнатина. Те държаха пукнатината заедно за 60 секунди, за да могат да се запечатат. Около седмица по-късно съобщиха, че пукнатините са затворени и безболезнени. Но търговското супер лепило може да бъде токсично в зависимост от марката. Говорете с Вашия лекар, преди да опитате този подход.

Пчелен мед

напуканите пети
Как да се справим с напуканите пети

Медът може да работи като естествено средство за напуканите пети. Според преглед от 2012 г., медът има антимикробни и антибактериални свойства. Изследванията показват, че медът може да помогне за зарастване и почистване на рани и овлажняване на кожата. Можете да използвате мед като скраб за крака след накисване или да го нанесете като маска за крака за една нощ.

Кокосово масло

напуканите пети
Как да се справим с напуканите пети снимка: pinterest

Кокосовото масло често се препоръчва при суха кожа, екзема и псориазис. Може да помогне на кожата ви да запази влагата. Използването на кокосово масло след накисване на краката също може да бъде добър вариант. Противовъзпалителните и антимикробните свойства на кокосовото масло могат да помогнат за напуканите пети, ако са склонни към кървене или инфекции.

Вазелин

Използвайте вазелин като терапия за крака през нощта или го нанесете след душ. Той отдавна си е спечелил славата като универсално средство за лечение на суха кожа.

Вазелинът помага за задържането на естествената влага и мазнини, от които кожата се нуждае. Освен това предпазва кожата от суровите метеорологични условия и конкретно петите от изсушаващия ефект на вятъра и студа. Той помага и за напуканите пети.

Масло от ший

напуканите пети
Как да се справим с напуканите пети снимка: pinterest

Маслото от ший е богато на антиоксиданти и също има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на зачервяването на напуканите пети. Междувременно предпазва краката ви и от инфекции.

Освен това е отличен омекотител, тъй като се абсорбира лесно в кожата на краката и създава мека бариера, която задържа влагата.

Tagged ,
на горе