Свети Николай Чудотворец и чудесата, на които бил способен

Свети Николай Чудотворец
Празници

Свети Николай Чудотворец и чудесата, на които бил способен

 Свети Николай Чудотворец започнал да върши чудеса, докато още бил в утробата на майка си, за това свидетелстват множеството легенди. Само по себе си, дори и името на Светеца „говори“ за това, че той е бил човек с дарба да върши чудотворни дела.

НИКУЛДЕН – 6 ДЕКЕМВРИ

Молитва за избавление от беди, опрощение на грехове към Свети апостол Матей

Молитва към Свети Мина, която помага в най-трудни житейски ситуации

Молитва към Света Екатерина и за какво помага

Чудодейна молитва към Свети Архангел Михаил – пазител на светлината и непобедим воин срещу злото

Всяка календарна година на 6 декември българската православна църква отбелязва деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски – Чудотворец), този ден е наречен Никулден.

Легенди за чудесата на Свети Николай Чудотворец

Свети Николай Чудотворец излекувал майка си, докато бил в утробата й.

Свети Николай Чудотворец и чудесата, на които бил способен

Според тази легенда, Свети Никола (Николай Чудотворец) още бил в утробата на майка си, но това не било пречка, за да върши чудеса.  Самото раждане на Светеца е чудо. Майка му, която вече била бременна с него, се разболяла много тежко. С невероятните си способности той успял от утробата да я излекува от тежкото заболяване.

Свети Николай Чудотворец – закрилник на децата.

С право Свети Никола се счита за покровител на децата, защото с магичните си способности успял да изтръгне от ръцете на смъртта три момчета.

Съществуват  още сведения за чудесата, които Чудотворецът е извършвал:

-предсказал началото на страшна буря, която успял да укроти с помощта на молитва;

-възкресил един моряк, паднал от мачтата, докато отварял платната;

-изцелявал болни хора по пристанища, където акостирал корабът;

-внасял утеха в скърбящите сърца;

-прогонвал греховни мисли от главите на хората.

Свети Николай Чудотворец и неговата магическа книга

Казват, че Светеца имал вълшебна книга у дома. В тази книга било написано всичко и за всеки, нещо подобно на Книгата на живота. Там били записани всички добри и лоши дела, които човек е направил за една година назад. Затова се вярвало, че ако хората се държали зле през текущата година, тогава нямало да получат дар от Светеца.

Но Свети Николай е добросърдечен човек и винаги е готов да прости всички лошите дела, но разбира прегрешилия трябва искрено да поиска прошка от всеки, който е обидил, и от самия Светец. Ако чувството за вина било искрено, тогава може всичко да се поиска от Чудотвореца. Основното нещо е да не бъдем алчни и да не искаме прекалено много. Трябва да се има чувство за мярка.

Още за чудесата на Свети Николай Чудотворец

Свети Николай Чудотворец и чудесата, на които бил способен

Днес Свети Николай Чудотворец  е един от най-почитаните светци в християнството. Той е почитан, не само като застъпник от беди и нещастия, но и като пазител на водите. Покровител на моряци и рибарите.

Съществува легенда, че веднъж Свети Никола плавал на кораб, но се разразила яростна буря. Моряците се качили на мачтите, за да навият платната, но един от тях паднал и се наранил до смърт. Тогава Светецът се приближил до него, поклонил се, започнал да се моли и морякът оживял. Хората, станали свидетели на чудото, мигом повявали в необикновената духовна сила на този чудат човек.

В друг случай, докато пътувал по море до Ерусалим, Свети Николай Чудотворец със силата на молитвата укротил бушуващите стихии, които заплашвали да потопят кораба. Славата на този човек бързо се разнесла не само из Ликийската земя, но и далеч извън нейните предели.

Защо Свети Николай Чудотворец е сравняван с Дядо Коледа?

Свети Николай Чудотворец

Как и защо се смята, че добрият старец Дядо Коледа, се сравнява с Чудотвореца? Ето защо…

Вече се спомена, че Никола бил много милостив човек. Поради доброто си сърце, той много обичал да помага на хората в нужда. Тайно в тъмното, под прикритието на тъмнината, за да не го познаел никой, той оставял дарове за бедните на Бъдни вечер.

Една вечер не успял да се скрие от любопитните хорски очи. Едно момиче надникнало и видяло, как възрастен човек с нисък размер, бяла коса и бяла брада оставил пред вратата торба с дарове. Това бил добрият старец.

ПОЧИТАМЕ СВЕТА ВАРВАРА – 4 ДЕКЕМВРИ

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ САВА ОСВЕЩЕНИ – 5 Декември

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе