Силата на кръвта: какво я поддържа здрава?

Силата на кръвта
Добра форма

Силата на кръвта: какво я поддържа здрава?

В традиционната даоистка медицина кръвта е отделен орган, за който трябва да се грижим. В западноевропейската медицина състоянието на кръвта се следи с изследвания и само ако има отклонения в тях, се пристъпва към лечение. В китайската медицина се смята, че ако всички кръвни показатели са нормални, това е отлична отправна точка, за да се поддържа нейната сила и да се грижи за качеството на кръвообращението.

Безценни билки при алергия

Безценни отвари при цистит

Цинк и хром: 2 минерала, които ще ви помогнат да отслабнете

4 начина да промените връзката си с храната 

Според даоистката теория кръвта носи Чи, така че е особено важно за цялостното здраве на тялото

В даоистката традиционна медицина превенцията е на преден план: тъй като с възрастта, при естествен ход на нещата, качеството на кръвообращението намалява, дори преди това да се случи, е необходимо да се полагат грижи за този „течен“ орган.

Продукти за укрепване на кръвта

Храненето за подобряване на здравето на кръвта е особено важно за жени, които редовно губят тази кръв. Въпреки това, мъжете също могат да се възползват от тези препоръки.

Mесо. Според даоистката традиция червеното месо поддържа и насърчава здравето на кръвта. Какво трябва да правят вегетарианците? Ако сте вегетарианец по убеждение, тогава обърнете внимание на останалите продукти от списъка. Между другото, вегетарианството в даоистката традиция се препоръчва на жени след края на репродуктивната възраст.

Ако сте спрели да ядете месо, защото след него усещате умора, сънливост, подуване на корема и друг дискомфорт, тогава има причина да възстановите Чи на стомаха. За да направят това, даоистките лекари имат възможности за билколечение и акупунктура или проста (но изискваща внимание и време) диета. Ако храносмилането е слабо и тялото трудно усвоява месото, е необходимо поне месец (и за предпочитане няколко) да ядете варени, изключително термично обработени храни. Перфектни са различни супи, богат бульон, зеленчуци на пара. Такава храна разтоварва храносмилателния тракт. Ако пресните зеленчуци и плодове изискват много ресурси за храносмилане, тогава такава варена храна се усвоява лесно и бързо. А храносмилателният тракт има силата да се самовъзстановява.

Телешки черен дроб. Възстановява силата на кръвта почти пред очите ви. Ако не обичате черен дроб и мислите, че е невъзможно да го сготвите добре, опитайте ястия с черен дроб в добър ресторант. Ще промените отношението си! Между другото, приготвянето на чернодробна пържола е много просто: пържи се за три минути.

Цвекло. В термично обработен вид: може да се използва в супи, салати или яхнии

Сезонни червени горски плодове. Отличен източник на микроелементи, които лекуват кръвта: не пропускайте сезона и яжте ягоди и касис.

Морски водорасли. Необичайна храна за нас, докато в Китай е практически основата на диетата. Днес има огромно разнообразие от продукти на базата на водорасли: от консерви до чипс. Добавете водорасли към супите и яхниите и ще се изненадате колко ефективно допълват тези ястия.

Семена. Всякакви – от просо до лен, от киноа до сусам. Семената носят заряд от Чи, който  отива за създаването на нови растения – и този запас от енергия за растеж може да бъде ваш. Добавете семена към салати и яхнии, гответе каша – и силата на кръвта ще расте.

Лечебни билки. Лапад, коприва и листа от малина могат да имат голям ефект върху състоянието на кръвта, но трябва да се помни, че те също имат диуретично свойство. Затова използвайте билките в умерени количества и само след консултация с Вашия лекар.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе