Недостиг на магнезий
Добра форма

Недостиг на магнезий

Ако имате недостиг на магнезий в организма, с времето това оказва негативно влияние върху работата на почти всички системи и органи в човешкото тяло.

ХРАНИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВИТАМИН С 

Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини 

Витамин В2-за гладка кожа и нормален метаболизъм 

Витамин В3 – витаминът, без който мазнините остават неизгорени 

Витамин В6 за пълноценен сън и добро настроение 

Фолиева киселина (витамин В9) – защо е толкова важна? 

Магнезият е минерал, с първостепенна важност за нормалното функциониране на нашето тяло. Точно поради тази причина е наричан „елемент на живота“. Това е четвъртият минерал в организма, който оказва силен ефект върху работата на мускулите и нервната система, грижи се за гликемичния контрол, както и за кръвното налягане.

Как да установите, дали имате недостиг на магнезий в организма?

Страдате ли от безсъние? Имате ли прекомерна загуба на коса? Имате ли високо кръвно налягане, мигрена или нарушения в паметта? Причината за тези прояви може да бъде от един и същ произход.

Недостиг на магнезий
Недостиг на магнезий – симптоми

Знаете ли, че…

Приблизително 99 % от общият магнезий в тялото ни се отлага в костите, мускулите и меките тъкани, докато само около 1 %, циркулира в кръвта.

Какво причиняват ниските нива на магнезий?

Когато имате недостиг на магнезий, това води до редица заболявания, включително болестта на Алцхаймер, диабет тип 2, мигрена, хипертония, липса на концентрация и сърдечни-съдови смущения.

За съжаление, въпреки че се опитваме да се храним здравословно, страдаме от липса на магнезий. Препоръчителният дневен прием на този важен минерал е 400 мг. Ето защо, е важно да се уверите, че храната, която консумирате ви осигурява необходимите дневни количества, за да поддържате оптимални нивата на този елемент в организма.

Храни богати на магнезий

Недостиг на магнезий
Храни богати на магнезий

Топ 10 най-добрите източници на магнезий:

№ 1: Тъмен шоколад. За всеки любител на шоколада това е превъзходна новина, защото тъмният шоколад наистина е наситен с магнезий. Нещо повече, той богат с така необходимите ни антиоксиданти. Ако искате да се възползвате максимално от предимствата на тъмният шоколад, изберете поне 70 % какао. Колкото по-висок е процентът, толкова по-добре за организма.

№ 2: Авокадо. Невероятно вкусен и богат естествен източник на магнезий. Освен това, авокадото се слави и с високо съдържание на калий, витамини от група В и витамин К. То е богат източник на фибри и здравословни мазнини. Проучванията показват, че консумацията на авокадо може да намали възпалението и да повиши нивата на добрия холестерол.

№ 3: Ядки. Богати източници на магнезий са бадемите, кашуто и бразилските ядки. Ядките оказват противовъзпалителен ефект, полезни са за здравето на сърцето и когато се консумират като закуска, могат да намалят апетита.

№ 4: Храни от семейство бобови. Леща, боб, нахут, грах и соя. Всички тези храни съдържат големи количества магнезий. Освен това, те са с високо съдържание на калий, желязо, богат източник на протеини за вегетарианците. Тъй като имат нисък гликемичен индекс, те също помагат за понижаване на холестерола.

№ 5: Тофу (соево сирене). Друг популярен източник на протеини за вегетарианците е тофу. То съдържа магнезий, калций, желязо, манган и селен. Някои изследвания показват, че консумацията на тофу може да намали риска от рак на стомаха.

И още…

№ 6: Семена. Семената са изключително полезни. Много от тях, включително ленени, тиквени и чиа семена съдържат големи количества магнезий. Тиквените семки са втори след спанака, славещ се като най-богат източник на магнезий.

№ 7: Пълнозърнести храни. Пълнозърнестите храни са чудесен източник на много хранителни вещества, включително магнезий. Пшеница, овес и ечемик, както и елда, киноа.

№ 8: Риба. Сьомга, риба тон, скумрия, щука и много други видове риба, са с високо съдържание на магнезий. Освен това, рибата е богата на калий, селен, витамини от група В и още други важни хранителни вещества.

№ 9: Банани. Бананите са едни от най-популярните плодове в света. Те са известни и с високото си съдържание на калий, което помага за понижаване на кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания. Съдържат и магнезий и много витамини.

№ 10: Листни зеленчуци. Листните зеленчуци са изключително здравословни. Зелето и особено спанакът, са пълни с магнезий. Също така, те са превъзходен източник на още хранителни вещества, включително желязо, манган и витамини А, С и К.

Тези топ 10 храни могат, не само да осигурят необходимото количество на магнезий и още полезни елементи в организма, но и да внесат много ползи, нужни за поддържане на добра вътрешна хомеостаза.

Моля обърнете внимание на следното: Материалът в настоящата статия е с информативен характер. В случай, че имате някои от горепосочените симптоми, не се самолекувайте, а се обърнете към вашият лекар!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , ,
на горе