Принципи за отглеждане на щастливо дете

Принципи за отглеждане на щастливо дете
Психология

Принципи за отглеждане на щастливо дете

Всеки родител иска да има щастливо дете. Да дадете на децата си щастливо, здравословно детство може да ги подготви за успех в живота. Но много родители се чудят как точно се отглеждат щастливи деца в днешния свят? Отглеждането на щастливи деца не означава да им доставяте моментно удоволствие или незабавно удовлетворение. Всъщност е точно обратното.

Щастливите деца имат набор от умения, които им позволяват да се радват на дългосрочно щастие в живота. Те са в състояние да пропуснат незабавното удовлетворение в опит да постигнат целите си. Можете да помогнете на децата си да развият тези умения, като възприемат здравословни навици за цял живот. Ето няколко начина да отгледате щастливи деца.

Искате да излезете с него? Поканете го

6 неща, които никога не трябва да казвате на детето

Кой домашен любимец е подходящ за дете

Принципи за отглеждане на щастливо дете 4 критерия при избор на мебели за детска стая

Принципи за отглеждане на щастливо дете

Насърчавайте играта на открито

щастливо дете
Принципи за отглеждане на щастливо дете снимка: pinterest

Не подценявайте силата на играта на открито. Бягането по тревата, катеренето по дърветата, седенето на люлка и ровенето в пръстта е полезно за децата.

Проучванията показват, че аромати, свързани с природата, като борови дървета, окосена трева и лавандула, могат да подобрят настроението на вашето дете. Така че можете да насърчите детето си да чете книга навън или да си пише домашните на верандата, само за да му дадете незабавен тласък на щастие .

Играта на открито също може да подобри социалните умения на децата. Децата, които увеличават времето си за игра навън, увеличават своята емпатия, ангажираност и самоконтрол – които са критични социални умения.

Децата с по-добри социални умения вероятно ще се радват на по-здрави взаимоотношения. Така ще имате щастливо дете.

Ограничете времето на екрана

щастливо дете
Принципи за отглеждане на щастливо дете снимка: pinterest

Вашето дете може да настоява, че безкрайните часове игра на видеоигри го правят щастливо. Но твърде много време пред екрана е лошо за психологическото благополучие на вашето дете. Проучване от 2018 г., установи, че подрастващите, които прекарват по-малко време на своите цифрови устройства и повече време в дейности извън екрана, като спорт, домашна работа, религиозни служби и други лични дейности, са по-щастливи.Намаляване на психологическото благополучие сред американските юноши след 2012 г. и връзки с времето пред екрана по време на възхода на технологията за смартфони.

Установете ясни граници на времето на екрана на вашето дете. Ако има смартфон, ограничете достъпа му, когато правите семейни дейности, возите се в колата или когато играе навън. И задайте ясни насоки за това колко време може да прекарва в гледане на телевизия и използване на компютъра. За да имате щастливо дете ограничете му времето пред екрана.

Практикувайте благодарност

щастливо дете
Принципи за отглеждане на щастливо дете снимка: pinterest

Включването на благодарност в ежедневието ви може да помогне на децата да станат по-щастливи и по-здрави хора. Но имайте предвид, че има голяма разлика между натрапването на „благодаря“ и искреното му значение.

Проучване за благодарността от 2012 г. установи, че благодарните хора се радват на по-добри взаимоотношения – и това може да бъде от ключово значение за по-щастлив живот.5 Един от най-добрите начини да помогнете на децата да станат искрено благодарни е чрез моделиране на благодарност.

Изразете искрена благодарност, когато сте благодарни за някой друг. Изразяването на благодарност за нещата, които вашите деца правят, ще ги научи да правят същото.

Създайте семеен навик да говорите за нещата, за които се чувствате благодарни. Определете три неща, за които сте благодарни на масата за вечеря или говорете за какво сте благодарни преди лягане. Това ще помогне на децата ви да се научат да търсят неща, за които могат да бъдат благодарни в ежедневието си. Това ще ви помогне в изграждането на щастливо дете.

Имайте високи, но разумни очаквания

щастливо дете
Принципи за отглеждане на щастливо дете снимка: pinterest

Въпреки че не е забавно да прекарвате часове в учене за тест или упражняване на музикален инструмент, децата, които се стремят да правят трудни неща, са по-склонни да живеят по-щастлив живот. Вашите очаквания оказват голямо влияние върху желанието на детето ви да предизвика себе си. Децата ви ще работят усилено, за да отговорят на вашите очаквания, стига вашите очаквания да са разумни.

Проучванията показват, че когато родителите имат високи академични очаквания към децата си, децата се справят по-добре в училище и упорстват по-дълго при трудните задачи.Високите очаквания са свързани също с училищната и социална устойчивост.

Но е важно да се отбележи, че не трябва да очаквате съвършенство. Поставянето на летвата твърде високо за вашето дете вероятно ще има обратен ефект. Очакването детето ви да бъде перфектно може да увеличи риска от проблеми с психичното здраве. Вашето дете може също да се откаже от целите, които си е поставило, ако почувства, че сте поставили летвата невъзможно високо. Така ще имате щастливо дете.

Tagged , ,
на горе