Защо някои хора използват манипулативни тактики във връзката

Защо някой хора използват манипулативни тактики във връзката
Психология

Защо някои хора използват манипулативни тактики във връзката

В ежедневието си почти всеки човек вероятно познава някой, който се опитва да манипулира другите. Някои от тези личности дори използват манипулативни тактики във връзката си. Разбирането на мотивите за това защо го правят може да хвърли светлина върху това сложно поведение.

Защо някои хора използват манипулативни тактики във връзката

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

infomax-logo-50-15-HW Излизат мемоарите на Бритни Спиърс, Барбра Стрейзанд и Илон Мъск

Ето някои често срещани причини, поради които хората могат да прибягват до тези ходове във връзката:

Желание за контрол

Силното желание за власт и контрол над другите е обща черта на манипулаторите. Те използват манипулацията като средство да получат господство и да постигнат своето, като често пренебрегват чувствата и благополучието на другия човек във връзката.

Несигурност и ниско самочувствие

Манипулаторите може да имат дълбоко вкоренена несигурност и ниско самочувствие. Те използват манипулацията във връзката като начин да повишат егото си или да се почувстват по-добри от другите, компенсирайки собственото си чувство за непълноценност.

манипулативни тактики във връзката
манипулативни тактики във връзката

Страх от изоставяне

Някои личности се страхуват да бъдат изоставени или отхвърлени от партньорите си във връзката. Именно това е причината те да прибягват до такова манипулативно поведение. Те използват тактики като емоционално изтръгване на вина или изолация, за да създадат зависимост и да гарантират, че другият човек ще остане с тях.

Травма от миналото или заучено поведение

Някои манипулатори може да са преживели травматични събития или да са израснали в среда, в която манипулацията е била често срещан механизъм за справяне. Те са се научили да използват манипулацията като стратегия за оцеляване или като начин да се ориентират във взаимоотношенията. Именно това е причината, поради която те прибягват до този подход и във връзката си, понякога дори без да влагат умисъл в това. Може намеренията им към партньора да не са лоши, но те просто не познават друг модел на поведение във връзката от този, дори да не го осъзнават.

манипулативни тактики във връзката
манипулативни тактики във връзката

Нарцисизъм или личностни разстройства

Някои личностни разстройства като нарцистичното личностно разстройство, могат да доведат до манипулативно и насилствено поведение. Хората с тези разстройства имат завишено чувство за собствена значимост и не изпитват емпатия към другите, като използват манипулацията във връзката, за да задоволят собствените си нужди.

Неспособност за ефективно общуване

На някои хора може да им липсват здравословни умения за общуване, което ги кара да използват манипулацията като начин да изразят нуждите или желанията си индиректно. Те просто не знаят друг начин, по който да изразят това, което мислят и чувстват.

Постигане на лични цели

Далеч сме от мисълта, че всички манипулатори във връзката го правят несъзнателно Някои хора могат да използват измама и убеждаване, за да постигнат личните си цели или да изпълнят егоистичните си желания, дори това да е за сметка на другите. Предполага се, че те имат вече изградена връзка с партньора си, който пък им се доверява сляпо и лесно поддава на техните техники на манипулиране.

манипулативни тактики във връзката
манипулативни тактики във връзката

Липса на емпатия

Някои манипулативни хора изпитват трудности да разбират или да се вживяват в емоциите и нуждите на другите. Те просто не притежават тази емпатия, която е характерна за много други хора. Липсата на съпричастност към околните води до това, че тези личности могат да използват манипулацията, за да се възползват от своето безчувствие с цел лична изгода.

Успех в предишни манипулации

Ако дадено лице е манипулирало успешно другите в миналото, то може да продължи да използва тези тактики, тъй като вярва, че това му дава предимство при контролирането на ситуации и хора. Хората обикновено са на принципа, че след като веднъж са измамили и им се е разминало без последствия, значи могат да продължат да го правят с лекота. И тук не става въпрос само за манипулативните тактики във връзката, а за всички сфери на живота. В действителност обаче рано или късно последствията идват.

Дори и нито един от тези манипулативни трикове да не се отнася за вас или близките ви, важно е да ги разпознавате навреме. Само така ще можете да предотвратите токсични отношения и да бъдете наистина в хармония със себе си.

Вижте още:

Кои зодии искрят от магнетизъм

Светът очаква да види новото ви „Аз“: 4 начина да повишите своя личен магнетизъм

Уморихте ли се често да губите спокойствие? Ценни съвети как да се справите

Аромат, който привлича любовта – как да си направите парфюма на Афродита

Естествени антидепресанти: ТОП-7 парфюми, чийто аромат успокоява

Как лесно да изберем парфюм

Твоята чувствителност е СИЛА!

Отървете се от ограничаващите вярвания: Отключете истинската си вътрешна сила!

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе