Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода
Интересно

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

От няколко ъгъла разгледахме една неочевидна, но интересна гастрономическа тенденция – завръщането на простата храна.

Заведенията за обществено хранене отново прегърнаха тенденцията за прости и обилни ястия. Хората все повече поръчват прости ястия за лека закуска или обяд, като макарони със сирене или пиле с картофи. Какво стои зад тази тенденция – популярността на здравословния начин на живот или обичайната носталгия по недалечното минало? От нашата статия ще разберете какво определя хранителните предпочитания на българите днес.

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

Най-добрият деликатес за зимата: Пържен хайвер от патладжан

Чудесен зеленчуков пастет от тиквички и патладжан

Пригответе си невероятно вкусна лютеница с тиквички

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода
Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

Носталгия и културно наследство

Храната е най-достъпният начин за съживяване на приятни емоции. Например, отивайки в ресторанта, поръчайте същата супа, която приготвяше майка ви, или тиквеник, който смътно напомнят на този, който баба ви правеше. Това е самият вкус на детството, който се формира неволно – под влияние на обстоятелствата и в контекста на времето.

Поколението X (бумъри – хора, родени между 1964 и 1980 г.) и Y (милениали – тези, които са родени от 1981 до 1996 г.) добре помнят някогашните столове, където се хранеха с проста, евтина и вкусна храна. Ето защо за мнозина пилешката супа, свинското с кисело зеле или картофите с месо продължават да бъдат същият елемент на безгрижен период като сладоледа, игрите с ластик или училищни униформи.

Ежедневното меню от детството ни се състоеше от прости ястия: супи, постни основни ястия, ястия с месо, тестени изделия, картофи – пържени или варени. Изключенията бяха само по празниците.

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

През 90-те години промяната в политическия курс се отрази и в хранително-вкусовата промишленост. Започнаха да се появяват вериги ресторанти , които предлагат необичайният за онова време хамбургер, пица и друга бърза храна. На техния фон домашната храна започна да изглежда безинтересна: каква супа, ако има бургер под ръка. През 2000-та започнаха да процъфтяват ресторанти с кухни от света – това вече не бяха просто заведения за хранене, а атмосферни заведения за различни бюджети. На мода станаха суши ресторантите и различните пицарии .

Сушито и пицата в родните им страни също първоначално са се смятали за непретенциозна храна на обикновените работещи хора.
Апетитите, както и любопитството, на обществото нарастваха. Следователно  собствениците на ресторанти и кафенета трябваше да измислят нещо интересно и ето как малко по малко всичко, което беше необичайно преди, стана обичайно. И на хората леко им писна от суши, пица и разни уокове.

И сега, след почти 30 години, има един вид възраждане (ренесанс) на храната от детството на милениалите и бумърите- нараства броят на модерните заведения, където се приготвя проста и домашна храна.

Основната причина за тази и всяка друга цикличност е желанието на платежоспособните и независими възрастни да се обградят с маркери на времето, когато са били деца. Храната в този смисъл е идеална „машина на времето“. Ето защо, ако преди няколко години те отиваха в ресторанти и кафенета за нещо специално, сега те са щастливи да поръчат кюфтета по селски с пържени картофи и онези великолепни макарони на фурна.

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

Завръщане към простотата

Носталгичните пориви се сляха с модата за здравословен начин на живот. Това обяснява защо поколението Z или бръмчалките (родените след 2003-04 г.) също с нетърпение приветстваха тенденцията към проста храна. Сега вече, за разлика от състава на сложните ястия, захарта, консервантите, сосовете и добавките са по-рядко срещани.Колкото по-малко съставки, толкова по-лесно се смила храната. Малко вероятно е днес офис служителите да отидат в ресторанта по време на почивка за вкусен десерт. Обичайният комплексен обяд, който винаги се сервира във фирмените столове, е едновременно по-задоволителен и по-здравословен. Освен това по-лесно се проследява наличието на нежелани съставки в него.

Макарони със сирене и пиле с картофи: защо през 2023 г. простата храна от детството отново е на мода

Ритъмът на съвременния живот и простата храна

Ритъмът на живот също прави своите корекции. Много хора трябва да стигнат до работата си в другия край на града, или често пътуват в командировки. Активността и мобилността изискват много енергия, здраве и не оставя време за домашно приготвяне на сложни ястия, особено през делничните дни. Тази функция води до факта, че дори в заведенията за обществено хранене клиентите правят избор в полза на обичайното меню.

Но тенденцията към простата храна не означава, че говорим само за безмесни ястия с монотонен вкус. Бистрата, ресторантите и дори уличната храна днес са се научили да изненадват с разнообразие от вариации на познати рецепти.

Освен това, благодарение на онлайн рецепти и разнообразие от кухненски уреди, всяка домакиня може да приготви няколко варианта на месо със зеленчуци или юфка.

Хората са спрели да издигат храната в култ, те се опитват да търсят източник на емоции в културното и духовно развитие, следователно простите ястия се считат за източник на хранителни вещества и енергия за тялото.

Но това не означава, че ще има по-малко гастрономически деликатеси. Такава кухня ще се развива успоредно с дома. Това може би е едно от предимствата на нашето време – винаги можеш да намериш и изградиш своя баланс. Например, един ден да се насладиш на познатите вкусове от детството, а на следващия – на гурме ястия в скъп ресторант.

 

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе