7 техники как да се справите с тревожността

7 техники как да се справите с тревожността
Психология

7 техники как да се справите с тревожността

Ако не се справяте с тревожността, има стратегии, които можете да използвате, за да помогнете за справяне с незабавните симптоми, както и дългосрочни методи за борба с повтарящи се проблеми.

Тревожността е реакцията на тялото към реална или предполагаема опасност. Това е естествен процес, с който всеки човек се сблъсква в един или друг момент.

Хората често използват безпокойство като общ термин за общо чувство на безпокойство, нервност или безпокойство. Въпреки това, има разлика между чувството за тревожност и наличието на тревожно разстройство, последното от които включва много различни състояния.

7 техники как да се справите с тревожността

Как са свързани хормоните и тревожността?

4 зодии, които винаги се тревожат за бъдещето

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

За да се справите с тревожността, трябва да обърнете внимание на вашите мисли, чувства и действия. Добре е да се научат различни дихателни упражнения за успокояване и заземяване. Йога, медитация, спорт, здравословно хранене и изследване за проблеми с хормоните и щитовидната жлеза са препоръчителни при хроничната тревожност. Изучаването на техники за здравословна комуникация помага за изразяване на собствените чувства и желания по начин, който намалява тревожността.

Другото, което можете да направите с психотерапевта, е да се идентифицира и промени вътрешният глас и нездравословни мисли, които предизвикват тревожността.

7 техники как да се справите с тревожността

1.Поставете под съмнение мисловния си модел

Безполезните мисли могат да се вкоренят в ума ви и да изкривят сериозността на ситуацията. Един от начините е да предизвикате страховете си, да попитате дали са верни и да видите къде можете да възвърнете контрола и да се избавите от тревожността.

2.Практикувайте съсредоточено, дълбоко дишане

тревожността
как да се справите с тревожността

Премерените дихателни практики могат да ви помогнат да управлявате незабавното чувство на тревожност. Опитайте да вдишате на 4 броя и да издишате на 4 броя за общо 5 минути. Изравнявайки дъха си, ще забавите сърдечната си честота, което трябва да ви помогне да се успокоите.

Техниката 4-7-8 е друг популярен модел на дишане за управление на тревожността.

3. Използвайте ароматерапия

Ограничени изследвания показват, че ароматерапията може да помогне за намаляване на чувството на тревожността в някои ситуации. Практиците и поддръжниците на ароматерапията често съобщават за много анекдотични ползи от практиката.

Независимо дали са под формата на етерично масло, тамян или свещ, естествените аромати като лавандула, лайка и сандалово дърво могат да бъдат много успокояващи.

4.Упражнение

тревожността
как да се справите с тревожността

Понякога най-добрият начин да спрете тревожните мисли е да напуснете ситуация и да се раздвижите. Фокусирането върху тялото, а не върху ума ви може да помогне за облекчаване на безпокойството ви. Упражненията с ниско въздействие като ходене, йога и тай-чи често могат да помогнат на хората да намалят стреса и да управляват симптомите на тревожността.

Правенето на бързи упражнения може да ви помогне да подобрите настроението си и да успокоите ума си.

5. Техники за заземяване

тревожността
как да се справите с тревожността

Техниките за заземяване като воденето на дневник и правилото 333 често могат да помогнат за успокояване на незабавното чувство на тревожността.

Правилото 333 включва назоваване на три неща, които можете да видите, три звука, които можете да чуете, и взаимодействие с три неща, които можете да докоснете.

Записването на това, което ви кара да се тревожите, го изхвърля от главата ви и може да го направи по-малко плашещо. Четенето на вашите мисли и чувства може да ви помогне да направите равносметка на емоциите си в непосредствения момент.

Това също може да ви помогне да разберете по-добре ситуациите и събитията, които предизвикват безпокойство.

6.Опитайте терапия

Различните психотерапии могат да ви помогнат да разберете по-добре своите тревожни чувства и да развиете стратегии за справяне с тревожността.

Например когнитивно-поведенческата терапия (CBT) помага на хората да научат различни начини на мислене и реагиране на ситуации, причиняващи безпокойство. Изследванията показват, че CBT може да бъде ефективен метод за лечение на тревожни разстройства.

7.Правете ежедневна или рутинна медитация

тревожността
как да се справите с тревожността

Въпреки че това изисква известна практика, за да се направи успешно, съзнателната медитация, когато се прави редовно, в крайна сметка може да помогне да обучите мозъка си да управлява тревожните мисли, когато се появят.

Ако е трудно да седите неподвижно и да се концентрирате, опитайте да започнете с йога или медитация при ходене. Много безплатни приложения за водена медитация могат да ви помогнат да започнете със справянето на проблема с тревожността.

Tagged , , , ,
на горе