Пригответе си невероятно вкусна лютеница с тиквички

лютеница с тиквички

Пригответе си невероятно вкусна лютеница с тиквички

Приготвяне

10 мин. минути

Готвене

3 часа минути

Общо

3 минути

Порции

6 порции

Днес ви предлагаме да приготвите необичайна, но невероятно вкусна лютеница с тиквички. Всички свързват лютеницата с домати и пипер. Междувременно вече няколко години подред приготвям тази сладко-кисела лютеница с тиквички. Особено след като през настоящия сезон тези зеленчуци са два пъти по-евтини от доматите и чушките.

Ето как да приготвите лютеница с тиквички

Необходими продукти

  • 3 кг тиквички;
  • 400 г лук;
  • 50 г масло;
  • 1 кг доматено пюре;
  • 3 с.л. сол;
  • 250 г захар;
  • 3 г смлян черен пипер;
  • 2 г босилек;
  • 2 г карамфил;
  • 40 мл оцет.

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на лютеница с тиквички

лютеница с тиквички
лютеница с тиквички

Настържете лука на ситно ренде. Вземете тиган или тенджера с дебели стени, налейте в него олио, загрейте го и добавете настъргания лук. Запържва се за 5 минути.

лютеница с тиквички
лютеница с тиквички

Настържете тиквичките на ренде, добавете в тенджерата и оставете на силен огън за 15 минути. В същото време непрекъснато разбърквайте сместа от тиквички.

След това намалете огъня до минимум, покрийте с капак и оставете да къкри 2 часа. Поглеждайте в съда на всеки 20 минути и разбърквайте съдържанието.

Сега добавете доматеното пюре, разбъркайте и оставете да къкри още половин час. Лютеницата може да загори на този етап, така че я следете внимателно. Добавете останалите съставки – сол, черен пипер, карамфил, босилек. По желание добавете чесън и люта чушка. Това е за тези, които обичат пикантно.

Смесете всичко, оставете на огъня още 5 минути. Сваля се от котлона, пасира се с блендер или пасатор на пюре.

лютеница с тиквички
лютеница с тиквички

Добавете оцет, разбъркайте. Разпределете в буркани, затворете ги и оставете да изстине.

лютеница с тиквички
лютеница с тиквички

Сервирам тази лютеница с тиквички към ястия с месо или други като – качамак или паста. Ако не сте добавили чесън по време на варенето, можете да я овкусите , когато отворите буркана.

Добър апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Рецептата за запеканка от тиквички с кайма е ненадминат деликатес за лятна вечеря

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе