Печени, златисти, ароматни картофи, нарязани на парченца и изпечени до невероятно апетитна хрупкавост във фурната, по традиция наричани “селски“. За да си приготвите златисти картофи по тази много лесна рецепта ще ви трябват, освен няколко картофени клубена, малко олио, сол и любимите ви подправки.
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Най-добрата рецепта за гъбена супа, която ще ви зарадва в студа
Вълшебната супа Авголемоно е толкова вкусна, че вдига болни на крак
Овесените трици – храна на удоволствието
Месо, гъбки, кисели краставички, маслини, вино… Прекрасно и богато на вкус ястие с месо
Пиле със зеленчуци – приготвено по този начин получавате уникално вкусно ястие
Невероятни пилешки подбедрици-закачени и печени на решетка
Рецепта за златисти картофи на фурна
Златисти картофи приготвени по този начин, допълнително овкусени с черен пипер, ароматни градински подправки или използвайте смес от провансалски билки, заквасена сметана. Куркума, червен пипер или къри ще придадат красив цвят на парченцата златисти картофи, а чесънът (ако обичате да го консумирате) – пресен или сушен, който предпочитате, ще осигури несравним аромат.
Ето и самата рецепта за златисти картофи печени на фурна в заквасена сметана.
Необходими продукти:
-картофи – 5-6 клубена;
-заквасена сметана – 200 мл;
-лук – 1 бр. (средно голяма глава);
-зелени подправки – копър, магданоз;
-сухи подправки: кориандър, черен пипер, риган, куркума или други подправки по ваш вкус;
-сол – 1 ч.л или на вкус;
-мазнина около 20-30 мл.
Начин на приготвяне:
1.Нарежете обелените и добре измити картофи по дължина на няколко части. Пържете до златисто в сгорещено олио на умерен огън. Когато се образува коричка, поръсете със сол, разбъркайте добре.
2.Нарежете на ситно лука и го задушете отделно.
3.Нарежете на ситно зелените подправки, добавете към тях заквасена сметана, сол, сухи подправки по ваш избор. Разредете получената смес с малко количество вода, за да се получи сос със средна плътност. Вместо вода можете да използвате мляко.
4.Прехвърлете вкусните златисти картофи в дълбока огнеупорна тавичка. Отгоре допълнете задушеният лук, накрая залейте се със соса. Може да оставите малко количество от соса.
5.Поставете ястието в топла фурна. Препоръчителната температура за готвене е 180°С. Време за готвене около 40 минути или до готовност по ваш вкус и в зависимост как работи фурната.
6.Сервирайте картофите, ако пожелаете допълнително залейте със сметановия сос, който заделихте.
Добър апетит!
Салата с пилешко и портокал за вашата празнична трапеза