Костният бульон е модерен, но води до бързо натрупване на мастна тъкан

костният бульон
Добра форма

Костният бульон е модерен, но води до бързо натрупване на мастна тъкан

Може ли костният бульон да подмлади кожата и да излекува ставите през влажната есен, както говорят специалистите. В последните години в много от водещите заглавия на книги за различни противовъзпалителни диети, необходими при автоимунни заболявания, се пише непрекъснато, че костният бульон е незаменимо средство за справяне с тези здравословни проблеми. Той е модерен и често препоръчван, но може да има и негативни въздействия върху тялото и здравето ви.

Сега през повечето време навън е сумрачно и хладно, което неминуемо ни кара да си задаваме един от важните въпроси: как да се погрижа за здравето си?

Привържениците на здравословното хранене напомнят за ползите от костният бульон. Според тях, това ястие е богато на наситен колаген, което означава, че е способно да подмлади кожата. Освен това, бульонът е наситен с витамини, полезни ензими и аминокиселини, магнезий. По всичко изглежда, че това е дар от природата за поддържане на тялото в ситуация на загуба на сила, незаменим продукт за здравето на ставите.

Но наистина ли костният бульон е толкова здравословен и подходящ за всеки?

Костният бульон е модерен, но води до бързо натрупване на мастна тъкан

Зухра Павлова, старши научен сътрудник във Факултета по фундаментална медицина на Московския държавен университет, предупреждава: „Бульонът помага за много бързо натрупване на мастна тъкан. Добър е за хора, които са боледували дълго време и организмът им е изтощен от болестта. Но всъщност, носи повече вреди, отколкото ползи”.

  1. В костният бульон са концентрирани пурини, които повишават нивото на пикочната киселина. Оказва се, че бульонът няма да помогне на ставите, а точно обратното, ще влоши състоянието им. Кръвното налягане също ще се повиши.
  2. Привържениците на ползите от костният бульон пишат, че благодарение на продължителното варене, от костите ще се отстранят антибиотиците и хормоните, които са били в месото. Това не е така: всичко, което е било в тялото на животните и птиците, ще го има и в бульона.
  3. В него има много натрий и тук отново тежестта пада върху риска от повишаване на кръвното налягане, поради задържане на вода в организма.
  4. Продължителното варене ще унищожи повечето от витамините, включително ензимите, като резултатът в крайна сметка, ще е суперпитателна суспензия от мазнини.
  5. Идеята да се набавя колаген за кожата от костен бульон (независимо дали сте го варили 2 или 24 часа) също е несъстоятелна. Колагенът, попадайки в стомашно-чревния тракт, се разгражда до аминокиселини. В този случай тялото само ще образува протеините, от които се нуждае. Невъзможно е да се предизвика синтезът на колаген с помощта на костният бульон. Много по-ефективно е да се храните с висококачествени протеини, да спортувате и да си лягате навреме.

Съществува и още една забавна и напълно несъстоятелна препоръка да се използват кости от животни, хранени с трева, а не със зърно. „Разликата ще се отрази само на портфейла ви“, посочва д-р Зухра Павлова и отбелязва, че „модата в диететиката е много вредна. Най-безопасното нещо, което можете да направите, е да се храните с обикновени, здравословни храни, в умерени количества.“

Така че и тук важи правилото всичко да е в разумни граници и без залитане по модни продукти или храни.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged
на горе