Силата на чудотворната икона в Роженския манастир
Величествена България

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Скътан в Пирин планина, една от най-живописните български планини, се намира Роженския манастир и скритата в него чудотворна икона. Разположен непосредствено до село Рожен той се явява най-голямата Света обител в този край и съответно един от най-запазените манастири от времето на Средновековието.

Преди за Ви запознаем със силата на чудотворната икона на Дева Мария, която се съхранява в Роженския манастир, нека Ви разкажем и малко от историята на самия манастир.

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Преподобна Стойна, българката стискала жарава с голи ръце, лекувала безнадеждно болни

infomax-logo-50-15-HW Конспирацията HAARP!

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

История за чудотворната икона в Роженския манастир

Роженския манастир
Силата на чудотворната икона в Роженския манастир снимка: dir.bg

Всъщност голяма част от нея остава тайна, тъй като около 17 в. манастирският архив е опожарен.

Според летописи, които успяват да оцелеят и продължават и до ден днешен да се пазят в Атон, Роженския манастир възниква през 890 г., когато на това място се построява църквата Св. Рождество Богородично, която дава и името на оформилото се горе-долу по същото време селище Рожен. През 1761 г. манастирът е метох на Светогорския манастир Ивирон, но достига своя апогей през 19 в., когато се превръща в значимо духовно средище.

Роженският манастир получава копие на чудотворната икона през 1790 година, във времето, когато светата обител е под грижите на Иверския манастир.Това е едно от старинните копия на тази икона, която е прославена с чудотворство, с благодатна помощ и с много зарадвани човешки сърца, които са идвали при нея.Чудесата на иконата са много. Едни от най-честите молитви, отправяни пред образа на Божията майка, са от родители, които имат проблеми със зачеването. Много рожби са придобити след молитви пред иконата, много от тях са и кръстени след това тук.

Според древното предание, иконата била нарисувана от Св. апостол и евангелист Лука и по-късно – дадена на богата вярваща никейка. По времето на император Теофил (829 – 842г.), когато започнало изземането и изгарянето на иконите (иконоборството), вярващата жена, вместо да даде иконата с образа на Божията майка за унищожаване, взела спасителното решение и хвърлила дървената икона в морето.

Минали години. Една вечер (Лето Господне 999, м. Априлий, 27.) в пристанището на Иверонския монастир в Света гора монасите видели огромно огнено сияние, излизащо от морето. Когато доближили водата, с учудване забелязали, че това невероятно явление идвало от голямата икона с образа на Св. Богородица, плаваща изправена над водата. Най-старият и добродетелен монах, Гавраил, изнесъл иконата от водата и тържествено с църковни песнопения я пренесъл в големия храм на манастира.

На другия ден монасите с изненада забелязали, че иконата стояла, високо окачена над портата на манастира. Няколко пъти я внасяли вътре в църквата, но всяка сутрин я намирали над входа, на старото й място.

Една вечер тя се явила на монаха Гавраил и тихо казала: „Аз искам да ви закрилям, да ви пазя, не само в сегашния, но и в бъдещия живот. Затова ще стоя пред вратите на вашия манастир и ще ви показвам верния път.”

Тогава бил изграден храм на Св. Богородица, който нарекли „Панагия Портаитиса – Дверопазителка“.

Легенда

Роженския манастир
Силата на чудотворната икона в Роженския манастир снимка: trud.bg

Чудотворната икона в Роженския манастир е с лика на любящата Божия майка. Легендата разказва, че на иконата се явило пулсиращо сърце, което разпръсква божествената любов. То било оцветено в бяла светлина и се смятало за символ на любовта й към българите. Внушението на иконата е, че християнската любов ще спаси света и ще преобрази човечеството.

Чудеса

Роженския манастир
Силата на чудотворната икона в Роженския манастир снимка: dariknews.bg

Иконата помага на миряните да получават и даряват любов.

Стотици се молят пред чудотворната икона на Богородица в Роженския манастир. Празникът на Богородица Портаитиса е винаги на третия великденски ден. По предание тя е била нарисувана от Свети Лука, който първи започва за изографисва икони. През 1762 година Роженският манастир става метох на светогорския манастир Ивирон. Светогорските манастири на Атон имат традиция във всеки метох на своите манастири да имат копие на най-известната чудотворна икона. Затова през 1790 година е направено копие на чудотворната Богородица Портаитиса. То е изографисано от монах Яков. Отстрани на иконата са добавени 10 малки сцени, които показват чудното пристигане на иконата.

Tagged , , , , , ,
на горе