Дряновски манастир – света обител на българския дух и величествена природа

Дряновски манастир – света обител на българския дух и величествена природа
Величествена България

Дряновски манастир – света обител на българския дух и величествена природа

Дряновски манастир – пазител на просвещение, духовност и свобода! Славен български дух, скътан в сърцето на манастира. И днес той е свещено място за извисяване на духа и връзка с Бога.

Гордост, величие и достолепие ще почувствате на това невероятно място. Ще се преклоните пред героизма на загиналите за свободата на България! Ще усетите красотата на приказно чудната природа в тази защитена зона и защитена територия.

Манастирът край Дряново е една от най-посещаваните православни свещени места на Българската православна църква. Той е един от десетте най-важни манастири в България.

Дряновската обител е привлекателно място за туризъм, заради красивата природа и Дряновска река. Интересни обекти за посещение са пещерата „Бачо Киро“, екопътека, която води до водопада „Сини вир“ и други забележителности.

В момента Дряновски манастир „Свети. Архангел Михаил“ е действащ, мъжки манастир.

Дряновски манастир – света обител на българския дух и величествена природа

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

Ето важна информация за Дряновски манастир:

Кратка история

Манастирът е построен през 12 век, но не на сегашното място. Опожаряван наколко пъти, той гордо се въздигал всеки път от пепелта като феникс.

Дряновски манасти „Свети Архангел Михаил“ е средновековна обител, основана по време на царуването на цар Калоян. Историческите данни посочват, че това се случило през 1206 година, когато се пренасяли мощите на Свети Михаил Воин в Търновград. Всички в процесията спрели за почивка през нощта край Дряновска река. Както повеляват християнските закони, на това място по-късно е издигнат манастир.

Дряновски манастир е света православна обител, в която през 17 век се преписва Паисиевата история. „О, неразумне и юроде! Поради что се срамиш и не четеш и не говориш своя език?“ – пише Паисий Хилендарски. Дряновската света обител се превръща в един от най-важните книжовни центрове по това време.

За преписването и разпространението на Паисиевата история, всеотдайно работи Софроний Врачански (1739-1813) – ревностен пазител на българщината през Възраждането.

Априлското въстание

По време на освободителното движение, Дряновски манастир става средище на дейността на българските революционери в борбата за свобода. Манастирът е посещаван от Васил Левски – Апостолът на българското Освобождение, Георги Измирлиев, Матей Преображенски-Миткалото, които създават главна квартира на БРЦК.

По време на Априлското въстание, манастирът се превръща в отбранителна крепост срещу турската войска. В манастира се складират храна и оръжия за бунтовниците. Сраженията, в които участват поп Харитон и Бачо Киро, продължават девет дни, а в боя загиват много български четници. Манастирът е опожарен и напълно разрушен. През 1880 г. той отново е възстановен.

На мястото на църквата „Успение Богородично“, признателни потомци издигат паметник-костница в чест на загиналите български въстаници, който може да видите и днес.

Дряновски манастир – света обител на българския дух и величествена природа
Снимка: https://pixabay.com/

Местоположение

Дряновски манастир е разположен сред високи, отвесни скали край Дряновската река. Тя е защитена зона по Директивата за местообитанията. Около нея има много растителни и животински видове, които са обект на опазване.

В пролома, очертан от реката, се намират издължения манастирски двор, църковния храм и стопанските сгради. Варовиковите скали се издигат около пролома като стени на крепост. Покрай манастира живо бълбука реката. Навсякъде цари спокойствие и хармония.

Над гордата осанка на манастира се издига уникалното скално старопланинско плато „Стражата“. Над манастира ще откриете пещерата „Бачо Киро“, в която има артефакти от старокаменната епоха. Пещерата има водопад и карстов извор и е отворена за посещения.

Светата обител се намира на 5 км от град Дряново и на 15 км от Габрово. До манастира може да стигнете и с влак по линията Русе-Момчилград, на спирка Бачо Киро.

Архитектура на манастира

Храмът

От въстановяването през 1880 г., манастирът запазва само храмът от старите постройки. Църквата има само един купол, за разлика от другите манастирски трикуполни храмове.

Интересното е, че в църквата няма стенописи, а по зидовете се виждат дупки от шрапнелите на пушките. Те са оставени за спомен за героизма на българските бунтовници от Априлското въстание.

През 20 век към западната част на църквата е построена камбанария, а на север има аркиран притвор. Камбанарията е железобетонна и напълно във възрожденски стил. Нейната стройна конструкция напомня за църквите на Уста Кольо Фичето.

Манастирът

Стопанските сгради на манастира са изградени от камък и дърво. На запад към двора има високи етажи и малка врата през стената с нисък навес. Дървено мостче води посетителите към поляната зад реката. До църквата има игуменарница, а истинският двор със сгради е на юг от храма.

Дряновски манастир – света обител на българския дух и величествена природа
Снимка: https://www.pinterest.com/

В Дряновски манастир има музейна колекция с находки от пещерата „Бачо Киро“ от неолитната епоха. Има експозиция, която показва развитието на Дряновския край и създаването на манастира. Музейната колекция разкрива богат снимков материал, предмети, оръжия и облекла от важния исторически период на Априлското въстание. В манастира има малка изложба с икони.

Тази българска светиня е разположена в живописна местност, която очарова. Прекрасната природа е притегателна сила за туристите, които съчетават разходка с поучителен урок по история.

Полезна информация за манастира

За манастира

В Дряновски манастир може да отседнете и пренощувате в стаи с две или три легла, с прозорци към рекичката.

За контакти, може да посетите страницата на манастира във фейсбук, където е посочен телефон. На около 200 м разстояние се намира пещерата “ Бачо Киро “.

Работно време на пещерата „Бачо Киро“:

1 април – 30 октомври

09:00ч-18:00ч

1 ноември – 30 март

10:00ч-16:00ч

Цени:

-Маршрут 20 мин.

деца до 7 години – безплатно

учащи и пенсионери – 5 лв

възрастни – 10 лв

семеен билет – 20лв

-Маршрут 60 мин. – само при група минимум 15 човека.

От 1 април  – 31 октомври има тур с по-малки групи от 14 ч.

деца до 7 години – безплатно

учащи и пенсионери – 8 лв

възрастни – 12 лв

семеен билет – 30 лв.

Дряновски манастир е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

В близост са останките на крепостите „Боруна“ и „Стринава“. Заедно с манастира, може да посетите гр. Дряново, гр. Габрово и гр. Трявна.

infomax-logo-50-15-HWСветогорският манастир Есфигмен отбеляза с празнично бдение чудотворната икона на Пресвета Богородица, наречена „Арсаньотиса“

Tagged , , , , ,
на горе