Билки за повишаване на енергията и концентрацията

Билки за повишаване на енергията и концентрацията
Здраве и красота

Билки за повишаване на енергията и концентрацията

Съществуват билки, които повишават енергията и концентрацията. Съвременните стресори и забързаните графици оставят много хора изтощени и търсят начини да се чувстват по-енергични и будни.

Въпреки че получаването на достатъчно сън, храненето с богата на хранителни вещества диета, поддържането на здравословно телесно тегло и практикуването на грижа за себе си са най-важните фактори за това да се чувствате най-добре, някои добавки, включително билкови, са показали, че повишават вашата енергия и когнитивно здраве.

Имайте предвид, че много билки могат да взаимодействат с често предписвани лекарства и могат да причинят други странични ефекти, така че е важно да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, преди да използвате някоя от следните билки.

Ето някои от най-добрите билки, които могат да помогнат за повишаване на бдителността и енергийните нива, според научни изследвания.

Искате да излезете с него? Поканете го

5 вида чай, който ни тонизира през зимата

Силата на кръвта: какво я поддържа здрава

Щитовидната жлеза  и черния дроб боледуват заедно

Смути – детокс от суперхрани

Билки за повишаване на енергията и концентрацията

1. Женшен

билки
Билки за повишаване на енергията и концентрацията

Женшенът е популярна билкова добавка, добре известна със своите повишаващи енергията свойства. Освен това е доказано, че стимулира мозъчната функция, което я прави търсена билка за подобряване на спортните и умствени способности.

Женшенът съдържа съединения, за които се смята, че придават на женшена неговите ефекти за повишаване на ефективността и енергията.

В редица проучвания при хора е доказано, че добавките с женшен подобряват физическото представяне при заседнали и активни хора, предлагат свойства против умора и повишават умствената бдителност.

Дози от 200–1000 mg на ден се свързват с благоприятни ефекти върху енергийните нива, концентрацията и настроението при възрастни.

Имайте предвид, че употребата на женшен идва с потенциални странични ефекти, включително безсъние, диария и повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. Освен това тази билка може да повлияе на обичайните лекарства, като тези, използвани за лечение на диабет, депресия и сърдечни заболявания.

2. Градински чай

билки
Билки за повишаване на енергията и концентрацията

Изследванията показват, че градинският чай може да има впечатляващи ефекти за подобряване на когнитивните способности при възрастни. Има високо съдържание на много мощни растителни съединения, включително лутеолин, розмаринова киселина, камфор, кверцетин и апигенин, които му придават впечатляващите лечебни свойства.

Доказано е, че когато се използва като добавка, градинският чай подобрява настроението, бдителността, вниманието, паметта и припомнянето на думи при здрави млади и по-възрастни хора.

Например, проучване при 36 здрави възрастни установи, че лечението с 50 микролитра (uL) етерично масло от градински чай води до подобрения в задачите за памет и внимание. Освен това намалява умствената умора и повишава бдителността за период от 4 часа.

Интересното е, че градинският чай действа като мощен инхибитор на ацетилхолинестеразата (AChE). Този ензим разгражда ацетилхолин, невротрансмитер, който играе важна роля в мозъчната функция, включително паметта, вниманието и мотивацията.

Инхибиторите на AChE спомагат за увеличаване на наличността на ацетилхолин в мозъка, като по този начин подобряват когнитивната функция

3. Гуарана

билки
Билки за повишаване на енергията и концентрацията снимка: pinterest

Гуарана обикновено се използва като съставка в енергийни напитки и добавки поради стимулиращия си ефект. Съдържа набор от химикали, включително кофеин, сапонини и танини, за които се смята, че оказват благоприятно въздействие върху енергията и мозъчната функция.

Докато проучванията при хора са открили смесени резултати, други проучвания показват, че добавянето на екстракт от гуарана самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества в дози, вариращи от 37,5–300 mg, може да помогне за повишаване на вниманието, бдителността и ефективността на паметта.

Малко проучване при 10 атлети по петобой установи също, че добавянето на 300 mg гуарана може да помогне за намаляване на възприеманото усилие и подобряване на спортните и когнитивните постижения.

Въпреки че гуарана обикновено се счита за безопасна, допълването с нея може да доведе до странични ефекти като повишена сърдечна честота и тревожност, когато се приема във високи дози.

4.Розмарин

билки
Билки за повишаване на енергията и концентрацията снимка: pinterest

Подобно на мента, ароматът на етерично масло от розмарин може да помогне за подобряване на когнитивните способности.

Вдишването на етерично масло от розмарин позволява на съединенията в маслото, наречени терпени, да навлязат в кръвта ви, откъдето могат директно да повлияят на мозъка ви.

Проучване при 20 възрастни установи, че излагането на етерично масло от розмарин, разпръснато във въздуха, води до подобрено представяне при когнитивни задачи, включително такива, които включват скорост и точност.

Друго малко проучване при 8 възрастни демонстрира, че консумацията на 250 ml вода, съдържаща екстракт от розмарин, води до подобрено представяне при компютъризирани когнитивни задачи.

Tagged ,
на горе