Представяме ви топ 3 на най-лесните рецепти със скумрия. Предлагаме ви избор от вкусни рецепти със скумрия – печена риба за всеки повод. Достъпна, питателна, здравословна скумрията се обработва много лесно и има плътно и мазно месо. Поради това е отличен избор на риба за готвене във фурната по много различни начини.
Печени, златисти картофи със заквасена сметана – чудесен вариант на вечеря „по селски“
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Мариновани тиквички – чудно предястие и отлично мезе
Салата с пилешко и портокал за вашата празнична трапеза
Месо, гъбки, кисели краставички, маслини, вино… Прекрасно и богато на вкус ястие с месо
Вкусни хапки от свинско месо върху „канапе“ от пухкаво картофено пюре
Рецепти със скумрия
Рецепти със скумрия: вариант 1
Необходими продукти:
-скумрия – 2 бр.;
-сол на вкус, но имайте предвид, че е необходимо голямо количество;
-черен пипер;
-зелени подправки;
-масло.
Начин на приготвяне:
Почистете добре двете риби.
Разстелете солта в равномерен дебел слой върху лист хартия за печене, допълнително застлан с фолио.
Поставете подготвените скумрии върху слоя сол. На мястото на почистените вътрешности, може да се сложите малко масло, и по ваше желание, няколко стръка зеленина (магданоз, копър, розмарин, мащерка, босилек).
Поставете скумрията във фурната. Оставете да се пече за 35 минути, на 180°C.
Солта ще се абсорбира заедно с парата в рибата равномерно, ястието ще се окаже много вкусно и балансирано.
ДОМАШНА ТОРТА за семейството, със или без повод
Царска торта – най-вкусната торта!
Рецепти със скумрия: вариант 2
Необходими продукти:
-скумрия – 2 бр.;
-лимон – 1 бр.;
-лук – 1 бр.;
-заквасена сметана – 1 с. л.;
-подправка за риба – 1 ч.л.;
-сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
След като почистите двете скумрии подсушете ги с домакинска хартия, нарежете всяка скумрия на 5 части.
Направете лодки от домакинско фолио, наръсете с черен пипер и сол. Смесете заквасената сметана с подправките. Във всяка лодка подредете 5-те парчета риба, залейте парченцата отвътре и отвън с този сос.
Обелете лука, нарежете на пръстени с дебелина 3-4 мм, поставете резен между парчетата. Нарежете лимона на кръгчета, почистете от семките и го сложете при лука. Остатъците от цитрусовия плод и лук могат да се поставят под рибата.
Сложете лодките със скумрия в подходящ съд за печене. Не покривайте с фолио.
Сложете в загрята фурна на 200°C за около 30 минути. След това намалете градусите на 180°C и печете „лодките“ със скумрия още 10 минути – така ще получите апетитна и хрупкава коричка.
Можете спокойно да поднесете на масата директно с фолиото.
Рецепти със скумрия: вариант 3 – Ароматна скумрия по турски.
Можете да допълните ястието с изсушена до хрупкав франзела и салата от пресни зеленчуци.
Необходими продукти:
-скумрия – 4 бр.;
-зърна кориандър – 2 с.л.;
-пушен червен пипер – 1-2 ч.л.;
-сол – 1-1,5 ч.л.;
-сушен босилек – 1,5-2 ч.л.;
-олио или масло – 3-4 с.л. л.
Начин на приготвяне:
Нарежете на филета 4-те добре почистени скумрии. Отстранете костната им система. За да ускорите проникването на маринатата, направете наклонени разрези отстрани на кожата през 0,4-0,5 см първо в едната, а след това в другата посока.
Нанижете всяко филе на 2 дебели дълги бамбукови шишчета, като пробиете плътта точно под кожата. Смесете кориандър, черен пипер и сол, счукайте в хаванче, добавете босилек, пушен червен пипер и олио. Разбъркайте гъстата марината и с помощта на четка обилно покрийте с нея повърхността на рибата от двете страни.
След 10-15 минути сложете скумрията върху решетката или я поставете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути. Сервирайте с резенчета лимон, за да можете да полеете рибата с прясно изцеден сок докато я консумирате.
Добър апетит!