Ферментирало зеле без сол: Рецепта за здраве

Ферментирало зеле без сол
Идеи за дома

Ферментирало зеле без сол: Рецепта за здраве

Ферментирало зеле без сол: Рецепта за здраве, препоръчват специалисти. Ферментиралите зеленчуци (по-често наричани мариновани) са естествени пробиотици. Те имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора, съдържат широка гама от витамини, микроелементи и укрепват имунната защита на организма. Това е добра причина винаги да имате мариновани зеленчуци на масата си.

Маринованите (с други думи ферментирали) зеленчуци като цяло и в частност киселото зеле, са ефективни естествени пробиотици. Правилно ферментиралите растителни продукти помагат за нормализиране на чревната микрофлора (и след прием на антибиотици) и укрепват имунната защита.

Ферментирало зеле без сол: Рецепта за здраве

„Нищо не зависи от мен“: какво е заучена безпомощност и как да я преодолеем

Кажете „не“ на остеопорозата! Ето как да поддържате здравето на костите си

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

Ферментирало зеле без сол

Експертите са убедени, че киселото зеле е по-полезно по своите възможности от пробиотиците, създадени по химичен път, дори само защото лесно прониква в тънките черва, за разлика от тези пробиотици.

По време на процеса на ферментация се образува микроклимат за жизнената активност на ферментирали млечни бактерии, живеещи върху листата на зелето, които са необходими на тялото. Защо бактериите се наричат ​​млечно-кисели бактерии? Свойството на „киселото мляко“ се проявява във факта, че тези бактерии  произвеждат млечна киселина, докато консумират въглехидрати, а именно млечна захар или растителни захари.

Дори при много ограничено меню, киселото зеле дава възможност да се поддържа имунната защита на организма. Съдържанието на витамин С в киселото зеле е около 20 пъти по-високо, отколкото в прясното зеле. Продуктът съдържа широк спектър от витамини, по-специално от група В, т.нар. „витамин U” или противоязвен фактор (наличен изключително в зелето), както и редица микроелементи и минерали. Същността на ферментацията се състои в това, че бактериите извършват предварителна работа по време на своята жизнена дейност, като частично „смилат“ продуктите: поради тази причина ферментиралите млечни храни са много по-лесни за смилане, за разлика от пълномасленото мляко.

Значението на безсолната ферментация

Излишната сол (натриев хлорид) в организма провокира образуването на камъни в органите, отлагания в ставите и постоянно високо кръвно налягане. Какво трябва да знаете! Колкото по-малко сол има в зелето, толкова по-бързо протича ферментацията.

Ферментирало зеле без сол
Ферментирало зеле без сол

Метод за безсолна ферментация на зеле

Необходими съставки:

бяло зеле – 1 глава;

чесън – 3-5 скилидки;

червен пипер – буквално на края на чаена лъжичка;

кимион – по ваше желание.

Съставки за кисело зеле:

бяло зеле (разрешено е смесването на бяло и червено зеле);

моркови (10% от общия обем на зелето).

Технология за производство: нарежете зелето, добавете предварително счукан чесън и другите съставки, разбъркайте добре, но не натрошавайте, просто поставете в предварително приготвен съд и натиснете малко. Залейте зелето с вода (температурата трябва да е стайна). Необходимо е да направите натиск отгоре, така че зеленчуците да са напълно покрити със саламура. Поставете съдовете със зеле на тъмно и топло място (температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от +20° и не по-висока от +25 градуса) и оставете за 3-4 дни.

Какво трябва да знаете! Изберете съд за ферментация от стъкло, керамика, глина, дърво, емайлиран без повреди – но не метален, защото киселините ще извършат химическа реакция с метала, а това е нежелателно.

След като изтече необходимото време, прецедете саламурата, внимателно изцедете зелето и го изхвърлете (необходима е само саламурата). По-късно можете да го вземете от предишната ферментация и да го добавите.

Технология на ферментация: накълцайте зелето, настържете морковите на ренде или нарежете с нож. Смесете тези съставки в контейнер, предварително подготвен за ферментация, по-добре е да има обем от около 5 литра. Сложете зелето и морковите в купа и ги залейте с готовата саламура. Поставете чиния или нещо плоско и кръгло отгоре, и натиснете надолу с тежест. Можете да вземете найлонови торбички, пълни с вода или буркан.

Сложете зеленчуците да ферментират при стайна температура за няколко дни. След това повдигнете товара и пробийте зелето на няколко места с дървена игла за плетене, за да излязат газовете. Натиснете отново, затворете, оставете зелето да продължи да ферментира на по-студено място (тогава ще се окаже хрупкаво). Оставете зелето да престои още няколко дни. Продуктът вече може да се консумира.

Съхранявайте киселото зеле на хладно място и се старайте да го държите покрито със саламура, за да не загубите витамините, които съдържа.

Саламурата, останала от зелето, ще бъде полезна за приготвяне на последващи порции зеле, ферментирало без сол. Друга технология без сол:

Нарежете зелето и го поставете в специален съд за ферментация, добавете питейна вода и оставете за 2-3 дни в топло помещение (температура около +25°). След като изтече необходимото време, изцедете продукта и го изхвърлете, прецедете останалата саламура.

Нарежете зелето и други зеленчуци. Не е нужно да пасирате зелето, а просто го наредете плътно в подготвената купа, добре е да добавите дафинов лист, зърна черен пипер и каквото искате. Напълнете със саламура, поставете пресата и го сложете на топло място (температура около +25°) за няколко дни. След това преместете зелето на студено място (+5°), без да махате пресата, за 3-5 дни. Колкото по-дълго зелето стои на топло, толкова по-малко трябва да стои на студено място (и обратното).

Зелето се ферментира по общата схема: 2,5 дни в топла стая (+23° +25°) и 10 часа на студено място (+5° +7°).

Когато зелето е на топло, трябва да се продупчва с дървена игла за плетене два пъти на ден, освобождавайки натрупаните газове. На студено вкисването спира и не се отделят газове.

Какво е полезно да знаете! В киселото зеле без сол продължават бактериалните процеси, поради което трябва да се съхранява в хладилник и да се яде в рамките на две до три седмици.

Рецепта за квасено зеле със сол

За 2,5 кг зеле вземете 3 ч.л. готварска сол (йодирана сол няма да работи). Държи се в кухнята под чиста кърпа и под налягане (температурата на въздуха в помещението не трябва да е по-висока от 23°) в продължение на 5-6 седмици, отваря се веднъж на два дни, отстранява се пяната и се продупчва с дървена игла за плетене. Ако се появи мухъл, трябва да се отстрани.

Ферментация на зеленчуци с помощта на суроватка – рецепта:

Ферментирало зеле без сол
Ферментирало зеле без сол

Голямо разнообразие от зеленчуци могат да бъдат ферментирани със суроватка. Например, нарежете на ситно или настържете зеле, цвекло, чесън и други зеленчуци, добавете сол и поставете свободно в стъклен или емайлиран съд.

Комбинирайте 0,5 литра вода с 4-5 супени лъжици суроватка и добавете в буркана, така че течността да покрие зеленчуците. Покрийте съда и оставете зеленчуците да ферментират на стайна температура за една седмица или 10 дни. Полезно е да се консумира сока от тези зеленчуци. Трябва да започнете от 1.ч.л., постепенно увеличавайте порцията и след известно време можете да въведете зеленчуци директно в диетата. Този продукт действа като ценен пробиотик и нормализира храносмилателния процес.

Рецепта за зеленчуков микс

Ферментирало зеле без сол
Ферментирало зеле без сол

В 2-3-литров стъклен съд сложете половин глава едро накълцано зеле, 1 резенче цвекло, шепа предварително обелен чесън, копър на вкус (ползвайте карфиол и тиквичка по желание). Зеленчуците ще запълнят 2/3 от съда. Добавете 1-2 с.л. готварска сол (за предпочитане морска сол), чаша суроватка, добавете вода, за да напълните съда. Поставете чинийка с тежест (дори чаша вода ще бъде достатъчна). Оставете процеса на ферментация за 1-2 седмици на стайна температура, след като изтече необходимото време, приберете в хладилника.

Можете да пиете получената саламура, разреждайки я с вода, с храна или между храненията. А зеленчуците са полезни за прием с различни ястия. Ще дойде време, когато останат малко зеленчуци и саламура, тогава можете отново да добавите горепосочените зеленчуци, сол, вода в саламурата и пак да ферментирате. По този начин цикълът може да се извършва безкрайно.

Маринованите зеленчуци имат изключително благоприятен ефект върху състоянието на чревната микрофлора. Те нормализират функциите на храносмилането и насищат организма с необходимите витамини и микроелементи. Ето защо, тази категория продукти трябва да бъдат включени в диетата (особено през зимата, когато има недостиг на полезни за организма вещества).

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе