Защо не можем без магнезий – минералът на подмладяването?

магнезий
Добра форма

Защо не можем без магнезий – минералът на подмладяването?

В тялото ни има 30-50 г магнезий. Този микроелемент е изключително динамичен – той бързо се усвоява, но и лесно се изхвърля, така че се изисква постоянното му попълнение. Според специалисти, е нужно всеки ден да си набавяме от 400 до 600 мг магнезий от храната или с добавки.

Защо винаги са ми студени ръцете?

Костният бульон е модерен, но води до бързо натрупване на мастна тъкан

Диета и етерични масла помагат при вагинални гъбички

Средиземноморската диета пази сърцето от болести

Защо не можем без магнезий?

Ензимите са белтъчни молекули, които стимулират всяка химична реакция в тялото. Без магнезий стотици от тези ензими не могат да си вършат работата. Магнезият допринася за поддържането на здрава имунна и ендокринна системи, държи стабилен сърдечния ритъм, нормална мускулната функция и здрави костите. Той подпомага усвояването и обмяната на много други минерали и витамини, на повечето хормони, а също така регулирането на множество функции на нервите, кръвоносните съдове и имунитета.

Магнезият е нужен за запазването на целостта на двойната спирала на ДНК, която носи генетична информация и кода за различните белтъци, изграждащи всяка жива телесна структура. „Нашествието“ на тежките метали и други отрови в нашия бит, така характерни за съвремието ни, успешно се контролира чрез подобряване на магнезиевия внос.

Това включва и голяма част от канцерогените – ако не за лечение, магнезият е особено перспективен като участник в един природосъобразен комплекс за предотвратяване на различни доброкачествени и злокачествени новообразувания.

Магнезият е антистресов минерал, който оказва нормализиращо въздействие върху състоянието на цялата нервна система и особено на нейните висши отдели (в съчетание с витамините от В-групата). Затова при неговия недостиг човек се уморява бързо, става раздразнителен, нарушава се неговият сън, а жените са ревливи. Шумът изглежда по-силен, светлината – твърде ярка, емоционалните реакции са преувеличени, сърцето бие до пръсване, а главният мозък е прекалено възбуден, за да заспи…

Магнезият може също така да намали нивото на холестерола в кръвта, да предпази от запушване на аргериите и вените с тромби, както и от животозастрашаваща аритмия. Той оказва трайно положително влияние и върху състоянието на половвата система. При бременни жени пази както здравето на майката, така и предотвратява недостатъчното развитие на плода, преждевременното раждане и абортите.

Здравата клетка е с високо съдържание на магнези и с нико на калций. Биохимичната ни възраст теоретично би могла да се определя от съотношението на магнезий и калций в клетката. Магнезият в известен смисъл е минералът на подмладяването и предпазва от калциране на органите и тъканите, характерно за свързаното със старостта дегенериране.

Защо две трети от хората имат недостиг на магнезий?

Близо 70% от  хората имат лек или по-сериозен недостиг на ценния минерал. Причините са:

1.Едностранчивото торене и много други фактори, които са причинили обедняване на почвите, са се отразили отрицателно върху магнезиевото съдържание на хранителните продукти, което е намаляло в пъти през последните няколко десетилетия.

2.Храненето на крак, както и с недоброкачествени продукти – рафинирани, преосолени, препържени и престояли, както и недостигът на сурови растителни храни.

3.Установено е, че както епизодичното напиване, така и редовната употреба на алкохол води до сериозен магнезиев дефицит. В различна степен това важи и за тютюна, наркотиците, както и за растящия наплив на други отрови в околната среда – тежки метали, флуор, пестициди и др.

4.Употребата на високи дози и за дълги периоди на калциеви добавки, антибиотици, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства, слабителни, успокоителни, инсулин, сърдечни гликозиди, диуретици, цитостатици, противозачатъчни и др.

5.Проникващата радиация и електромагнитни излъчвания.

6.Всички здравни нарушения, свързани със спазми, повечето сърдечносъдови, храносмилателни и костноставни болести, дистонии, диабетът, астмата и другите алергии, както и състояния, водещи до засилена обмяна, обезводняване или увеличена киселинност в тялото, по правило са съпроводени с недостиг на този елемент.

7.Бременните жени имат повишени нужди от магнезий, това се отнася и за кърмещите майки, подрастващите, водещите активен начин на живот с много физическа, умствена, зрителна, сексуална и друг вид активност. Рискова е и групата на хората над 60 г.

  1. Магнезият особено бързо се изразходва при стресирания съвременен живот често съпроводен от бързане, несигурност и безпокойство.
Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged
на горе