6 храни, опасни за зайците
Домашни любимци

6 храни, опасни за зайците

Представата ни за зайците, насадена донякъде и от специалните видеа за тях в социалните мрежи е, че те могат да ядат буквално всичко. Почти всеки вероятно е гледал с умиление забавни клипчета как заек яде звучно някаква храна. Не всяка от тях обаче е полезна за вашите космати любимци, затова трябва да внимавате какво им давате. Ако не сте сигурни, тук сме, за да помогнем.

6 храни, опасни за зайците

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Ето и шест храни, които са опасни за зайците:

Ревен

Този тръпчив зеленчук съдържа впечатляваща концентрация на съединение, наречено оксалова киселина, във всички части на растението. Въпреки че оксаловата киселина не е токсична при консумация в малки количества, ако се приема в излишък, тя може да попречи на усвояването на калция и да доведе до други неприятни токсични ефекти. При зайците, които изпитват токсичност от оксалова киселина, може да се наблюдава подуване на устата, болка, намален апетит, издуване на корема и дискомфорт, диария и летаргия.

храни, опасни за зайците
храни, опасни за зайците

Салата айсберг

Има няколко разновидности на тъмни листни салати (като римска и зеленолистна), които са чудесни основни продукти в добре балансираната диета на зайците. Светлите салати, като айсберг, обаче съдържат химикал, наречен лактукарий, който може да бъде вреден за зайците, ако се погълне в големи количества. Освен това марулята айсберг не е никак богата на хранителни вещества и не добавя никаква хранителна стойност към храната на заека. Избягвайте я, защото не е полезна за зайците.

Гъби

Когато хората мислят за токсични гъби, те често си представят мухоморките или другите подобни. Въпреки че тези диви гъби със сигурност могат да бъдат опасни, дори купените в магазина гъби, които са ядливи за хората, не трябва да се дават на зайците. Гъбите могат да съдържат разнообразни микотоксини, които остават в тях, независимо дали са сурови или сготвени, и могат да бъдат вредни за зайците, ако бъдат погълнати в достатъчно големи количества. Ефектите от токсичността на гъбите могат да включват диария, стомашно-чревен дискомфорт, увреждане на органи и неврологични дефицити.

за зайците
храни, опасни за зайците

Стайни растения

Да, стайните растения не са храни, но въпреки това те също са опасни за зайците. Когато добавяте стайно растение в дома си, най-безопасно е да се отнасяте към него така, сякаш е токсично за зайците.

Дори ако е доказано, че закупеното от вас растение е безопасно за консумация от зайците, често няма как да сте напълно сигурно дали то е било изложено на въздействието на някакви химикали (пряко или непряко), преди да го донесете у дома. Затова просто е най-добре всички стайни растения да бъдат добре подрязани и недостъпни за малките любопитни заешки усти.

Преработени храни (хляб, тестени изделия, бисквити, крекери, чипс и др.)

Като хора някои от любимите ни храни са удобни, силно преработени продукти, които почти не приличат на съставките, от които са направени. Да споделите с вашето зайче чипс или крекер никога не е препоръчително, затова просто не го правете. Вредите са много повече и ще ги видите на по-късен етап.

Много от преработените храни, които хората консумират, са с високо съдържание на въглехидрати и захар, което може да доведе до храносмилателни смущения, необичайни изпражнения, коремен дискомфорт и дисбиоза. Същевременно значително се увеличава рискът от затлъстяване и свързани с него здравословни проблеми за зайците. Ако искате да споделите лакомство с вашето зайче, опитайте се да предложите малко количество подходящи плодове или специални лакомства за зайците.

за зайците
храни, опасни за зайците

Сурови картофи

Въпреки че не са толкова токсични за зайците, колкото някои от храните в този списък, суровите картофи не са особено полезни за никого, включително и за хората. Преди да бъдат сготвени, картофите съдържат токсичен алкалоид, наречен соланин, който може да доведе до намаляване на апетита, храносмилателни смущения, болки в корема и летаргия за зайците. Дори и да не са погълнати токсични количества соланин, картофите са калорични и с високо съдържание на нишесте, което може да разстрои деликатната стомашно-чревна система на заека.

Трудно е да устоите на изкушението да давате от вашата храна косматото ви зайче, но за неговото здраве и благополучие нито една от изброените по-горе храни не трябва да му се дава. За щастие има множество одобрени за зайците плодове и зеленчуци, които ще ви гарантират, че времето за хранене ще бъде интересно за вашия заек, като същевременно ще сте сигурни, че му осигурявате възможно най-подходящата храна. Ако някога не сте сигурни дали вашият заек може да е погълнал храна от този списък или ако има проблем, потърсете ветеринар.

Вижте още:

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

Tagged , ,
на горе