Топ 5 на най-красивите езера в България
Величествена България

Топ 5 на най-красивите езера в България

В България са едни от най-красивите езера. Макар водното богатство на страната ни да не е голямо в сравнение с това на редица други европейски страни и да е разпределено неравномерно, реките и езерата в България са изключително популярни, тъй като очароват със спиращи дъха живописни изгледи, уникална природа и създадени отлични условия за отдих, туризъм, риболов и водни спортове в и около тях.

Около изкуствените езера – язовирите в страната ни са се оформили курортни селища – едни от най-посещаваните у нас от туристите. Те също очакват своите жадни за природа и дива красота посетители, за да пленят сетивата им с красотата си.

Искате да излезете с него? Поканете го

Кои са най-големите градове в България?

Топ 5 на най-красивите водопади в България

4 енергийни места, които да посетите в България

Топ 5 на най-красивите езера в България Едни от най-красивите къщи в света

Топ 5 на най-красивите езера в България

1.Седемте Рилски езера

езера
Топ 5 на най-красивите езера в България снимка: pinterest

Не едно, ами цели седем езера се издигат във величествената Рила планина на надморска височина 2 500m. Тази група е една от най-посещавани от страна на туристите. Името на всяко от тях съответства на начина, по който то изглежда от птичи поглед. Най-високо е „Сълзата”, чиито води са кристално чисти и огледални. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България.

Най-голямо по площ е Близнака, а Бъбрека е с най-стръмни брегове. Рядко споменаваното Трилистника има неправилна форма. Водите на Рибното са най-плитки. Поредицата завършва с Долното езеро, където се влива водата от всички останали. Красотата на тези природни изкуства, защитената горска растителност и идеално чистият въздух ще са „хляб” за тялото и душата ви едновременно!

2.Боянското

езера
Топ 5 на най-красивите езера в България снимка: Уикипедия

Намира се далеч от суматохата на влудяващата тълпа на града. Ако искате да се разходите сред природата, нищо не може да бъде по-добро от Бояна. Ще се подмладите след плуване или просто като седите близо до него. Това е едно от любимите езера на местните жители и туристите, които обичат да се насладят на уюта и да се отпуснат със студена бира и оригинални български пържени риби и месо, месо и картофи на скара и фурна.

3.Сребърна

езера
Топ 5 на най-красивите езера в България снимка: Уикипедия

Разположеното близо до село Езерно край река Дунав заедно с обграждащата го местност са обявени за биосферен резерват, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това вероятно дава отговор на въпроса защо е сред най-посещаваните езера у нас и защо трябва да се насладим на красотата му поне веднъж в живота си. Той е дом на десетки застрашени от изчезване растителни видове, както и на богато разнообразие от животни, птици и земноводни.

4.Смолянските езера

езера
Топ 5 на най-красивите езера в България снимка: Уикипедия

Това са група езера в Букова планина, Западните Родопи, на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Те са пръснати по цялата долина на река Черна, до град Смолян.

В миналото са били над 20, но сега са останали само 8, като 7 от тях са естествени, а едното от тях (Керяновия гьол) е превърнато в микроязовир. Те носят имена като Бистрото езеро, Мътното, Тревистото, Керяновият гьол (известно още като Платеното), Милушевското, Османовия гьол, Силажа и Лагера. Местността, в която се намират е богата на поляни и се превръща в уникално място за къмпинг.

5.Поморийското езеро

езера
Топ 5 на най-красивите езера в България снимка: Уикипедия

Поморийското езеро е лагуна, разположена на брега на Черно море, северно от град Поморие. Използва се за добив на сол и лечебна кал. На южния му бряг работи Посетителски и природозащитен център, част от който е и единственият в страната ни Музей на солта.

Това е от тези езера, което е отделено от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига. Само в южната му част има свързващ канал, чрез който се осъществява притокът на морска вода.
Над него минава Виа Понтика – въздушна ”магистрала“ на мигриращи птици от цяла Европа. В района на влажната зона са наблюдавани 269 различни вида птици.
Той и прилежащите му територии са защитена местност.

Tagged , ,
на горе