Домашна орехова торта с хрупкави блатове и деликатен карамелен крем

домашна орехова торта

Домашна орехова торта с хрупкави блатове и деликатен карамелен крем

Приготвяне

30 мин минути

Готвене

90 мин минути

Общо

2 часа минути

Порции

8 порции

Домашна орехова торта е с хрупкави блатове и деликатен карамелен крем, който се разбива за броени минути. Резултатът ще надмине всички очаквания.

Предлагаме ви да приготвите изключително вкусна орехова торта с карамел за празник или просто за чай. Блатовете се разточват и изпичат много бързо, а с крема също няма да имате особени грижи.

Ето как да приготвите домашна орехова торта:

Необходими продукти

брашно – 400 г;

масло – 200 г;

орехи – 150 г;

захар – 120 г;

кондензирано мляко – 2 супени лъжици;

яйца – 2 бр.;

бакпулвер – 1 ч.л.

За крема:

сметана 33% – 500 ml;

 кондензирано мляко – 250 гр.

Можете да използвате черен шоколад и орехи за украса на тортата.

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на домашна орехова торта:

домашна орехова торта
домашна орехова торта

Маслото, кондензираното мляко и яйцата трябва да са със стайна температура, така че ги извадете предварително от хладилника.

Орехите се обелват, запичат се в сух тиган и се смилат в блендер на трохи. Орехите могат да бъдат заменени с други ядки.

В купа разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете маслото и кондензираното мляко, разбийте отново до гладкост. Изсипват се смлените орехи и се разбъркват.

Сипете на части пресятото брашно с бакпулвера и замесете меко, леко лепкаво тесто. Увийте тестото в торбичка и го приберете в хладилника за 30-40 минути.

домашна орехова торта
домашна орехова торта

Охладеното тесто разделете на 7-8 равни части. Поставете всяка част върху пергаментна хартия, покрийте с друг лист пергаментна хартия или стреч фолио и разточете на тънък слой. Изрежете равни кръгове с желания диаметър от заготовката. Съберете остатъците от тестото и направете отделен блат, с който ще украсите готовата торта.

домашна орехова торта
домашна орехова торта

Печете блатовете за 5-10 минути на 180 градуса до златисто.

Сега пригответе крема. Разбийте студената сметана с миксер, докато масата се сгъсти. Добавете кондензираното мляко при стайна температура и разбийте всичко заедно до гладкост. Трябва да се получи въздушен хомогенен крем.

домашна орехова торта
домашна орехова торта

Сглобете тортата като редувате блатовете с крема – мажете обилно с крема. Можете да използвате разглобяема форма, така че нищо да не се разтича. Сложете тортата в хладилника за 1 час, за да стегне крема.

домашна орехова торта
домашна орехова торта

Смелете блата от изрезките в блендер на фини трохи. По желание може да добавите малко орехи. Поръсете страните и краищата на тортата с трохите.

домашна орехова торта
домашна орехова торта

По желание може да украсите и с разтопен черен шоколад.

домашна орехова торта
домашна орехова торта
Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе