Хауърд Тъкър: 5 правила за дълголетие от 101-годишния невролог

Хауърд Тъкър: 5 правила за дълголетие от 101-годишния невролог
Добра форма Интересно

Хауърд Тъкър: 5 правила за дълголетие от 101-годишния невролог

Хауърд Тъкър: 5 правила за дълголетие от 101-годишния американски невролог, който продължава да практикува медицина. Наред с „добрите гени“ и „късмета“, които „може да дадат някаква преднина“, лекарят има няколко правила, които спазва през живота си. Според д-р Хауърд Тъкър, истинската тайна на дълголетието се крие в простите неща…

Американският невролог д-р Хауърд Тъкър на 101 годишна възраст продължава да практикува медицина!

ПРОФЕСОР НЕУМИВАКИН: „ДА БЪДЕШ ЗДРАВ БЕЗ ЛЕКАРСТВА, МОЖЕ БИ НЕ Е ТОЛКОВА ТРУДНО!“

Основи на дълголетието, според лечебната система на проф. Неумивакин

Американският невролог д-р Хауърд Тъкър е признат от Гинес за „Най-възрастният лекар в света“. Той е роден на 10 юли 1922 г., а тогава в Щатите средната продължителност на живота на мъжете е била 58 години. Въпреки това, той оцелява след забраната, Голямата депресия, Втората световна война и пандемията.

Наред с „добрите гени“ и „малко късмет“, които наистина „може да ви дадат преднина“, д-р Тъкър има и други правила, които е следвал през целия си живот.

5 прости правила за дълголетие от д-р Хауърд Тъкър:

5 правила за дълголетие от 101-годишния невролог д-р Хауърд Тъкър
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

1 Не оставайте без работа след пенсиониране.

„Ако имате достатъчно късмет да имате кариера, която ви харесва и все още можете да работите, помислете дали да не отложите пенсионирането си“, казва той.

Както отбелязва д-р Хауърд Тъкър, много хора, които се пенсионират и стават неактивни в ежедневието си, са изложени на повишен риск от когнитивен спад.

Между другото, по време на пандемията самият той лекуваше пациенти 5-6 дни в седмицата, а след това премина към обучение на жители до 3 дни в седмицата. След закриването на болницата 101-годишният доктор се занимава с правни експертизи, като успоредно с това се занимава с още други дела.

„И не си мислете, че запазването на работа е тайната на дълголетието. Уверете се, че наистина се наслаждавате на работата си“, казва Тъкър.

Д-р Тъкър споделя: „Когато не работя, обичам да прекарвам време с моите четири деца и 10 внука, да ходя със снегоходки и да гледам спортове в Кливланд.“

5 правила за дълъг и щастлив живот от най-възрастния практикуващ лекар в света

2 Поддържайте форма и физическа активност

„Плуването, джогингът, туризмът и карането на ски до 80-годишна възраст ме поддържаха силен и здрав“, признава д-р Тъкър.

И въпреки, че мъжът вече не кара ски и „не е толкова активен, колкото беше“, той тича около 5 км. с бързо темпо на бягащата пътека през повечето дни от седмицата.

„Проучванията показват, че нещо толкова просто като 15-минутна разходка на чист въздух може да намали риска от преждевременна смърт с почти 25%“, отбелязва Хауърд Тъкър.

„Винаги казваме, че най-доброто упражнение е това, което наистина правите, но има какво да се каже и за силовите тренировки: дейностите за укрепване на мускулите могат да намалят риска от смъртност с 10 до 17%.“

5 правила за дълголетие от 101-годишния невролог д-р Хауърд Тъкър
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

3 Не пушете!

Говорейки за тютюнопушенето, лекарят пита риторично: „Защо някой би искал да диша нещо друго освен чист въздух в дробовете си, когато животът вече е толкова кратък?“

Той си спомня, че е присъствал на медицински срещи, на които лекари с цигари в устата са съветвали пациентите да спрат да пушат, защото това ще „ограничи апетита и ще успокои нервите“.

„Днес знаем, че пушенето на цигари води до рак, инсулт, периферна артериална болест, коронарна болест на сърцето и други белодробни и сърдечно-съдови заболявания“, казва неврологът.

4 „Не се ограничавам“, споделя д-р Хауърд Тъкър

Умереността позволява на хората да живеят пълноценно, а също така предотвратява прекаляването, което се отразява негативно на здравето ни в дългосрочен план, обяснява лекарят.

„От време на време ще пия мартини със стек, но не всеки ден“, казва той.

Г-н Тъкър добавя, че съпругата му е страхотен кулинар и помага да се поддържа здравословна и разнообразна диета. Така че, те консумират салата с всяко хранене, броколи и брюкселско зеле.

„Истинската тайна на дълголетието е, че няма тайни. Но ние живеем всеки ден и умираме веднъж, така че трябва да се възползваме максимално от времето, което имаме “, отбелязва лекарят.

5 правила за дълъг и щастлив живот от 101-годишния лекар, д-р Хауърд Тъкър.

5 Не спирайте да учите и да се развивате!

Лекарят казва, че като невролог повече от седем десетилетия, той е бил свидетел на еволюцията на медицината от лоботомията до най-новите компютърни техники за изображения. Говорейки за прогреса, г-н Тъкър добавя, че като предава знанията си на другите, той сам се опитва да се информира за иновациите.

„Наистина ми харесва да преподавам на моите студенти и научавам много от тях“, отбелязва лекарят.

Източник: www.cluber.com.ua 

7 съвета за дълголетие

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Във форма – моите 17 стратегии

Tagged , , ,
на горе