Кои са най-големите градове в България?

Кои са най-големите градове в България?
Величествена България Интересно

Кои са най-големите градове в България?

Знаете ли кои са най-големите градове в България по брой население? Кои градове влизат в топ за 5 най-голям град? Националният статистически институт дава данни за големината на градовете към 31 декември, 2020 г.

Кои са най-големите градове в България?

5 впечатляващи места в сърцето на Пазарджик

Величествените стражи на времето: Вековните секвои край Кюстендил

Ето кои са най-големите градове в България:

Първо място

София – 1 221 785 жители

През 1880 г. след официално преброяване на София, населението е около 20 000 жители, а до 1946 г. градът достига до около 440 000 жители.

След направени наблюдения, се доказва, че всяка година бротя на новозаселените хора от провинцията достига до 40 000 души. Това пречи на живота в столицата, създава проблеми с транспорта, местата за децата в детските градини, местата за паркиране, жилищната криза и др.

Кои са най-големите градове в България?
Снимка: https://pixabay.com/

Второ място

Пловдив – 342 048 жители

Пловдив се е нареждал в миналото на трето място по големина след Русе и Варна. Сега данните са се променили, но Пловдив остава единственият град в момента, в който населението нараства. В срок за 10 години, жителите на Пловдив са се увеличили с около 4000 души.

Кои са най-големите градове в България?
Снимка: https://pixabay.com/

Трето място

Варна – 332 394 жители

Варна е важен административен център в Северна България. Най-големият град на брега на Черно море. Нарежда се на трето място по големина на населението в България.

Кои са най-големите градове в България?
Снимка: https://pixabay.com/

Четвърто място

Бургас -198 593 жители

За последните 20 години Бурагс има положителен прираст на населението. Положителен резултат дава фактът, че през 80-те години към града се присъединяват няколко села – Сарафово, Крайморие, Лозово и Горно Езерово. По-късно се присъединяват селата Черно море и Рудник.

Пето място

Русе – 135 440 жители

Русе е най-големият град на брега на Дунава и пети по големина град в страната.

Русе има важно национално и локално значение като голям административен, културен и образователен център в страната и региона.

През 1880 година той е наброявал само 26 160 души и е бил един от най-големите градове тогава.

За съжаление, този красив крайдунавски град, започва да намалява по брой население през последните години. Това е тенденция, която се случва почти с всички градове край Дунава.

Кои са най-големите градове в България?
Снимка: https://pixabay.com/

Шесто място

Стара Загора – 125 732 жители

Стара Загора е един от големите центрове в Южна България. През 1887 година градът е наброявал 16 000 души. В следващите години Стара Загора е на водещо място преди Сливен и Шумен. През 1968 година градът става един от най-големите градове в България с население около 100 000 души. При преброяването през 1992 г. градът достига 162 760 жители.

Седмо място

Плевен – 91 119 жители

Плевен е един от градовете в България, който губи жители с бързи темпове. През 90-те години населението е било около 130 000, но сега градът започва да намалява.

Кои са най-големите градове в България?
Снимка: https://pixabay.com/

Осмо място

Сливен – 90 005 жители

Сливен е голям град в Югоизточна България. Известен е като Градът на стоте войводи и е важен административен център на община Сливен. През 80-те години той е имал 100 000 жители. Но както в други големи градове в България и в Сливен има тенденция за намаляване броя на населението.

Девето място

Добрич – 80 936 жители

Добрич се намира в Североизточна България и е административен и стопански център на община Добрич и областта. Разположен е в Дунавската равнина и Добруджа. Намира се на 52 км от Варна. Препочитан е за туризъм поради доброто си географско разположение. Тенденцията към намаляване на жителите и тук се запазва, като хората се преместват във Варна, София и други големи градове.

Десето място

Шумен – 72 997 жители

Град Шумен е разположен в Североизточна България и се нарежда на десето място в класацията на най-големите градове в България. Намира се в подножието на Шуменското плато. Намира се на 80 км от Варна и на 127 км от Бургас.

През 1880 година Шумен в бил с население 22 900 души и трети по големина тогава.

Сега Шумен заема десето място по брой население в страната.

infomax-logo-50-15-HWКения предприе рисковано преместване на черни носорози

Tagged , , ,
на горе