Как да охладите морско свинче в горещините
Домашни любимци

Как да охладите морско свинче в горещините

Ако имате морско свинче, със сигурност ще ви се наложи да се справяте с някои предизвикателства в неговото отглеждане. Морските свинчета са особено податливи на топлинен стрес. Те не могат да се потят и не могат да се охлаждат чрез дишане, така че могат да започнат да проявяват признаци на топлинен стрес при температури над 24 ℃ или дори по-ниски. Тогава е моментът, в които вие трябва да се намесите и да потърсите правилния начин да охладите домашния си любимец, за да не се стигне до по-големи неприятности.

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Просто влез във вътрешната стаичка на душата си

infomax-logo-50-15-HW Ники Кънчев: Сестра ми Люси Дяковска за пореден път ме накара да се гордея с нея

За начало е добре да познавате поведението на вашето морско свинче и да усетите ако то изпитва някакъв проблем.

Какви са признаците на топлинен стрес при морските свинчета?

Като хищни животни морските свинчета умеят много добре да прикриват признаците на заболяване. В дивата природа проявата на каквито и да било признаци на уязвимост би ги превърнала в лесна мишена за хищниците. Затова е важно да наблюдавате внимателно своето морско свинче със затоплянето на времето, за да можете да забележите признаците на топлинен стрес възможно най-скоро. Ако усетите някои от следните признаци, незабавно трябва да вземете мерки или да потърсите ветеринар:

Летаргия

Вашето морско свинче се движи все по-малко, не се забавлява с играчките, които сте оставили в кошарата му, а прекарва по-голямата част от времето като спи или просто си лежи.

Задушаване

Проблемите с дишането могат да се забележат, ако наблюдавате продължително вашето морско свинче. Може да усетите хрипове и кашлица, което означава, че то не се чувства добре.

Слюноотделяне

То може да се случи ако прегряването вече е в напреднала фаза и спешно трябва животното да бъде охладено.

Конвулсии

Ако температурата е изключително висока спрямо това колко едно морско свинче може да понесе, то може да получи припадък или гърчове. Тогава трябва да потърсите ветеринар възможно незабавно.

Изключително важно е да потърсите съвет, ако вашето морско свинче изпитва затруднения, защото за съжаление перспективите не са добри, ако не се започне незабавно лечение.

Как да охладите морско свинче в горещините
Как да охладите морско свинче в горещините

Как мога да запазя морското си свинче хладно в горещото време?

Когато става въпрос за топлинен стрес при морските свинчета, превенцията винаги е по-добра от лечението.

Преместете кошарата му на сенчесто място

Дървените кошари могат да се нагорещят много бързо, особено на пряка слънчева светлина. Преместете къщичката на морското си свинче на най-прохладното място на сянка, което можете да намерите. Градинските чадъри са чудесен избор, ако няма естествена сянка. В горещ летен ден най-подходящото място може да бъде в къщата ви, като при необходимост дръпнете завесите, за да запазите пухкавите си приятели възможно най-прохладни.

Осигуряване на прохлада

Не подценявайте охлаждащия ефект на вятъра. Разположете кошарата така, че да има добър въздушен поток, независимо дали той се осигурява от естествен вятър навън или от електрически вентилатор в помещението.

Осигурете много прясна вода

Осигурете неограничен достъп до прясна вода, за да сте сигурни, че вашето морско свинче е добре хидратирано. Можете да добавите кубчета лед за допълнително охлаждане. Водата е изключително важна за всяко животно и морското свинче не прави изключение.

Предлагайте студени лакомства

Сервирайте вкусни закуски направо от хладилника. Можете да опитате да накиснете зеленолистни зеленчуци в ледена вода, преди да ги дадете на морското си свинче. Не забравяйте да давате тези лакомства в умерени количества, за да не се стигне до диария на морското свинче!

Как да охладите морско свинче в горещините
Как да охладите морско свинче в горещините

Охлаждащи постелки

В горещ ден вашето морско свинче ще оцени охлаждаща постелка, върху която да легне. Такива постелки могат лесно да се закупят в магазините за домашни любимци. Леден пакет, увит в хавлиена кърпа, е добра алтернатива или пък керамична плочка, предварително охладена в хладилника? Всички те осигуряват желано облекчение от високите температури и вашето морско свинче скоро ще се научи да търси тези места.

И накрая, не забравяйте да проверявате морското си свинче редовно в топлото време, за да забележите бързо дори и малките признаци на проблем.

Вижте още:

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

Tagged ,
на горе