Натравянето с шоколад при кучетата – 4 неща, които да знаем

Натравянето с шоколад при кучетата – 4 неща, които да знаем
Домашни любимци

Натравянето с шоколад при кучетата – 4 неща, които да знаем

Натравянето с шоколад не е типично само за хората, както мнозина предполагат, а и за кучетата. Това е често срещан проблем, с който се справят ветеринарите всяка година.

Най-големите пикове очаквано са по Великден и Коледа. Това не е изненада, тъй като тогава на трапезата има най-много вкусотии и хората се изкушават да дадат от тях и на техните четириноги приятели. Това обаче е много опасно, както за кучетата, така и за много други животински видове.

Защо натравянето с шоколад е срещано и при кучетата?

Токсичният компонент на шоколада е теоброминът, съдържащ се в какаото. Това, заедно с кофеина, който също се намира в шоколада, има стимулиращ ефект върху животното. То може да засегне мозъка и сърцето, както и да причини стомашно-чревни неразположения. Важното е, че колкото по-високо е съдържанието на какао (т.е. колкото по-горчиво е), толкова по-лоши ще бъдат ефектите. Следователно черният шоколад и шоколадът за печене са много по-токсични от белия шоколад. Това далеч не означава, че последният е приемлив и може да давате на домашния си любимец.

Какви са симптомите на натравянето с шоколад при кучета?

Ефектът и признаците на шоколадова токсичност зависят от съдържанието на какао, изяденото количество и размера на кучето. Симптомите обикновено се появяват между 4-24 часа след консумация на шоколада. Те включват повръщане и диария, безпокойство и хиперактивност, липса на координация, учестено дишане и пулс, треперене и гърчове. Едва ли изброените дотук неща ви изненадват, тъй като преяждането с шоколад води до сходни проблеми и при хората.

натравянето при кучетата

Какво трябва да направите, ако кучето ви е яло шоколад?

Винаги се обаждайте на вашия ветеринарен лекар за съвет не само след натравянето с шоколад, а изобщо при някакъв проблем. В конкретно този случай трябва да му дадете информация за вида и количеството изяден шоколад, както и за размера на вашето куче, ако се обаждате по телефона. Важна е и продължителността на времето от поглъщането на шоколада. Колкото по-точни данни предоставите на лекаря, толкова по-лесно ще му е да ви каже какво точно да правите.

След това специалистът може да прецени дали е необходимо лечение. Обикновено включва предизвикване на повръщане. Може и прилагане на активен въглен, за да се подпомогне абсорбирането на всеки химикал теобромин, останал в стомашно-чревния тракт.

По-нататъшното лечение ще зависи от симптомите, които проявява кучето при натравянето с шоколад. Това може да включва интравенозно вливане и лекарства за контролиране на гърчове, кръвно налягане и сърдечен ритъм, ако е показано.

В никакъв случай обаче не действайте на своя глава, а потърсете съвет от лекар. Натравянето с шоколад не е шега и трябва да се отнесете отговорно към вашия домашен любимец.

натравянето с шоколад

Ще се възстанови ли кучето след натравянето с шоколад?

С бърза намеса и правилно лечение, за щастие повечето кучета се възстановяват напълно. Това обаче изобщо не бива да ви успокоява. Не забравяйте, че най-важна в случая е превенцията. Натравянето с шоколад може да бъде много тревожен момент за вас, за кучето ви и за цялото семейство. Затова вземете мерки навреме, за да не съжалявате по-късно. Най-добре е да държите целия шоколад далеч от обсега на вашето куче.

Когато излизате на разходка, не позволявайте на вашия домашен любимец да яде намерени неща по улиците. Няма нищо лошо в това да позволите на децата да му се радват, но все пак не им давайте да го хранят. Разбира се, те нямат лоши намерения, но няма как да знаят кое е опасно и кое не за четириногия ви приятел. Просто бъдете предпазливи, за да не бъде натравянето с шоколад при кучетата и ваш проблем.

Грижете се за вашия домашен любимец, както за член от семейството, защото той наистина трябва да е такъв.

Кучетата не са само за забавление, а и отговорност. Не го забравяйте.

Вижте още:

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (първа част)

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (втора част)

Ползите да играете с кучето си

Как да направите престоя в банята по-лесен за кучето ви

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе