Петте етапа на интимност - вижте къде се намирате
Любов и партньорство

Петте етапа на интимност – вижте къде се намирате

Интимността е много повече от приключения в спалнята. Тя е колкото физическа, толкова и емоционална. 

Някои хора вярват, че физическата интимност е временна и това, което в крайна сметка остава, е психологическата връзка, пораждаща сплотеността, която двойките изпитват в дългосрочен план. Но любовта и интимността преминават през етапи и физическата и емоционалната интимност са свързани.

 

Етап 1: Привличането

Това е сладкото начало на всяка връзка – тогава, когато имаме пеперуди в стомаха, прекарваме времето в непрестанни мисли за партньора, проверяваме на всеки пет минути телефона си дали ни е писал, разговори с часове, правим всичко възможно да изглеждаме предизвикателно за него. Нивата на допамин и серотонин са толкова изстреляни в небесата, че всичко ни изглежда прекрасно. 

Високото ниво на допамин кара тялото да жадува за интимност отново и отново, а еуфорията е несравнима. Въпросът е любов ли е това или страст? Все още няма как да сте сигурни. 

 

Етап 2: Приземяването

 

След прекрасния полет през небесните емоции идва страшното кацане. Еуфорията и непрестанната интимност намаляват, за да отстъпят място на задълбочаването на връзката. Вече не мислим само и единствено за партньора, а животът трябва да продължи. Започваме да забелязваме и недостатъците му. Може да се появят и първите скарвания. Това е времето, в което отношенията могат да приключат или да се заздравят. 

 

 

 

С други думи, това е етапът на събуждане, когато сърдечният ритъм започва да се забавя малко и трябва да станете от леглото и да помислите за хранителните стоки и сметките, за които да се погрижите. Това е етапът, в който можете да разберете колко сте съвместими по всякакъв начин, физически и емоционално.

 

Етап 3: Рутинирането

 

Вече живеете в реалността. Опознали сте се и знаете какво да очаквате един от друг. Знаете какво ще направи вашият партньор в леглото и начините, по които ще реагирате. Така че поддържането на изненадата жива е много важно. Това е моментът, в който трябва да включите разнообразието, за да не потънете в едни и същи скучни дейности и да си омръзнете. Правете различни неща съвместно, не само в спалнята. 

 

Етап 4: Събуждането

Вие сте по-сигурни на този етап от връзката си, познавате добре партньора си и сте готови да преоткриете отношенията си и да ги развиете напред. Това е етапът, в който двойките обичат да изследват повече. Те пътуват заедно, заемат се с нови хобита или експериментират заедно в кухнята. Често ремонтират интериора на дома си или дори мислят да се възползват от нови възможности за кариера и да се установят на друго място. 

 

Етап 5: Любовта

 

Повечето двойки се разпадат преди да достигнат този етап. Мощното чувство на любов е крайният етап на интимност. Чувството на блажена любов е наградата, а вие сте щастливи, че преживяхте всичко това. „Толкова съм благословен, че я имам“, „Не знаех какво е любов, докато не го намерих“.

Това е етапът, в който любовта наистина цъфти, циментирайки и укрепвайки връзката с аурата си. Нужно е време, за да се стигне до този етап и когато хората го достигнат, те осъзнават трайността на една връзка. Държите се за ръце, опрели глава на раменете му, но физическата интимност трябва да бъде част и от този етап, за да се гарантира, че връзката остава непокътната и ще продължи.

Tagged , , ,
на горе