Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?
Величествена България

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

Връх Мусала е най-високият връх на Балканите и в България. От арабски и турски името Мусала означава „да си в близост до Бога“. Този връх е най-високият в Рила планина – 2925 метра. Връх Вихрен в Пирин планина (2914 метра) остава на трето място на Балканите.

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

Топ 5 на най-красивите езера в България

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

4 места със силна енергия в България, които лекуват болести

infomax-logo-50-15-HWЗащо не чествахме великите победи на канас юбиги Крум?

Ето кой е най-високият връх на Балаканите:

Имена

Старите имена на връх Мусала са били също с арабски или турски произход и са означавали „господстващ“, което се е запазило по смисъл и досега за най-високия връх на Балканите. Първенецът е носил името Тангра много години преди християнството и Сталин след 1949 година по името на Йосиф Сталин.

Местоположение

Мусала се намира в Рила, която е една от най-красивите планини в България. Тя изпъква не само с красота, но е най-високата планина в България и на Балканите и на първите места в Европа.

Рила планина се простира между Тракийската низина, централна част на България и река Струма. Връх Мусала е известен с това, че дава изворите на река Искър, Места и Марица. Има много минерални находища, особено в близост до Перник.

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?
Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите? Снимка: https://pixabay.com/

Мусала е структуриран от палеозойски гранит и гранитопорфирни жили. Върхът има алпийска растителност, а почвите са от планински и ливаден тип. Наоколо има и пасища. В природата се открива разнообразна растителност, дървета и различна флора и фауна.

Климат

Средна февруарска температура е -12C, средна августовска е 5,5C. Средна температура за годината на Мусала -2.9C. Измерени най-ниска и най-висока температура са: -31C и 18C. В региона има северозападни ветрове и повече от 200 дни на най-високия връх на Балканите, връх Мусала, има сняг.

Маршрути и туризъм

Връх Мусала попада в Стоте национални туристически обекта на България и има печат.

За да изкачите връх Мусала  може да тръгнете от Боровец, Белмекен, местността Семково в Белица, Якоруда.

Ако тръгнете от Боровец, използвайте лифт през хижа Мусала и заслон Еверест за около 4 часа. Друг маршрут за изкачване на най-високия връх на Балканите Мусала е от хижа Грънчар за 4 часа, като тръгнете от Якоруда, Семково, хижа Рибни езера.

Добре е да се подготвите добре за изкачването с удобни обувки и облекло, вода и храна. Най-подходящо време за преходи е лятото, включително септември.

Връх Мусала е от най-високите планински върхове в цяла Европа и най-висок в България.

Мусала е разположен в Националния парк „Рила“ и от върха му можете да наблюдавате дори съседни държави. Пред погледа ви се разкриват изумителни гледки, които спират дъха. Буквално усещате, че се намирате на покрива на света. От далечно минало, този връх е притегателно място за туризъм и алминизъм. Най-високият връх на Балканите е известен с богата флора и фауна, като има и няколко пещери.

Не на последно място в планината Рила се намират прочутите Седем Рилски езера.

Мусала е наричан върхът на Балканите. Макар и свикнали с красотата на българската природа, трябва да се прекланяме пред нейните чудеса и очарование. Да пазим и обичаме родните места и уникална природа.

infomax-logo-50-15-HWКога и как се ражда народът на древните българи?

Tagged , , , ,
на горе