Защо винаги са ми студени ръцете?
Добра форма

Защо винаги са ми студени ръцете?

Ако винаги имате студени ръце, независимо от сезона, това е сериозна причина да посетите лекар. Този симптом е характерен за много заболявания, така че не си струва да отлагате посещението при специалист.

Жените искат винаги да изглеждат красиви, независимо от метеорологичните условия, и затова се обличат много леко. В този случай причината за появата на студени ръце може да означава просто охлаждане. Но дори и това не трябва да се оставя без подходящо внимание. Прегледайте гардероба си и не забравяйте да се отидете на преглед в медицински център. Хипотермията на тялото може да доведе до възпаление на яйчниците и други вътрешни органи.

Костният бульон е модерен, но води до бързо натрупване на мастна тъкан

Диета и етерични масла помагат при вагинални гъбички

Средиземноморската диета пази сърцето от болести

Няколко шокиращи ползи от изкачването на стълби

Има много причини, поради които да имате студени ръце. И основно това са сериозни патологии, които засягат кръвоносната система.

  • Желязодефицитна анемия

Тя се развива на фона на липсата на желязо в организма, което помага за снабдяването на вътрешните органи с кислород. Това явление може лесно да бъде открито чрез изследване нивото на хемоглобина в кръвта.

Основните симптоми на желязодефицитната анемия са: бледа кожа; възможен шум в ушите; бърза умора; слаб пулс и намаляване на концентрацията.

Какво да правя?

Ако според резултатите от анализа се окаже, че имате ниско ниво на хемоглобина в кръвта, тогава спешно трябва да започнете да се лекувате. Освен това е много лесно за изпълнение. Вашият лекар ще ви предпише добавки с желязо. Той може също така да посъветва приема на добавки, съдържащи фолиева киселина, която помага за подобряване на усвояването на желязото.

В допълнение към лекарствата, човек с желязодефицитна анемия трябва да спазва специфична диета. Той трябва да включи в диетата си повече храни, богати на желязо и да премахне продуктите, богати на калий от менюто си. Първата група продукти включва: месо, плодове, зеленчуци, елда. Към втората спадат всички видове млечни и кисело-млечни продукти.

  • Вегето-съдова дистония

Това заболяване също може да бъде причина за постоянно студени ръце. В същото време човек може да почувства студени и горещи вълни през целия ден, да изпита замаяност и „скачащо“ кръвно налягане (понижава се, след това спада). В допълнение към тези симптоми, човек може да забележи изтръпване в различни части на тялото, както и лека болка в областта на сърцето. И дори ако бързо се хване и отиде на лекар, като правило, той няма да разкрие никакви нарушения.

Вегето-съдовата дистония се развива на фона на тежка умора, постоянен стрес и настинки. Такива състояния силно влияят на работата на автономната нервна система, която контролира тялото. И в случай на нарушаване на неговата функционалност, могат да се наблюдават различни симптоми.

Какво да правя?

Както вече разбрахме, вегетативно-съдовата дистония възниква на фона на различни заболявания и състояния. Поради тази причина е толкова важно да се подложите на пълен преглед и да се консултирате със специалисти, като невролог и ендокринолог. Често при такова заболяване се предписват следните терапевтични мерки: психотерапия; физиотерапия; тренировъчна терапия.

  • Патология на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е много важен орган в тялото, който произвежда хормони. Именно от нейното състояние зависи хормоналният фон на човек. При липсата на такива хормони метаболизмът се забавя, което засяга почти всички вътрешни органи. Основните симптоми на дисфункция на щитовидната жлеза са следните: сънливост, излишни килограми, умора, летаргия, подуване на лицето и крайниците, забавен пулс. В допълнение, човек може да изпита влошаване на състоянието на кожата. Тя може да загрубее в определени части на тялото и да съхне.

Появата на такъв синдром, като студени ръце, се дължи на факта, че при това заболяване има нарушение на механизмите, които контролират вътрешната температура на тялото. Ето защо, на човек с патология на щитовидната жлеза често му е студено. И от това изстиват не само горните крайници, но и долните.

Какво да правя?

На първо място, трябва да се консултирате с ендокринолог и да се подложите на ултразвуково изследване на щитовидната жлеза. Лечението на патология на щитовидната жлеза като правило, включва използването на хормонални лекарства. В никакъв случай не трябва да се приемат, без знанието на лекар. Тъй като всички хормонални лекарства и тяхната дозировка се предписват индивидуално.

  • Диабет

Постоянно студените ръце могат да бъдат следствие от развитието на диабет. Това заболяване като правило, е усложнение на определени патологии. Характеризира се с повишаване на нивата на кръвната захар, което допринася за влошаване на съдовата проводимост. Ако лечението на диабета не започне навреме, това може да доведе до развитие на инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност и дори слепота. И най-важният симптом на тази патология са студените крайници.

Какво да правя?

В този случай трябва спешно да отидете на лекар. Само ранната диагностика на тази патология може да предотврати развитието на различни усложнения. За съжаление, напълно да се отървете от диабета е почти невъзможно. Постоянно ще трябва да приемате различни лекарства и да поддържате здравето си. Също така е важно да се изследвате редовно за глюкозния си толеранс.

  • Атеросклероза

Това заболяване се характеризира с изчерпване на стените на артериите и стесняване на техния лумен, поради което има нарушение на кръвообращението. Това води до факта, че ръцете на човек изстиват. Опасността от това заболяване е, че не пренебрегва и мозъка. И когато неговите кръвоносни съдове са повредени, пациентът може да изпита следните симптоми: световъртеж, нарушена памет и концентрация, главоболие. Развитието на това заболяване се улеснява от: заседнал начин на живот; постоянен стрес; използването на голям брой продукти, съдържащи животински мазнини.

Какво да правя?

Когато има съмнение за развитие на атеросклероза, човек трябва да се подложи на пълен преглед, който включва ЕКГ, ултразвук, ангиография и други диагностични методи. Това е необходимо, за да се изключи развитието на усложнения на фона на това заболяване. След това на пациента се предписва специално лечение.

  • Остеохондроза

Остеохондрозата е много сериозно заболяване, при което настъпва деформация и изчерпване на междупрешленните дискове. Такива нарушения допринасят за силно компресиране на гръбначния мозък и съседните нервни окончания и кръвоносни съдове. В резултат на това кръвообращението се нарушава и се появява основният симптом на патологията – студени ръце. В този случай човек може също да почувства болки в тялото, главоболие и изтръпване на крайниците. Болката в гърба винаги присъства. Нито промяната в позицията на тялото, нито употребата на лекарства, които облекчават спазмите, не допринасят за нейното намаляване.

Какво да правя?

Невролог лекува такива заболявания. Той може да предпише на пациента цял набор от терапевтични мерки, насочени към възстановяване на дисковете на гръбначния стълб. Те могат да включват физическа, тренировъчна, мануална терапия, както и рефлексология и др. Ако такова лечение не доведе до подобряване на здравето на човек, може да се направи операция.

Склеродермия

Това заболяване е доста рядко, но също така води до появата на основния симптом – студени ръце. В този случай може да се наблюдава и синкав цвят на пръстите и изтръпване на крайниците. Струва си да се отбележи, че в този случай студените ръце са в резултат на рязък спад на температурата или след стрес. Тоест за това заболяване са характерни пароксизмални прояви.

При склеродермия се наблюдава увреждане на кръвоносните съдове, които се намират не само в близост до кожата, но и до вътрешните органи. Резултатът от това е, че хората с тази диагноза не могат да отворят нормално устата си и кожата им придобива неестествен цвят.

Какво да правя?

След като сте открили първите прояви на склеродермия в себе си, трябва незабавно да се свържете с дерматолог и да се подложите на задълбочен преглед на вътрешните органи. Освен това ще трябва да преминете различни лабораторни изследвания на кръв и урина. Въз основа на резултатите от изследването, лекарят предписва лечение.

Както можете да видите, има много причини, поради които ръцете изстиват. И основно това са сериозни патологии, които засягат кръвоносната система. Ето защо, ако често забелязвате този симптом в себе си, не губете време, а по-скоро незабавно потърсете помощ от специалист.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged
на горе