Съвети как да бъдете по-добър слушател във връзката си

Съвети как да бъдете по-добър слушател във връзката си
Любов и партньорство Психология

Съвети как да бъдете по-добър слушател във връзката си

Комуникацията в една връзка е от изключително важно значение. Колкото по-добре и задълбочено обсъждате всяка една тема, проблем или ситуация с партньора си, толкова по-здрави могат да бъдат вашите отношения и да не се притеснявате за бъдещето на връзката си. Да изслушвате партньора си и да чувате това, което казва, също е много ключово. Това означава да вникнете в неговите думи, да приемете неговото мнение и ако не сте съгласни, тогава да изложите вашето виждане за ситуацията, подкрепено с аргументи. Ако не се справяте с това да чуете внимателно какво казва той, то проблемът може да бъде голям в един момент. Как обаче можете да се научите да станете по-добър слушател във връзката си?

Слушайте партньора си по-често. Това е най-добрият възможен съвет. Може би вие често говорите с любимия си, но оставяте думите му просто да минат покрай вас, без да вникнете в тях. Никога не пречи да намалите гордостта си и бъдете търпеливи достатъчно дълго, за да слушате всичко, което има да казва вашият партньор.

Комуникацията е двупосочен процес. Комуникацията не е еднопосочна. Когато единият говори, другият слуша. Тези роли се разменят от време на време. Конфликтът възниква, когато тези роли изобщо ги няма и само един говори и само един слуша или пък говорите едновременно. Имайте предвид, че трябва да запомните кога да спрете да го правите. Добра комуникация никога не може да бъде постигната, ако тези роли не се редуват редовно между двама души във връзката.

Оставете телефона си. Когато разговаряте с половинката си, особено ако обсъждате много важна тема, е жизненоважно да оставите телефона си далеч от вас. Това показва, че уважавате говорещия и че сте насочили цялото си внимание върху това, което той трябва да каже. Невъзпитано е, ако човек продължава да си рови в телефона, а партньорът му говори нещо, което очевидно има значение за него. За да бъдете по-добри слушатели, изключете звука на телефона си, за да не ви разсейват маловажни известия или имейли, които могат да изчакат.

Не прекъсвайте. Друго важно напомняне, за да станете по-добър слушател, е никога да не прекъсвате говорещия. Слушайте какво казва той и изчакайте, докато човекът свърши и след това споделете вашите мисли по темата. Неговият принос по този въпрос е също толкова важен, колкото и вашият. Признак на липса на възпитание и грубост е, когато прекъснете говорещия. Понякога хората са толкова ангажирани с темата, че продължават да говорят, без да дадат възможност да партньора си да се изкаже. Това е неправилен подход  и може да създаде впечатление, че за вас мнението на другия човек не е важно.

Направете контакт с очите. Представете си, че говорите с някой, който никога не ви поглежда или гледа всичко останало, освен вас. Като добър слушател е важно да осъществявате и поддържате зрителен контакт. Това показва на приятеля ви, че сте много фокусирани върху темата. Не е нужно да го гледате в очите непрекъснато. За да направите това, ще ви е достатъчен просто небрежен поглед, в зависимост от ситуацията. Установяването на контакт с очите също прави силно впечатление на говорещия, че наистина сте готови да слушате. Ако погледът ви е насочен към друго място, това може да направи лошо впечатление и да стане повод за по-сериозно разногласие, защото изглеждате незаинтересовани.

Tagged , , , , , ,
на горе