Супа топчета приготвена по тази българска рецепта става много вкусна, полезна и ароматна. Супа топчета – топла, вкусна, питателна храна, подходяща за хапване по всяко време на годината. А, освен това – тази супа топчета, както и пилешката супа имат лечебен ефект върху организма.
Супа топчета приготвена по вкусна българска рецепта
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Рецепта за агнешка супа с гъби
Лесна рецепта за спаначена супа
Рецепта за здравословна и уникално вкусна супа топчета
Необходими продукти:
-кайма-смес – 500 гр.;
-ориз около 50 гр. (за топчетата);
-1 голяма глава лук;
-2 моркова със средна големина;
-1 зелена или червена чушка – по ваше желание;
-3-4 картофа – по ваш избор;
-фиде – по ваш избор;
-2 жълтъка;
-150-200 гр. кисело мляко;
-сок от1/2 лимон;
-сол;
-черен пипер;
-чубрица;
-куркума (придава много приятен жълтеникав цвят);
-шарена сол – по ваше желание;
-пресен магданоз;
-растителна мазнина.
Начин на приготвяне:
Първа стъпка за приготвяне на супата е да си приготвим каймата за топчетата. Омесваме я с ориза и малко сол. По желание добавяме няколко капки оцет. Оформяме топчетата с желаната от нас големина. Овалваме ги в брашно или ги оставяме така, както е посочено на снимката, според вкуса.
Нарязваме си на дребно лука и морковите. Наливаме си растителна мазнина на дъното на съда, в който ще готвим супата. Слагаме на котлона да се затопли. Веднага добавяме наситненият зеленчук и бъркаме, докато мазнината не се оцвети в светло оранжево. Наливаме вода в съда. След като заври прибавяме готовите топчета.
През това време ще си почистим картофките, които ще нарежем на ситни кубета.
Започваме да поръсваме с изброените подправки: млян черен пипер, куркума (количество, колкото да загатва за себе си), шарена сол, сминдух и чубрица.
Оставяме супа топчета да ври, докато картофените кубчета се сварят добре.
Прибавяме фидето, което ще оставим да поври между 5 и 10 минути, зависи как го предпочитате.
Поръсваме със сол на вкус.
Докато нашата супичка е към готовност, си приготвяме застройката. В подходяща купичка слагаме киселото мляко, което ще разбъркаме, докато не стане гладко. Към него прибавяме двата жълтъка и отново бъркаме, до получаваме на гладка и хомогенна смес. За още по-богат вкус, нека допълним със сок от половин лимон.
Отстраняваме от котлона. Вземаме 3 черпака от горещата течност и заливаме застройката. Бъркаме до изравняване на температурата. Изсипваме в тенджерата и нашата вкусна супа топчета, наслада за вкусовите рецептори, е готова! Не се връща обратно на котлона.
А за финал – поръсваме със ситно нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!
„Мързелива“ пица на тиган. Само 10-15 минутки и готово!
Невероятни пилешки подбедрици-закачени и печени на решетка
Рецепта за рулца от тиквички с пълнеж