10 идеи за уикенд разходка в България
Величествена България

10 идеи за уикенд разходка в България

На екскурзия за уикенд разходка в България може да посетите много природни и туристически забележителности. Нашата родина е осеяна с безброй прелести, описани в стиховете на българските поети. България е земя, изпъстрена с планини и реки, живописни пейзажи, слънчеви плажове, лазурно Черно море и пленителна природа. Тя е осеяна с китни градчета, селца и курорти, които носят своя чар и обаяние.

Тук има замъци и крепости, музеи, развлекателни паркове и безброй места за посещение. Не пропускайте да ги разгледате по време на екскурзията си в България. Ще прекарате приятно заедно със своето семейство и приятели.

За екскурзия и разглеждане на забележителности се изисква време, а не винаги имаме достатъчно свободни дни. Затова тук ви предлагаме еднодневни екскурзии в близост до София и Пловдив, с които ще видите интересни места.

В тази статия ще ви представим подходящи идеи за екскурзия за 1 ден в България. Готови ли сте?

Ето какво да видите за уикенд разходка в България:

В близост до София

Панчарево

Панчарево е чудесно място за туризъм, спорт и отдих в близост до София. Намира се в подножието на планините Витоша, Плана и Лозенска планина, както и образувалия се Панчаревски пролом.

Най-известни в Панчарево са: Панчаревското езеро, крепост Урвич, резерват Бистришко бранище, язовир Искър, Панчаревски минерален извор, Панчаревски манастир, Национална гребна база „Средец“, Камбаните и група от 8 манастира, които са част от така наречения средновековен комплекс Софийска Света гора.

Мястото притежава красива природа и пази своите народни традиции, които го правят отлична туристическа дестинация за уикенд разходка в България.

10 идеи за уикенд разходка в България
10 идеи за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

Вазовата екопътека

Разходката по Вазовата екопътека продължава общо около един час и половина. Изходна точка за този поход е гара Бов. Първата част на маршрута не е много стръмна и сравнително лесна, а втората част се явява по трудна с изкчаването по стъпъла. Точно в средата на пътя, ще се изправите пред чудесна гледка към водопад Скакля.

Вазовата екопътека е перфектна дестинация за уикенд разходка в България. Водопадът Скакля е перлата в короната на живописната местност и прекрасен завършек на еднодневно пътуване от София. Водопадът се спуска от 120 м височина и образува величествени каскади на три места. Гледката е забележителна!

Сапарева баня

Само на един час разстояние от София, може да откриете чудно място за разходка, съчетана с курорт с минерална вода. Сапарева баня се намира на 70 км от София и 56 км от Кюстендил.

Градът е известен с горещи минерални извори и спа туризъм. На това място се намира единствен по рода си гейзер – фонтан. Разнообразните природни дадености, близостта на планината, благоприятният климат и местоположение, правят града препочитано място за екологичен и селски туризъм и балнеолечение.

10 идеи за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

Ако искате лека разходка сред зелени гори и поляни с цветя, посетете Паничище. Курортът се намира в близост до Сапарева баня и разполга с хотели и Посетителски център. Интересно място е езерото Паничище.

Паничище се намира в Рила и се гордее с иглолистни гори и чист въздух. В местността има почивни станции, хижи, спа хотели, ски писти. Паничище е изходна точка за маршрути за хижа Пионерска, хижа Ловна, Скакавица, Рилски езера. Тук се намира и ледниковото езеро – Сухото езеро.

Банско

Банско се намира на 140 км от София, отстои на 50 км от Благоевград и е разположен в полите на Пирин. Поради благоприятния планински климат, снегът се задържа до април и създава отлични условия за любими зимни спортове.

10 идеи за уикенд разходка в България
Банско
Снимка: pinterest

Банско е много популярна ски дестинация в България и много подходящо място за посещение през зимата. Банско е ски курортен град с международна популярност и може да се похвали с множество ски и сноуборд обособени зони на връх Тодорка, като ски писта Томба. Градът предлага най-дългия ски сезон в България. Освен това, Банско е известен и със ски ресторанти, спа комплекси и е домакин на Банско Джаз Фестивал всяка година. Може да посетите връх Вихрен, Тодорка, Кутело и лифт Банско.

Рилски манастир

Рилски манастир е най-посещаваната дестинация в България, която съчетава духовност и величествена архитектура. Манстирът се намира на 120 км от София и е подходящо място за еднодневен маршрут. Манстирският комплекс е внушителен по своите размери и изключително красиви стенописи. Ще намерите умиротворение и тишина в светата обител и ще се потопите в спокойната атмосфера.

В близост до Рилския манастир се намира и уникалната природна забележителност Стобски пирамиди.

10 идеи за уикенд разходка в България
Рилски манастир
Снимка: pinterest

В близост до Пловдив

Хисаря

Град Хисаря се намира в Южна България в полите на Средна гора. Разстоянието от Пловдив до Хисаря е 45 км, а от град Карлово го делят само 24 км. Мястото е подходящо за уикенд разходка в България, защото предлага благоприятен климат и минерална вода.

Градът е известен с развито балнеолечение, като минералната вода се използва не само като питейно лечение, а и за лечение чрез бани на заболявания на опрно-двигателния апарат. В Хисаря има 22 минерални извора с различни физико-химични свойства, качества и температура , които имат полезни лечебни свойства. На това място се преплитат история и артефакти от далечно минало. Виждат се запазени древни римски руини на бани, порти и други сгради.

10 идеи за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

В близост до Хисаря се намира Старосел, който е свързан с историята на траките. Запомнящо преживяване ще остане за вас посещението на винарната Старосел. Тук се предлага една смесица от приятно удоволствие от виното, обгърнато от мистиката на тракийската култура.

Пампорово

Пампорово е един от най-популярните зимни курорти в България. Разположен е в Родопите и над него се издига връх Снежанка. Намира се на 85 км от Пловдив, на 230 км от София и много близо до Смолян и Чепеларе. Климатът на Пампорово е мек с много слънчеви дни през зимата.

Поради изключително красивата природа в местността, курортът се посещава през цялата година. Най-голям поток от туристи има през зимата, защото се практикуват ски спортове и сезонът за каране продължава до април.

10 идеи за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

Смолян е красив град, който предлага прекрасни условия за уикенд разходка в България. Градът е известен с забележителния Планетариум, с който ще се насладите на чудни космични гледки.

Пампорово и Смолян са чудесни места за туризъм, в които ще се насладите на незабравими планински гледки и красотата на Родопите.

Перперикон

Какво по-интересно от една разходка из древната история на България. Ако искате да навлезете в загадъчните тайни на далченото минало, посетете Перперикон. Скалният град Перперек се намира на 15 км от Кърджали. Това е античен и средновековен комплекс в Родопите, който включва светилище и средновековна крепост. На това място са живели траките и градът е бил столица и крепост, а по-късно е обитаван от римляни, ромеи и българи. Всичко тук е обвито в мистерия и ви кара да се почувствате част от  едно велико минало и цивилизация.

10 идеи за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

Друго забележителност във вашето пътуване може да бъде Татул. Тук историята отново се връща към древния народ на траките. Светлището Татул разказва истории за традиции и обичаи от предишни векове. Ще се потопите изцяло в духа на загадъчния и мистичен свят на траките и ще се почувствате запленени от магията на древните ритуали.

Казанлък

Прекрасна идея за еднодневна разходка в близост до Пловдив е град Казанлък. Това емблематично място за България се нарича „Долината на розите“, познато с прекрасните, ароматни български рози.

В Казанлък се провежда ежегоден фестивал на розата. През месеците май-юни градът се изпълва с културни, танцови, музикални и социални събития. Тук може да посетите концерти, изложения, паради и да присъствате на коронацията на Кралица на розата, която е кулминация на празненствата.

10 идеи за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

Мистериозна и интересна е Тракийската гробница, която може да посетите там. Тя е част от културното наследство на ЮНЕСКО и е богата на фрески със сцени от обикновения живот на траките.

В близост се намира и паметникът Бузлуджа, който е свидел на отминали времена. Архитектурата е интересна и създава причудлива картина заедно с планината. Това е запомнящо се място, което ни вдъхва носталгия по отминалото време.

Батак

Еднодневна екскурзия в България е добро предложение за разходка през уикенда. В близост до Пловдив се намира град Батак и пещерата „Снежанка“. Тази туристическа дестинация предлага съчетание на история и чудни природни места.

Батак е изпълнен с история и с него си спомняме за величествените събития по време на Априлското въстание 1876 година. Може да посетите Историческия музей и да се преклоните пред подвига на героите за свободата.

В близост се намира известният язовир „Батак“, който е изключително красив и удобен за отдих. Язовирът служи за водоснабдяване и производство на енергия, но създава идеални условия за почивка, риболов и ваканция сред спокойствието на природата. Известно място за летуване е планинският курорт „Цигов чарк“, който се намира на единия бряг на язовира. Красотата на живописната природа на езерото и планината е незабравима.

10 идеи за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

Не пропускайте да посетите чудният природен феномен пещерата „Снежанка“. Преплетените скални форми и образувания създават една сюрреалистична картина под земята. Сталактити и сталагмити изпълват залите на пещерата и я превръщат в приказно царство.

Заключение

България е богата на многовековна история и вдъхновяваща природна красота. Много кътчета в страната крият загадъчни истории и незбравими гледки. Изберете любимо място от разнообразната селекция забележителности, която ви предлагаме – градове, планини, езера, пещери и добре запазени флора и фауна в природните резервати. Трудно е да не се впечатлиш от спиращи дъха гледки и мистериозни легенди за хора с приключенски дух и истинска природа.

Организирайте вашата уикенд разходка в България и вижте чудни места, скътали духа на народа. Порадвайте се на естествената дива природа и културни забележителности в нашата красива Родина.

Tagged , ,
на горе