Как да помогнем на детето да си намери приятели

Как да помогнем на детето да си намери приятели
Психология

Как да помогнем на детето да си намери приятели

Приятели на децата – това е въпрос, който често се върти в мислите на родителите. Дали защото се притесняваме, че детето ни се е сприятелило с неподходяща компания или защото се тревожим, че синът или дъщеря ни няма приятели – детските приятелства вълнуват колкото децата ни, толкова и нас родителите.

Темата за приятелствата при децата е голяма и важна.

Искате да излезете с него? Поканете го

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

Как да помогнем на детето да си намери приятели

Работете заедно, за да развиете уменията си за приятелство

приятели
Как да помогнем на детето да си намери приятели

Говорете с детето си за това какво прави един добър приятел и практикувайте приятелски умения като изслушване, споделяне, компромис и преговори.

Седнете заедно и изследвайте примери от ежедневието и от телевизията и книгите. Това ще помогне на детето ви да помисли какво прави един добър приятел и да се чувства по-малко притеснено от проблеми с приятелството. Можете също така да насърчите приятелствата извън училище, като например да се присъедините към клубове или да организирате срещи за игра. Така той ще си намери нови приятели.

Помогнете им да придобият увереност

приятели
Как да помогнем на детето да си намери приятели

Ако детето ви е срамежливо, това може да го затрудни да създава и поддържа приятели. Дайте на детето си много възможности да се свърже и да общува с вас по начините, които чувствате удобни за него. Практикуването с вас ще им даде повече увереност да се свързват с другите.

Организирайте индивидуални срещи за игра, за да дадете шанс на детето си да практикува социални умения и да задълбочи приятелствата, без да е в тълпата. Ако основавате срещите за игра около дейности, които детето ви харесва, това може да помогне на детето ви да преодолее първоначалната борба за ангажиране.

Моделирайте положителни и здрави взаимоотношения

Щастливите отношения между родители и значими възрастни водят до по-добро психическо и физическо здраве за всички участници. Децата процъфтяват емоционално, когато виждат и са включени в топли и грижовни взаимоотношения, където са уважавани и ценени.

Като моделирате собствени положителни взаимоотношения, можете да помогнете на детето си да види как трябва да изглеждат положителните, здрави и смислени взаимоотношения – и да разпознае кога приятелствата не са положителни. Така той ще си намери по-лесно приятели.

Уверете ги, че е естествено приятелите понякога да се карат

приятели
Как да помогнем на детето да си намери приятели

Приятелството на децата се променя и може да изглежда различно в зависимост от възрастта и етапа на развитие на вашето дете. Въпреки че е важно да имате приятели в училище, напълно нормално е детето ви да има трудности с приятелствата си.

Кажете на детето си, че да си приятел не винаги означава да се съгласяваш или да се разбираш с другите през цялото време.

Бъдете близо до детето, когато е в непозната обстановка или сред много нови хора.

приятели
Как да помогнем на детето да си намери приятели

Психолозите съветват да стоите някъде наблизо до хлапето си, докато то общува с други деца, за да чувства подкрепата ви. Ако например организирате детско парти или гостуване във вашия дом, навъртайте се около детската стая, за да се чувства малчуганът по-сигурен. Това важи още повече за случаите, когато сте на гости, на рожден ден или на парти в детски център. Така ще му е по-лесно да се запознае с нови приятели.

Учете детето си да спазва правилата и ограниченията.

Отборните игри и спортове са чудесен начин да се възпитава чувство за отговорност, но и начин детето да намери връстници със сходни на своите интереси, както и сходни физически възможности. Когато детето научи и започне да прилага правилата на отборните игри, то много по-лесно ще се присъедини към другите и уверено ще създава приятелства.
Важно е родителите да насърчават децата си да са позитивни и да имат положително отношение към съотборниците си, да ги канят за общи игри, но и да спазват определени социални граници.

Например: Винаги да питат може ли да играят с играчката на друго дете или да ги канят да играят заедно. Така лесно ще си намерят приятели.

Tagged , ,
на горе