12 грешки, които може да саботират любовния ви живот
Любов и партньорство

12 грешки, които може да саботират любовния ви живот

Всеки копнее за пълноценна връзка, но когато става въпрос за любовния ви живот, понякога всичко изглежда повече като голяма бъркотия. Може да откриете, че се чувствате разочаровани, защото продължавате да повтаряте едни и същи модели. Може да се почувствате безнадеждни за романтичното си бъдеще и да се чудите дали някога ще намерите смислената връзка, за която си мечтаете.

Ако установите, че обикновено си падате по хора, които не са съвместими с вас, срещите могат да се почувстват като емоционално влакче в увеселителен парк. Трудно е да продължите да се влагате там, когато чувствате, че не постигате резултатите, които искате. Ако търсите смислена връзка, но често се разочаровате от преживяванията си от срещи, замислете се дали пък проблемът не е във вас самите. Това може да ви помогне да идентифицирате нещата, които може да ви пречат да постигнете желаните резултати.

Тези 12 често срещани грешки може да повлияят на любовния ви живот повече, отколкото си мислите:

1. Не наблюдавате дали действията на човека съвпадат с думите му.

Важно е да наблюдавате действията на нов човек в живота си. Просто много хора са склонни да си слагат перде в началото на връзката и да не забелязват всичко. Когато излизате с някой нов и обръщате внимание на неговите действия, това увеличава вероятността да не пренебрегнете червените флагове, които стават очевидни за вас.

2. Предполагате, че другият човек е на същата страница като вас.

Не е необичайно хората да избягват да водят разговори за развитието на връзката им поради страх, че другият човек няма да бъде на същата страница. За провеждането на този диалог е необходимо определено ниво на уязвимост. Някои хора може погрешно да приемат, че другият иска сериозна връзка като тях. В действителност обаче някои остават изненадани по-късно, когато открият, че човекът, с когото излизат, се вижда с други хора.
Независимо от това колко силна връзка смятате, че имате или колко време прекарвате заедно, говорете си. Ако предполагате нещо за състоянието на връзката си, преди това да е било обсъдено, може да се заблудите сами. Това ще доведе го грешна настройка, привързване и накрая разочарование, че този човек в действителност не е съвместим с вас.

3. Отхвърляте червените знамена или признаците на дискомфорт.

Когато се срещате с някой нов човек, наблюдението как се чувствате около него физически и емоционално може да ви предостави ценна информация за чувството ви за емоционална безопасност с него. След първите няколко срещи с нов човек може да е полезно да водите дневник, за да изследвате как сте се чувствали, прекарвайки време с него. Може да ви звучи несериозно, но това ще е от полза за любовния ви живот.

4. След една-две срещи решавате, че вече не можете да излизате с никого.

Когато връзката все още не е факт, вие сте в процес на научаване на нова информация за човека отсреща. Ето защо може да не знаете все още дали сте съвместими или дали това може да прерасне в дългосрочна връзка. Затова в тази начална фаза вие може да излизате и с други хора. Разбира се, тук говорим за етапа, в който просто излизате на кафе или разходка приятелски, а не когато сте започнали връзка.

Усещането на химия в началото може да ви подведе да се влюбите в нечий потенциал, преди да разберете дали е съвместим с вас. Срещите с други хора могат да ви помогнат да дадете перспектива и да намалите вероятността да се привържете преждевременно към грешните партньори.

Един човек, с когото прекарвате някакво време, може да е непоследователен в комуникацията си. Възможно е пък другият да съобщава ясно намеренията си от самото начало. Това предоставя полезна информация, когато се опитвате да решите с кого може да сте по-съвместими. Може да се почувствате разочаровани, но в крайна сметка тази гледна точка може да ви помогне да избегнете загубата на време и енергия. Пак напомняме – това важи, само ако нещата не са започнали да се задълбочават, иначе няма да е честно.

5. Не знаете какви вашите граници и нужди във взаимоотношенията.

Размишляването върху това как се чувствате най-обичани и подкрепяни в една връзка може да ви помогне да започнете да идентифицирате какви са нуждите ви в нея. Познаването на вашите нужди и границите, които не искате да преминавате, може да ви помогне. Така можете да определите съвместимостта си с потенциален партньор и да ви спести много време от любовния ви живот.

6. Продължавате да излизате с някого, надявайки се нещата да се променят, дори да знаете, че той не може да отговори на нуждите на връзката ви.

Ако компрометирате ценностите си и трябва да сте във връзка, вие удължавате неизбежното. Потенциалният партньор може да притежава повечето от качествата, които търсите. Ако обаче основните му ценности не са в съответствие с вашите или има пречка, която се опитвате да убедите, че няма значение, вие се подготвяте за разочарование.

7. Фокусирате се върху потенциала, а не върху настоящето.

Лесно е да се разсеете от нечий потенциал и да се увлечете в мисли за бъдещето ви заедно. Това обаче може да замъгли преценката ви и да ви направи по-податливи да пропуснете сигналните лампи в отношенията ви.

8. Игнорирате как се чувствате, когато не сте с този човек.

Въпреки че е важно да забележите как се чувствате, когато прекарвате време с човека до вас, това не е достатъчно. Трябва и да обърнете внимание на това как се чувствате, когато не сте заедно. Когато сте сами чувствате ли се сигурни за връзката си и комуникацията на този човек с вас? Ако постоянно се чудите дали той ще ви се обади и какво прави, значи отношенията ви вероятно не са на нивото, на което ви се иска.

9. Не поставяте граници и/или не съобщавате за нуждите си.

В началните етапи на запознанства някои хора може да се страхуват да разкриват своите нужди или граници. Това е поради страх, че ще загубят връзката си с другия човек или ще бъдат осъдени. Това ви предотвратява възможността да видите как реагира човекът, с когото се срещате, когато поставяте граници или му споделяте нуждите си. Именно това може да предостави ценна информация за вашата съвместимост още в началото.

10. Не отделяте време да продължите да поддържате връзката си със себе си.

Колкото по-силна е връзката ви със себе си, толкова по-вероятно е да споделите ефективно нуждите си и да имате успехи и в любовния ви живот. Съсредоточете се върху взаимоотношенията и дейностите, които ви носят радост и ви помагат да се чувствате добре и на мястото си.

11. Прибързвате във връзката с някого, преди да сте готови (физически и/или емоционално), поради желание да поддържате интереса му.

Някои са склонни лесно да се привързват към грешните партньори по време на началните етапи на запознанства. Те биха направили всичко, за да ги задържат. Трябва обаче да мислите и за себе си и за вашите нужди, така че да можете да вземете информирано решение, преди преждевременно да се привържете към някого, с когото може да не сте съвместими.

12. Бъркате химията със съвместимостта.

Можете да имате химия с много хора, но това не означава непременно, че сте съвместими. Мислете за химията като глазура върху тортата, а тортата като основа на вашата връзка. Именно тя включва споделени основни ценности и съвместимост). Ако в самата торта липсват съставки, няма значение колко глазура сте сложили върху нея. Няма да има страхотен вкус и ще се почувствате разочаровани, че сте прекарали толкова много време, опитвайки се да накарате нещата да работят.

Когато подхранвате връзката си със себе си, тя се превръща в котва, към която можете да се обърнете независимо от всичко. Това е така, защото в крайна сметка знаете, че можете да се доверите на себе си. Когато връзката ви със себе си е силна котва, е по-вероятно да забележите, когато някой не се отнася към вас със същото ниво на уважение и грижа. Така че не се притеснявайте за любовния ви живот толкова много. Нещата ще се получат тогава, когато най-малко ги очаквате. Просто се научете да обичате себе си, за да може да ви обичат и другите.

Tagged , , , ,
на горе