Свободата във връзката - какво означава и какво - не
Любов и партньорство

Свободата във връзката – какво означава и какво – не

Много мъже не желаят да се обвържат именно, за да не изгубят свободата си. Това убеждение все повече се затвърждава в съзнанието им, когато виждат колко ограничения търпят обвързаните им приятели и с колко неща се съобразяват. 

Но дали бракът (съжителството, сериозната връзка)  винаги означава да жертваш своята независимост и щастието си?

 

Усещане за даване и получаване

Равноправието е нещо, на което държим в днешно време и бихме искали да знаем, че влагаме в общи линии толкова, колкото и получаваме от партньора

 

Приемане на различията

 

Мария казва, че една от връзките й не се е получила, защото тогавашното й гадже просто не е могло да се справи с екстровертната й личност. „Обичам да излизам, да пътувам и да общувам. А неговата представа за прекарване на свободно време бе да седи у дома и да гледа телевизия. След известно време започнахме да спорим и тогава разбрах, че той не е готов да ме приеме такава, каквато съм”, казва тя. С други думи, свободата в една връзка означава разбиране и приемане на личностните черти на партньора ви, особено ако тези черти определят същината на този човек.

 

Свободно изразяване

 

„Не мога да си помисля да бъда свободен във връзка, в която не мога да изразя себе си“, казва Харшита Дакоджу, оперативен мениджър. „Аз съм достатъчно реалистичен, за да очаквам, че ще има различия в мненията, но ако споделям живота си с някого, също така трябва да имам свободата да бъда чут.“

 

Ако можете да дадете мнението си, без да бъдете осъдени (дори ако то противоречи на очакванията на партньора ви), имате свобода във връзката си.

 

Даване на пространство

 

Свободата да имаш пространство е една от най-важните свободи в една връзка. Има тънка граница между наличието на пространство и прогонването на партньора ви с вашите изисквания.

 

Имате право на мнение

Това е тясно свързано с точка 3. Равноправна връзка е, когато и двамата партньори имат твърдо мнение по различни теми и свободата да ги изразяват. Това не означава, че трябва да се съгласите за всичко. 

 

Реално управление на очакванията

 

Нека бъдем ясни, НЕ може да има връзка без очаквания. Най -естествено е да имате някакви реалистични очаквания в една връзка и когато те не са изпълнени, също толкова естествено е да бъдете разочаровани.

 

Да бъдеш себе си

 

Докато приемате, че бракът или връзката автоматично променят начина ви на живот или бъдещите ви планове, това, което не подлежи на преговори, е вашето вътрешно аз. Вашият партньор се е влюбил във вас – в добрата, но и в лошата страна.

 

Финансова независимост

 

В традиционните култури жените рядко имат думата, когато става въпрос за управление на пари в домакинство. Важно е обаче да се признае, че свободата да се справяте с финансите по начина, по който искате, и да имате свои собствени финансови средства, независимо от партньора си, са важни аспекти на свободата в една връзка.

 

  1. Свобода да си тръгнете

 

Може би това е най-важната свобода. Вие и вашият партньор трябва да имате избор да напуснете и да прекратите връзката или брака, ако не се получи. Разбира се, никога няма да е лесно и раздялата идва със своите предизвикателства. Не бива обаче да се чувствате в капана на нещастна и безсмислена връзка. 

 

Свободата е право на всеки човек и ако я даваме на партньора, а той злоупотреби, значи не сме я предоставили на когото трябва.

 

Tagged , , , , ,
на горе