Домашна торта Гараш

Домашна торта Гараш

Приготвяне

30 минути

Готвене

40 минути

Общо

70 минути

Порции

12 порции

Какво е торта Гараш? Това са тънки блатове орехов пълнеж и наситен сладък крем от тъмен шоколад, обвити в нежен шоколадов ганаш.

Торта Гараш е шоколадова торта, която произхожда от град Русе. Тя е една от най-популярните български десерти.

Приготвя се от пет деликтни, пандишпанови, орехови блата, покрити с черен шоколад. Уникално нежна и ефирна, елегантна и неустоима!

Торта е Гараш е най-добрата за любителите на шоколада и перфектна за специален повод!

Да ви е сладко!

Необходими продукти

За орехови блатове

8 белтъка

350 гр орехи

160 гр захар

20 гр брашно

За крема

400 гр сметана

100 гр захар

440 гр черен шоколад над 60% какао

2 лъжици ром

За глазура

180-200 гр шоколад на водна баня

3-4 лъжици олио

За украса

30 гр смлян шамфъстък или орехи

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите неустоимо вкусна шоколадова торта Гараш:

Стъпка 1

Разбийте белтъците на пяна, добавете захар, орехи, брашно и разбъркайте сместа с шпатула. Сместа се разделя на 5 части.

Домашна торта Гараш
Разбийте белтъците
Домашна торта Гараш
Добавете смлените орехи

Стъпка 2

Изсипете ги във форми за печене, като покриете с хартия за печене. Печете блатовете с предварително загрят фурна на 170 C около 15 минути за всеки блат.

Домашна торта Гараш
Изсипете сместа във форма

Стъпка 3

Разтопете шоколада на водна баня.

Домашна торта Гараш
Разтопете шоколада

Смесете сметана, захар и ги сложете да се загреят на котлона. Когато сместа леко заври, махнете я и прибавете разтопения шоколад.

Домашна торта Гараш
Добавете сметаната

Разбъркайте, докато сместа стане хомогенна, сложете рома и разбъркайте. Оставете настрани готовия крем за около 1 час, за да се охлади.

Домашна торта Гараш
Разбъркайте крема

Стъпка 4

Започнете да редите тортата във форма. Намажете всеки блат с вече изстиналия крем.Накрая цляата торта се намазва с крем и се слага в хладилник.

Домашна торта Гараш
Редете торта Гараш
Домашна торта Гараш
Намажете от крема

Стъпка 5

За да направите заливката за тортата, разтопете шоколада на водна баня, олиото и разбъркайте.

Домашна торта Гараш
Залейте с глазурата

Залейте торта Гараш с шоколадовата глазура. За красива, зелена украса ползвайте смлени ядки от шамфъстък или орехи.

Домашна торта Гараш
Украсете с шамфъдтък

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Кодрит Кадир – неповторима арабска торта

Домашно мляко с ориз

Супа топчета – вкусна рецепта

Домашна торта Гараш5 идеи за подредба на подправките в кухнята

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе