Как са свързани хормоните и тревожността?

Как са свързани хормоните и тревожността
Добра форма

Как са свързани хормоните и тревожността?

Как са свързани хормоните и тревожността, разкриват лекари. В някои отношения тревожността и хормоните са като змия, която яде собствената си опашка: трудно е да се каже къде свършва едното и започва другото. С други думи, тревожността предизвиква освобождаването на хормони, а това от своя страна, подхранва тревожността.

Постоянното безпокойство може да ви подскаже, че нещо не е наред с живота ви: не сте доволни от мястото, на което се намирате, имате токсична среда или работите твърде много. Но понякога причините за безпокойството са чисто физиологични – хормоналните смущения провокират промени в настроението.

Как са свързани хормоните и тревожността?

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Детокс на кръвоносните съдове, червата и черния дроб с цвекло

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Разбираме как са свързани хормоните и тревожността, и как да разберем, че причината за стреса не е отвън, а вътре в тялото ви.

Тревожността може да бъде причинена от хормони

Тревожността предизвиква отделянето на хормони и обратно

Има физически признаци, че вашата тревожност е причинена от хормони.

Приемането на хормонални лекарства може да балансира емоциите или да ги разстрои

Хормоналното безпокойство може да е свързано с менструалния цикъл

Има моменти, когато безпокойството вероятно е хормонално зависимо

Тревожността може да влоши физическото ви състояние

Безпокойството задейства механизма за реакция на стреса, който стимулира надбъбречните жлези да произвеждат хормони: кортизол, адреналин, норепинефрин. Излишъкът от кортизол потиска работата на други хормони, включително половите, а дефицитът им от своя страна, води до депресия. Когато вече няма тревожен тригер – човек разбира, че нищо не го заплашва – хормоните на стреса продължават да влияят на тялото, провокирайки тревожност, депресия и емоционална нестабилност.

Има физически признаци, че вашата тревожност е причинена от хормоните. Те играят важна роля за нашето настроение, мотивация и цялостното здраве на различни телесни системи. Фактът, че причината за безпокойството не е в психологически проблеми, а в хормонални, може да се види по някои външни признаци. Например, ако тревожността е придружена от нарушение на съня, намалено либидо, необичаен растеж на косата за вас (тя става по-рядка или напротив, косми започват да се появяват там, където не са били преди). В този случай си струва да проверите нивото на хормоните в тялото си и да се консултирате с лекар.

Хората приемат хормонални лекарства по много причини и в зависимост от това емоционалната реакция може да бъде различна.Така че хормоналните контрацептиви понякога могат да увеличат тревожността при жените, казва гинекологът Лейкеша Макмилан. В други случаи хормоналните лекарства, напротив, помагат да се върнат емоциите към нормалното и да се преодолее безпокойството. Например, при андропауза, пременопауза, менопауза (която може да е ранна), когато естественото ниво на хормоните намалява с възрастта и лекарствата помагат да се върне към нормалното.

Повишената тревожност може да бъде свързана с определени фази на менструалния цикъл. Тъй като симптомите на ПМС са различни за всяка жена, опитайте се да водите дневник на настроението и цикъла, за да видите как са свързани.

Проследявайте менструалния си цикъл с онлайн приложение и отбелязвайте дните, в които се чувствате неоснователно тревожни и особено чувствителни към стрес. Това ще ви помогне да разберете дали емоционалното ви състояние е свързано с цикъла или причината са външни задействания и психологически проблеми.

Ако водите дневник (вече ви казахме как да направите това), запишете не само събитията, но и какво сте почувствали този ден. Такива бележки ще ви помогнат лесно да идентифицирате моделите във вашето благополучие, да намерите причината за тревожността и да я вземете под контрол.

Има няколко етапа в нашия живот, когато тялото претърпява сериозни хормонални промени и това не може да не се отрази на емоционалното състояние.

Първият е юношеството. Рязкото повишаване на нивото на различни хормони се превръща в сериозен удар за психиката и за съжаление, не последният.

По време на андропаузата нивата на тестостерон намаляват при мъжете. При жени с пременопауза и менопауза производството на няколко полови хормона наведнъж се забавя – естроген, прогестерон и тестостерон. През тези периоди тревожността е напълно нормална реакция на тялото към промените, въпреки че лесно може да бъде объркана с друга възрастова криза.

Друг пример за сериозна хормонална промяна е бременността и следродовият период. В такива моменти хормоналното безпокойство е съчетано с естествената тревога за себе си и здравето на детето.

Безпокойството може да се прояви не само емоционално, но и физически. Например, поради хормоните на стреса, ендокринната система понякога се проваля, това се проявява под формата на обриви по кожата. Кортизолът и адреналинът са свързани с възпалението, така че могат да предизвикат псориазис или екзема. Болестта може да се появи веднага след преживяването или след няколко седмици. Друг начин, по който тревожността засяга тялото, е чрез чревни проблеми. Хормоните на стреса потискат храносмилателната система, отслабват червата, което води до болки в корема и нередовни изхождания. Важно е да разберете, че хормоните могат да повлияят само на вашето благосъстояние и емоции, но не и на вземането на решения или поведение. Вие все още отговаряте за действията си и можете да устоите на стреса. Експертите препоръчват да изградите устойчивост срещу хормоналната тревожност, като практикувате търпение, съпричастност, критично мислене и внимание.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе