Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини

Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини
Добра форма

Витамин В1-за добро настроение и разграждане на мазнини

Витамин В1 е един от основните витамини за поддържане на оптимален метаболизъм, обменът на въглехидратите и мазнините.

Как да разберете, че имате недостиг на вит. В1 и как да попълните неговите липси?

Доскоро бе прието, че физиологичната норма на тиамин (това е медицинското наименование на витамина) е 1,5 мг., дневно, но се оказа се , че тази норма зависи от общата калоричност на диетата и съдържанието на въглехидрати в нея.

Усвояването на витамин В1 е нарушено при следните обстоятелства:

– употребата на алкохол;

– повишена консумация на кафе и чай;

– сурова риба (особено любителите на суши);

– нарушения на чревната микрофлора (бактериите произвеждат твърде много тиаминаза, ензим, който унищожава тиамина);

– повишена стомашна киселинност;

– диабет;

– прием на някои видове лекарства.

Сериозен дефицит на вит. В1 (тиамин) е рядко срещано състояние, но дори и малкия дефицит, се усеща веднага.

Някои симптоми при недостиг на витамин В1:

– Поява на умора и раздразнителност;

– Понижена концентрация;

– Влошена памет;

– Забавен растеж на косата;

– Парене и изтръпване по дланите и стъпалата.

Ако имате съмнения, че имате недостиг на витамин B1, моля посетете вашият лекар.

Защо е необходим от витамин В1?

Освен, че участва в разграждането на мазнините, тиаминът участва в предаването на нервните импулси, поради което има връзка с настроението, вниманието и запаметяването.

Какво правим, когато не сме в добро настроение?

Точно така – храним се. Консумираме предимно сладки храни, заради чувството на постоянна умора и липса на енергия.

Кои храни съдържат витамин В1?

Приблизително така изглежда дневният прием на витамин В1 на 100 гр.

– суха мая – 11 гр.;

– оризови трици – 2,8 мг.;

– слънчогледови семена – 1,8 мг.;

– ленено семе – 1,6 мг.;

– сусамово семе, сушен кориандър – 1,3 мг.;

– овесени трици – 1,2 мг.;

– соево брашно – 1,1 мг.;

– свинско филе – 1,0 мг.;

– соя, грах, леща, шам фъстък, пшенични трици – 0,9 мг.;

– бял боб, царевично брашно – 0,7 мг.;

– кимион – 0,6 мг.;

– пилешки дробчета, хайвер от розова сьомга – 0,5 мг.;

– просо, елда, овесени ядки – 0,4 мг.;

– пилешки сърца, сьомга, паста, ръжено брашно – 0,3 мг.;

– яйчен жълтък, сом, червена сьомга, калмари, пшенично брашно – 0,2 мг.;

– шаран, цаца, лаврак, скумрия, миди, ечемик, грис – 0,1 мг.;

– пилешко месо – 0,07 мг.;

– млечни продукти (мляко, кефир, извара, сирене и др.) – 0,02-0,04 мг.;

Както виждате, най-много витамин се съдържа в семената и бобовите растения.

Примерно меню:

Закуска: Млечни овесени ядки с горски плодове или сушени плодове с една чаена лъжичка масло.

Подсилваща закуска: Шепа плодове и ядки (обикновено са фъстъци).

Обяд: Супа-грах, риба на пара, варена елда.

Следобедна закуска: Филийка ръжен хляб с пастет от черен дроб.

Вечеря: Риба на скара, зеленчукова салата с растително масло.

Важно! Задължително се консултирате с лекуващият ви лекар, за да прецени дали ще се справите само с диета или трябва да ви предпише допълнителен прием на витамин В1.

Внимание! Предозирането с витамин В1 /тиамин/ има противопоказания, не се самолекувайте!!!

Tagged , , , , , , , , ,
на горе