Как да научим детето на уважение
Психология

Как да научим детето на уважение

Всеки родител иска да научи своето дете на уважение. Докато навърши три, вашето дете може да е схванало идеята, че от него се очаква да се отнася към другите по определен начин. Той обаче все още се учи да вижда нещата от тяхната гледна точка.

На възраст от три до четири години езикът и уменията за емпатия на вашето дете се развиват бързо. Приблизително по това време той може да започне да прави връзка между поведението си и ефекта, който има върху другите около него. Веднага щом измери това, вероятно ще започне да тества границите, за да види какво се случва, когато ги прекрачи. Това е напълно нормално и важна стъпка по пътя към независимост.

Искате да излезете с него? Поканете го

Идеи за мечтаната детска стая

Принципи за отглеждане на щастливо дете

Как да научим детето на уважение   4 критерия при избор на мебели за детска стая

Как да научим детето на уважение

Бъдете модел за подражание

уважение
Как да научим детето на уважение

Един от най-добрите начини да научите детето си на уважение е винаги да се отнасяте към него с уважение. Опитайте се да го слушате, без да го прекъсвате, когато говори. Кажете му, че можете да видите неговата гледна точка. Отнасяйте се и към другите хора с доброта и внимание, за да може той да гледа и да се учи.

Учете го на добри отговори

Вашето дете може да покаже грижа и уважение към другите чрез добри обноски. Веднага щом може да говори, можете да го насърчите да каже „моля“ и „благодаря“. Дайте добър пример, като винаги му казвате „моля“ и „благодаря“.

Хвалете уважителното поведение

уважение
Как да научим детето на уважение

Вместо да се фокусирате върху негативното поведение на детето си, похвалете го, когато се държи добре. Бъдете възможно най-конкретни. Например, вместо да казвате „Добро момче!“ или „Каква малка звезда!“, опитайте да кажете „Браво, че казахте моля, когато поискахте сок“, или „Благодаря ви, че изчакахте реда си, докато другите деца получиха сладоледа си“. Това ще му покаже, че усилията му са оценени и ще го научите на уважение.

Не реагирайте прекалено много

Ако детето ви реагира силно на лошо поведение, то може да го направи отново следващия път, когато иска вашето внимание. Въпреки че може да е трудно да устоите на изкушението да извикате, не забравяйте, че повишаването на глас в гняв учи детето ви, че крещенето е добре, когато сте разстроени.

Вместо това отведете детето си настрани и кажете тихо, но твърдо: „В нашето семейство не си нареждаме“. След това му покажете как да получи това, което иска, като бъдете уважителни: „Когато искаш да играя с теб, помоли ме любезно. Кажи „Мамо, моля те, можеш ли да дойдеш да си направим чаено парти сега?“ Това създава спокойствие и уважителен пример, без да засрамвате детето си за естествената му грешка. Така ще го научите на уважение.

Задайте реалистични очаквания

уважение
Как да научим детето на уважение

Справянето с енергично дете може да бъде разочароващо. Но е естествено детето ви да иска да тества вашите граници. И за него е важно да почувства, че може да не се съгласи с вас.

Не очаквайте детето ви да бъде учтиво и мило през цялото време. Но му кажете, че искате той да изразява мнението си по спокоен и уважителен начин, когато е възможно. Опитайте се да запомните, че когато детето ви не прави това, което поискате, то просто отстоява нарастващата си независимост, а не е умишлено грубо.

Кажете му, че нещата ще вървят по-гладко, ако се научи да изказва молбите си по спокоен и учтив начин, като например „Моля, можем ли да отидем в парка след пазаруване?“ Така ще го научите на уважение.

Може да е изкушаващо да накажете детето си, когато се държи неуважително, особено ако ви е засрамило публично. Но ако го дисциплинирате строго, може да го накара да се озлоби. И това може да му подскаже, че неуважителното поведение е добър начин да привлече вниманието ви.

Не крещете на детето си и не показвайте колко сте разочаровани.

уважение
Как да научим детето на уважение

Много по-лесно е да бъдеш ефективен учител, ако можеш да запазиш спокойствие. И показва на детето ви, че е възможно да се справите с неприятните моменти, без да крещите.

Вместо това обсъдете ситуацията с детето си, когато и двамата сте имали възможност да се успокоите. Признайте чувствата му и му помогнете да се справи с тях, като кажете: „Мога да кажа, че си много разстроен, но ми става тъжно, когато риташ и крещиш. Нека измислим друг начин, по който можеш да ми кажеш как се чувстваш.“ Така ще го научите на уважение.

Tagged , , ,
на горе