Неща, които никога да не казваме на децата си

Неща, които никога да не казваме на децата си
Психология

Неща, които никога да не казваме на децата си

Като родители това, което правим около децата си, може да остави трайно въздействие, но нещата, които им казваме, имат също толкова голямо значение.

Фразите, които използваме, когато говорим с децата си (или дори около тях), не само отразяват нашите вярвания за света, но също така влияят на вярванията, които развиват.

Въпреки че някои от фразите, които сте свикнали да казвате редовно, може да изглеждат безобидни, те могат да накарат децата ви да израснат с манталитет на жертва – или да повярват, че не могат да успеят.

Ето пет токсични фрази, които родителите трябва да премахнат от речника си:

Искате да излезете с него? Поканете го

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за дете от HappyMarket.bg 

 

Принципи за отглеждане на щастливо дете

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

6 ценни качества, които да предадете на децата си  4 критерия при избор на мебели за детска стая

Неща, които никога да не казваме на децата си

1. „Никога няма да си позволим това.“

децата
Неща, които никога да не казваме на децата си снимка: pinterest

Ако нещо, което наистина искате, е извън вашия ценови диапазон, не настоявайте, че никога няма да можете да го получите, просто защото парите ви спират.

Вместо това покажете на децата си, че имате контрол над финансите си. Бихте могли да кажете например: „Моята мечта е един ден да си купя голяма къща. Но тъй като в момента нямаме финансови средства, ще взема някои онлайн курсове, за да мога да развия уменията си на работа и да получа повишение.“

Или, ако детето ви наистина иска да отиде в Disney World, кажете му: „Не можем да си позволим билетите, защото не е в бюджета ни тази година.“ След това помислете дали да не им поставите буркан с надбавки, за да могат да започнат да спестяват за пътуване до тематичния парк.

Когато помогнете на децата си да култивират интелигентни финансови навици, те ще пораснат, знаейки, че ако искат нещо, което не могат да си позволят, е просто въпрос на коригиране на приоритетите.

2. „Толкова ме ядосваш.“

децата
Неща, които никога да не казваме на децата си снимка: pinterest

Като родители е важно да запазим спокойствие и да устоим на желанието да обвиняваме децата си – или някой друг, наистина – за нашите емоции.

Вместо да действате от гняв за нещо, което детето ви е направило, по-здравословният отговор би бил: „Не ми харесва, когато правите това“ и след това обяснете защо. За децата е важно да разберат как тяхното поведение може да повлияе на другите. Това ще ги насърчи да бъдат по-наясно с чувствата на другите хора, вместо само със собствените си.

Освен това, запазвайки спокойствие, вие учите детето си, че всички имаме способността да контролираме собствените си чувства и че от нас зависи да ги управляваме по здравословен начин. В края на краищата, не бихте искали те да израснат, мислейки, че е добре да обвиняват другите за начина, по който се чувстват.

Разбира се, всички сме хора – и може да има моменти, в които не можем да не загубим хладнокръвие. Ако това се случи и в крайна сметка кажете нещо, за което съжалявате, започнете с извинение: „Съжалявам, че изгубих нервите си. Следващият път ще отделя малко време, за да се успокоя.

3. „Мразя работата си.“

децата
Неща, които никога да не казваме на децата си снимка: pinterest

Да приемем, че сте имали изтощителен ден на работа и просто искате да се приберете вкъщи и да се отпуснете на партньора си. Може да изглежда безобидно, защото дори не сте говорили директно с тях, но имайте предвид, че децата разбират това съобщение.

Освен това оплакването от работата ви около децата ви ги учи, че работата не е забавна. В резултат на това те могат да израснат, вярвайки, че зрелостта означава да прекараш половината от будните си часове в пълна мизерия.

По-добрият начин да се справите? Пояснете, че имате избор на кариера и говорете за нещата, които правите, за да подобрите професионалния си живот.

4. „Трябва да отида до магазина.“

децата
Неща, които никога да не казваме на децата си снимка: pinterest

Всеки път, когато кажете, че трябва да направите нещо, независимо дали изпълнявате поръчка или отивате на вечеря в къщата на баба, вие намеквате, че сте принудени да правите неща, които не искате да правите.

Вместо това покажете на децата си, че вие сами контролирате времето си: от вас зависи да решите какво ще правите, както и кога и как ще го правите.

Децата, които растат, за да бъдат успешни, разбират, че животът е свързан с изборите, които правят. Можете да ги научите на този важен урок, като кажете нещо като: „Не ми се пазарува днес, но искам да съм сигурен, че имаме храна в хладилника за седмицата“ или „Уморен съм, но казахме Баба, щяхме да отидем в нейната къща. И искам да съм сигурен, че държа на думата си.

5. „Всичко ще бъде наред.“

Ако детето ви не е избрано като титуляр за своя спортен отбор, убеждаването му, че всичко винаги ще се развива добре, няма да го подготви за бъдещето.

Вместо да им казвате, че винаги има щастлив край, научете ги, че са достатъчно силни, за да се справят с неизбежните криви в живота.

Може би вашето дете просто трябва да отдели повече време за упражнения. Ако случаят е такъв, утешете ги с прегръдка и признайте чувствата им, като кажете: „Знам, че наистина искахте да бъдете избран днес, но ще има много повече възможности.“

След това насърчете децата си да продължат да тренират и да опитат отново, когато се почувстват готови. Като обучавате и напътствате децата си през трудни времена, те ще бъдат по-добре подготвени да се справят с неща, които не се получават добре в бъдеще.

Tagged , ,
на горе