5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

да общувате с детето си, без да крещите
Психология

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

Има по-добри начини да откажете, възпитате или дисциплинирате детето си, отколкото винаги да казвате „не“. Освен очевидното изтощение – както за родителя, така и за детето – някои експерти по родителство смятат, че прекаленото казване на „не“ може да породи негодувание или да посее семена за бъдещ бунт.Родителите носят отговорността да гарантират благополучието на децата си и много пъти това означава да им отказват определени неща.

Но как да спрем да използваме думата „НЕ“?!

Става въпрос да използвате други алтернативи, с които хем да запазите физическото и психическото им здраве, но и да им предадете нещо положително и да не се чувствате разочаровани.

Сладкиш с тиква и шоколад

Какво да обсъдите с партньора си, преди да имате бебе

infomax-logo-50-15-HW 3 идеи за стая за учене в дома 

5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“

1.Хвърляне на храната им

детето
5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“ снимка: pinterest

Малките деца са склонни да си играят с храната, защото все още може са сити от предишно хранене. Тогава храната се превръща в играчка. Вместо да крещите, докато вашето малко дете хвърля купа, пълна с макарони и сирене на пода, просто вземете купата и обяснете причината, поради която не трябва да хвърля храна.

По подобен начин можете също да използвате този спокоен, обяснителен подход, когато детето ви започне да подскача по леглото в късните часове.Леглата са за сън и почивка, не за скачане. Но ако отпият глътка мляко без протест, признайте доброто поведение с комплимент.

2.Грубо отношение към растенията или домашните любимци

Ако хванете вашето детето ви да разкъсва ценни божури или да дърпа опашката на домашен любимец, посочете, че растенията и животните също са живи. Когато нараните цветето (или домашния любимец), вие наранявате неговите чувства и растеж.Това помага на вашето дете да развие емпатия и осъзнаване на чувствата на другите живи същества. Дайте на детето отговорност да научи, че към растенията трябва да се отнасяме с уважение, както към природата като цяло.

3.Удряне на братя и сестри или други деца

детето
5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“ снимка: pinterest

„Без удряне“ вероятно няма да работи. Капацитетът на малкото дете да разбере какво означава да удряш другите е много ограничен. Важно е да спрете агресора незабавно и след това спокойно да заявите поведението, което искате, като кажете „Ние не удряме, когато сме ядосани“.В много случаи детето изразява своето разочарование или търси внимание. Помолете братя и сестри да се прегръщат, за да култивирате обич. Помогнете на децата да се успокоят, когато са ядосани, или попитайте какво искат, когато са нещастни. Друг вариант е да помогнете на детето да започне да идентифицира чувствата, които изпитва във всеки един момент. След като това чувство бъде идентифицирано, направете крачка напред, за да разрешите проблема.

4.Хленчене, когато питате за нещо

детето
5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“ снимка: pinterest

Докато вашето дете научава нови думи, то може да хленчи, за да протестира или да поиска нещо. Избягвайте да казвате „Спри да хленчиш“ или „Ние не хленчим“. Вместо това ги насърчавайте да общуват с прости думи. „Не мога да ви разбера, когато използвате хленчещия глас“. Това може да убеди детето ви да говори с нормален тон. „Най-мощният и естествен мотиватор ще бъде наградата от чуването и отговора на нейните думи, чувства или молби. Този подход носи имплицитния урок, че детето има избор не само в тона на гласа си, но и в голяма част от поведението си .

5.Вземане на телефона ви

детето
5 начина да откажете нещо на детето си без думата „НЕ“ снимка: pinterest

Вашето дете може да иска да държи вашия iPhone всеки път, когато звънне в магазина за хранителни стоки, но това не е играчка. Вместо това дайте на детето си малка и привлекателна играчка следващия път, когато се опита да грабне телефона. За децата е по-лесно да заменят поведение, отколкото да го спрат.Ако нямате играчка със себе си, опитайте да им дадете безопасен и неядлив предмет (като пластмасова топка), който не може да бъде унищожен или да причини бъркотия и не е опасен. Можете също така да използвате възможността да ги обучите за различните артикули в магазина.

Tagged , ,
на горе