Кодрит Кадир – неповторима арабска торта

Кодрит Кадир-арабска торта

Кодрит Кадир – неповторима арабска торта

Приготвяне

20 минути

Готвене

60 минути

Общо

80 минути

Порции

много порции

Това е една неповторима арабска рецепта- Кодрит Кадир. Торта, която впечатлява първо на вид, а след като я опитате, става любима на всеки, дори и на този, който не обича крем карамел!

Необходими продукти

Необходими продукти за Кодрит Кадир:

За крем карамела:

  • – 5 бр. яйца
  • – 250 гр. захар
  • – 800 гр. прясно мляко
  • – 20 гр. ванилия

За карамела:

  • – 100 гр. захар
  • – 2 капчици вода

За кекса (блат):

  • – 1 яйце
  • – 150 гр. прясно мляко
  • – 150 гр. захар
  • – 150 гр. олио
  • – 250 гр. брашно
  • – 1 пакетче бакплувер

Начин на приготвяне

Ето как да приготвите тази неустоима арабска торта – Кодрит Кадир:

Първо приготвяме карамела. Започваме с 5 яйца, които ги разбъркваме (внимаваме да не се образува пяна) и след това добавяме и 250 гр. захар.

Торта Кодрот Кадир рецепта

Продължаваме да разбъркваме бавно, след което добавяме и 800 гр. прясно мляко и 2 пакетчета по 10 гр. ванилия. И така – сместа ни за крем карамел е готова!

Смес за Крем карамел

Оставяме сместа настрани и приготвяме карамела. В една малка тенджерка слагаме около 100 гр. захар и 2 капки вода. Разбъркваме докато се получи тази кафява течност – карамел.

Карамел за Кодрит Кадир

Този готов карамел го изсипваме въе формичката за кекс и го разнасяме равномерно както на снимката, и оставяме да стегне.

Карамел за Кодрит Кадир Готов карамел

Сега е време да приготвим сместа за кекса. За нея ни трябва: 1 яйце, 150 гр. прясно мляко, 150гр. захар, 150 гр. олио и 250 гр. брашно, и 1 пакетче бакплувер.

Блат на Кодрит Кадир

След като разбъркаме и сместа се сгъсти, добавяме какаото2 супени лъжици, и продължаваме да бъркаме.

Кекс за Кодрит Кадир

Вече сме готови да сглобим арабската торта – Кодрит Кадир!

Готови смесове на арабската торта

Първо, изсипваме сместа за крем карамела във формичката за кекс и след това слагаме и кафявата смес, която при изпичане се повдига и изплува на повърхността (следва да видите).

Торта Кодрит Кадир

Загряваме предварително фурната на 180 градуса и слагаме тортичката на водна баня да се изпече за около 60 минути.

Изпичаме десерта

След час блата трябва да изглежда така и може да го проверим с клечка дали е готов!

Като я изкараме тортата, трябва я да сложим да изстине и стегне за поне една вечер.

Готов десертИзкарваме от форма Кодрит Кадир

Вече на следващия ден е готова! Обръщаме внимателно формичката и спокойно можем да си изрежем стегнато парченце Кодрит Кадир!

Готов Кодрит КадирГотов Кодрит Кадир отгоре

Добър апетит!

Парче Кодрит Кадир

Вижте още интересни рецепти при нас:

Десерт Негърче – незабравим вкус от детството

Домашно мляко с ориз
Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата

Лесна бобена салата с печени чушки

infomax-logo-50-15-HWЕто новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе