Загадъчна легенда за Рилските езера

Загадъчна легенда за Рилските езера
Величествена България Интересно

Загадъчна легенда за Рилските езера

Митични легенди се разказват сред народа за появата и красотата на Рилските езера в Рила планина. Те са уникален природен феномен, който всеки българин поне веднъж в живота си е видял. Изключително красиви, те будят възхита в съзнанието на хората и раждат легенди. Разказват се истории за хора и случки, предават се легенди от уста на уста, които са свързани със седемте Рилски езера.

Загадъчна легенда за Рилските езера

Легенда за Св. Георги и Св. Димитър

Розата: символ на любов и елегантност

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

Ето една вълнуваща легенда за възникване на Рилските езера:

Много високо в горите в планината живяла красива девойка Зорница. Тя блестяла навред с хубостта си. Носела черни, дълги, смолисти плитки, които опасвали бялото й лице като ореол. Очите й блестели ярко като две големи черни звезди. Много момци горели от любов към нея, но Зорница имала само един любим. Тя бичала силно само един – овчаря Оескус.

Обичали се двамата млади и Зорница била много щастлива от тяхната любов. Една пролет обаче, Оескус казал на красивата девойка, че иска да отиде в равнината, за да спечели повече пари. Когато се върне отттам, той обещал, че ще се оженят. Молила се Зорница на своя любим, умолявала го да остане, да не тръгва, но той бил непоколебим.

В едно ранно утро Оескус се сбогувал с красивото момиче и тръгнал на дълъг път. Зорница останала сама със своя дядо. Минавали сезоните, преминала пролетта, после лятото, сменила я есента, но младият момък Оескус не се завръщал.

Девойката не можела повече да чака, натъжена от самотата, един ден тя оставила своя дядо, напуснала родния край и тръгнала към равнината. Прекосявала тесни пътеки, спускала се по стръмни хълмове, преминавала през буйни поточета и бързала да стигне по-скоро и да види своя любим.

Най-накрая момичето стигнало равнината, където се простирали тучни поляни. Изведнъж тя доловила познатия звън на звънците на стадото на овачаря Оескус. Затичала се Зорница с надежда напред и изведнъж съзряла стадото на любимия. Той стоял подпрян на тоягата, а до него седяла млада девойка със златни коси Отримона.

Заплакала горестно Зорница, обърнала глава и побягнала обратно към планината. Изкачвала стръмни хълмове и сипеи, пресичала през пенливи реки, но все тичала и тичала нагоре, докато стигнала върха на планината. Там стояли вечните ледове. Тогава девойката притиснала тяло към планината, за да погаси жаркия огън на мъката, който бушувал в нея.

Но от болка сърцето й толкова силно горяло, че дори вечните ледове не устояли и се стопили. Потекли малки, кристални ручеи, чиято вода се събрала в бистрите езера. Това е легендата за Рилските езера.

Загадъчна легенда за Рилските езера
Загадъчна легенда за Рилските езера

Богинята на любовта, Афродита, която наблюдавала всичко от небето, била толкова силно трогната от голямата любов на девойката и от нейната дълбока скръб, че решила да даде отмъщение за нея.

Тя превърнала Оескус и Отримона в две реки, които текат в различни посоки и никога не се срещат. Едната на север, другата на юг.

А девойката Зорница, тя превърнала в ярка звезда, която сутрин и вечер блести на небето. Това е звездата Зорница – Вечерница.

 

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Яник Синер е новият крал на Мелбърн. В съзнанието ми изплува спомен….

Tagged , , , ,
на горе