За обилна закуска няма нищо по-добро от комбинация от яйца и зеленчуци. Пай от тиквички се приготвя много лесно за 15 минути, това е абсолютният му плюс.
Предлагаме на вашето внимание основна рецепта за пай от тиквички- идеална закуска, която може да разнообразите по желание с различни други зеленчуци и подправки.
Ето как да приготвите пай от тиквички на тиган:
Необходими продукти
тиквички – 500 г;
лук – 1 бр.;
яйца – 8 бр.;
копър, магданоз на вкус;
сол, смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне на пай от тиквички на тиган:
Измийте тиквичките, избършете ги, отрежете опашките, без да белите кората и настържете тиквичките. След това можете да изстискате излишния сок. Почистете, измийте и нарежете на ситно или настържете лука. Зелените подправки се измиват, изсушават и нарязват на ситно.
Най-добре е да готвите този пай от тиквички в чугунен тиган. Слагаме тиквичките и лука в студен тиган, слагаме го на котлона и започваме да го загряваме бавно. По желание можете да запържите зеленчуците в олио, но имайте предвид, че това ще увеличи калорийността на ястието. Задушете тиквичките с лука на умерен огън, докато пуснат сок. Целият процес отнема малко повече от 10 минути.
Разбийте яйцата в дълбока купа, добавете сол и подправки, разбийте с бъркалка до гладкост.
На дъното разпределяме равномерно задушените зеленчуци, заливаме с яйчената смес, покриваме с капак и готвим до сгъстяване на цялата маса. Около 10 минути, след което обърнете пая от другата страна и гответе още 10 минути.
Охладете малко готовото ястие и сервирайте. Пай от тиквички на тиган, може да се съхранява в хладилник за 3-5 дни и да се претопли за закуска в микровълновата. Вкусно е и, ако се сервира студено със кисело мляко и чесън.