8 съвета как да направите кошара на заека си вкъщи

10 съвета как да направите кошара на заека си вкъщи
Домашни любимци

8 съвета как да направите кошара на заека си вкъщи

Вие сте загрижен стопанин и като такъв сме сигурни, че искате най-доброто за заека си. За да бъде вашият малък домашен любимец щастлив и в безопасност, е важно да се уверите, че жилището му отговаря на неговите нужди. Избирайки правилната кошара и поддържайки я правилно, вие можете да допринесете за доброто състояние на заека си. Има много неща, за които трябва да помислите, затова събрахме нашите най-добри идеи за дом на вашия нов домашен любимец.

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Неделя Щонова: Просто влез във вътрешната стаичка на душата си

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Ако се погрижите тези неща да се изпълнят ще осигурите на заека си страхотно място за живеене.

Изберете правилното място

Първо: къде трябва да поставите заека си в кошарата? За зайците и морските свинчета, които живеят навън, е необходимо да бъдат защитени от атмосферните влияния. Това означава да изберете място, което е защитено от преобладаващия вятър, и да разположите кошарата така, че да избегнете течение и влага.

Освен защитата от лоши метеорологични условия е важно да се уверите, че през лятото на домашните ви любимци не им е прекалено горещо, затова пазете кошарата от пряка слънчева светлина. Идеално е тихо и спокойно място, което не се смущава от котки или кучета.

Уверете се, че е достатъчно голяма

Лесно е да се подцени пространството, което да осигурите за заека си. Що се отнася до размерите на зайчарника, той трябва да е достатъчно висок, за да могат зайците да се изправят на задните си крака и да имат достатъчно място за главата си – ориентировъчно това означава поне 60 см. На дължина кошарата трябва да е достатъчно голяма, за да може вашият заек да направи поне три скока, което за повечето зайци е около 4 метра дължина.

Чудесно е да осигурите още по-голям дом от този. Ако отглеждате два заека заедно, кошарата ще трябва да е достатъчно голяма, за да могат и двамата да лежат изпънати и да си осигурят лично пространство.

Създайте условия за добри взаимоотношения между спътниците

Както зайците, така и морските свинчета са общителни същества и ще бъдат най-щастливи, когато се отглеждат с поне един другар от същия вид. За да сте сигурни, че приятелите съжителстват в хармония, кошарата трябва да е не само достатъчно голяма за всички участници, но и да е устроена така, че те да се разбират без стрес. Осигуряването на повече от една купичка за храна и вода може да помогне за предотвратяване на тормоза, а около тези ресурси трябва да има достатъчно пространство, за да се чувстват вашите домашни любимци сигурни.

Създайте уютно място за спане

Трябва да подсигурите на заека си зона за почивка. Също като нас, те искат да имат отделни места за спане, хранене и тоалетна. В кошарата трябва да има уютна „спалня“, където те да се чувстват в безопасност и да могат да се сгушат, за да спят. За да поддържате тази зона топла през зимата, можете да използвате топлинна подложка или добре увита бутилка с гореща вода.

10 начина да покажете на заека си, че го обичате
8 съвета как да направите кошара на заека си вкъщи

Осигуряване на достатъчно качествено спално бельо

Постелките ще поддържат топлината и комфорта на вашите космати приятели, така че е важно да осигурите голямо количество от тях, особено в студеното време. Ако изберете висококачествен абсорбиращ материал за постелята на заека си, той също ще отвежда влагата и ще улесни поддържането на кошарата чиста и суха. Има много варианти на постелки, между които да избирате, и те се различават по това колко са удобни и абсорбиращи.

Почиствайте я старателно и редовно

Важно е да почиствате често кошарата на заека си, за да поддържате косматия си приятел щастлив и здрав. Всеки ден правете бърз преход, за да почистите тоалетните зони и да отстраните очевидните отпадъци, като например неизядената прясна храна, а след това почиствайте кошарата по-обстойно веднъж седмично. Въпреки това може да се наложи да правите по-често цялостно почистване, ако в кошарата стане мръсно, особено ако имате няколко домашни любимци, които живеят заедно.

За да поддържате кошарата възможно най-свежа, можете да използвате спрей, който предпазва от микроби и бактерии, както и намалява миризмите на домашните любимци.

Дръжте я далеч от земята

Ако кошарите се намират директно на земята, те лесно се подмокрят и влагата може да проникне в жилищното пространство. Повдигането на кошарата помага да запазите дома на заека си чист и сух, а също и да го предпазите от студ. Много кошари са проектирани така, че да са издигнати малко над земята.

заека си
8 съвета как да направите кошара на заека си вкъщи

Уверете се, че тя е защитена от хищници

Гладните хищници, като лисиците, могат да надушат домашния ви любимец, когато е в градината ви, затова трябва да положите усилия да се предпазите от тези хищници. Ключов съвет е да се уверите, че вратите са здраво закрепени – можете дори да използвате катинар, за да сте сигурни, че ще опазите заека си от лисиците! Ако кошарата има повдигащ се капак, трябва да се уверите, че и той е добре закрепен. Кошарата трябва да е здрава, а телта да е достатъчно стабилна, за да може да се дъвче. Дори хищникът да не може да проникне вътре, за вашия домашен любимец може да бъде ужасяващо да го види да се приближава, затова се уверете, че има отделение, в което да се скрие и което е оградено от всички страни.

Вижте още:

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

За какво да внимавате, когато гледате котка

Неща, които никога да не правите на кучето си

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (първа част)

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (втора част)

Tagged , ,
на горе