Топ 5 на най-красивите водопади в България
Величествена България

Топ 5 на най-красивите водопади в България

Богата на природа и красоти, нашата родина има едно от най-ценните богатства – омайно красивите водопади в България. На малка територия, нашата страна е обсипана с безценна природа – планини, езера, реки, пещери, минерални извори, море, които я правят истински земен рай.

Ако искате да се заредите с енергия, сила и емоция, посетете някои от тези чудни места. Най-красивите водопади в България са много, но ние ще ви покажем най-известните от тях. Една разходка до тях, ще ви разкрие незабравими гледки, които ще се запечатат в съзнанието ви.

Крушунските водопади – перлата на омайната красота на Величествена България

5 от най-красивите пещери в България

4 енергийни места, които да посетите в България

Ето кои са топ 5 на най-красивите водопади в България:

Крушунски водопади

В близост до град Ловеч, до село Крушуна, се намират прочутите Крушунски водопади. Те са част от група водопади в Северна България, които образуват живописни пейзажи. Причудливи са техните карстови тераси, които създават омайни гледки, обвити в мистерия и загадъчност. Терасите се наричат травертини, които са вид естествени камъни.

Топ 5 на най-красивите водопади в България
Снимка: https://www.pinterest.com/

В близост до Крушунските водопади има други по-малки водопади, а също така пещери – Деветашка пещера, Урушка Маара и др. Интересна забележителност, запазена от Второто бългасрко царство, са останките от исихасткия Крушунски манастир от 13 век. До Крушунските водопади води обширна туристическа екопътека, която минава покрай реката.

Райското пръскало

Всички сме чували за райското пръскало като един от най-високите водопади в България. Наричат го българския Ниагарски водопад. Той се извисява на височина повече от 124 метра и води класацията за най-висок водопад на Балканския полуостров. Райското пръскало е разположен в красивата Стара планина, в близост до връх Ботев и се спуска от там. Той е част от резервата Джендема. Намира се в близост до град Калофер и често го наричат Калоферското пръскало. До водопада се намира и хижа Рай. За да стигнете до Райското пръскало, трябва да тръгнете от местността Паниците. Пешеходният маршрут е труден, но си заслужава величествената и незабравима гледка!

Топ 5 на най-красивите водопади в България
Снимка: https://www.pinterest.com/

Хотнишки водопад

Един от най-красивите водопади в България се намира близо до старопрестолния град Велико Търново. От село Хотница до „Кая Бунар“ ще стигнете лесно, като се разходите по красивата екопътека с мостчета и стълби. Водата на водния феномен се спуска от 30 м височина и нежно облива скалите под него. Под водопада се образува изумруденозелено езеро, което е приказно красива гледка за посетителите. Тази магичност става известна по целия свят и мястото е посещавано от много туристи.

Топ 5 на най-красивите водопади в България
Снимка: https://www.pinterest.com/

Боянски водопад

Боянският водопад е един от най-високите във Витоша. Водата се спуска от височина от около 20 метра. Той се намира в близост до квартал Бояна и е част от Боянската река, като образува още малки водопади и падове по пътя си. До Боянския водпад може да стигнете по различни маршрути, но най-лесният е този от Копитото около 60 минути. Другите пътеки тръгват от Боянската църква. Едната е полегата и по нея се изкачвате постепенно, докато стигнете до Боянското езеро. Другата е по стръмна. Боянският водопад е красива гледка по време на топене на снеговете и силни дъждове. Може да го забележите с невъоръжено око с поглед от София.

Топ 5 на най-красивите водопади в България
Снимка: https://www.pinterest.com/

Рилска скакавица

Един от най-привлекателните водопади в България е в Рила. Носи името на планината и водата пада от 70 метра. Скакавица се намира в Национален парк „Рила“. намира се в подножието на връх Кабул. След като стигнете до хижа „Скакавица“, може да поемете път към водопада. Той е известен е с това, че през зимата тук се провежда ледено катерене. Гората от бяла мура около водопада прави това място приказно и чудно!

Топ 5 на най-красивите водопади в България
Снимка: https://www.pinterest.com/

Заключение

Водопадите в България са изключителна гордост и богатство. Може да се порадвате на величествени природни гледки и завладяващи водопади край Смолян, Тетевен, Ковачевица, Мъглиж, Сандански, Търговище, Вършец, Костенец, Дряново, Кюстендил. Пръснати в цялата страна, водопадите са безценен дар от природата, който ни зарежда с положителни емоции и радост!

Топ 5 на най-красивите водопади в БългарияАкцентна стена в трапезарията

Tagged , , ,
на горе