Лайфхак: Как да спестите пари за 7 дни?

Лайфхак: Как да спестите пари за 7 дни?
Интересно

Лайфхак: Как да спестите пари за 7 дни?

За съжаление, не всичко в живота е лесно и просто, затова ви даваме няколко съвета как да спестите пари за 7 дни? Да се научите да пестите пари е дълъг процес, който ще изисква от вас самодисциплина и организация. Не е достатъчно да експериментирате няколко дни и след това спрете, с надеждата, че сте се научили да цените парите и сте започнали да ги харчите по-разумно. Спестяването трябва да се превърне в ежедневен навик, като миенето на зъбите или вземането на душ. Така че направете лайфхак: Как да спестите пари за 7 дни?

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот!

В кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ стават чудеса

Психолог: Политиците ни са много дребни души, всичко е за много дребни пари

Наследниците на цар Самуил в Италия

Представяме ви ръководство стъпка по стъпка за една седмица, за да въведете навика да спестявате в живота си. Бонус: няколко лайфхака, които ще ви помогнат да спестите допълнителни пари, без драстично да промените живота си.

Ден 1. Контролиране на разходите

Спестяването на пари е малко като наддаване на тегло чрез броене на калории, ако си представите, че килограмите са пари. Тоест, за да наддадете на тегло, трябва да изгорите по-малко калории, отколкото консумирате. Това означава, че, за да спестите пари, трябва да знаете колко харчите. Това важи и за онези ситуации, в които хората живеят ясно според доходите и знаят точно сумата, изразходвана на седмица или месец. В такива случаи счетоводството на финансите може да бъде неприятна изненада: обикновено се откриват елементи от ненужни разходи, които в крайна сметка изяждат лъвския дял от заплатата.

Вашите действия: Не изхвърляйте касовите бележки след пазаруване, а ги сложете в джоба си. Вземете си бележник, в който в края на деня ще записвате всичко, дори дребните разходи. Или инсталирайте едно от приложенията за финансово управление на вашия смартфон, за да въвеждате разходите в него през целия ден.

Тези 3 зодии винаги имат късмет с парите – каквото и дасе случи

Зодиите, които губят увереност, когато останат без пари

Четирите зодии, които пазаруват разумно и не прахосват пари

Ден 2. Изчислете дохода си

Така ще можете да отговорите на въпроса: колко пари имате сега? Има се предвид всичко: спестявания в брой, средства по карти, заделени за „черни дни“, дребни пари или едри банкноти в джобовете на саката и панталоните. Ако знаете точната сума, тогава тази статия ви трябва само за себеутвърждаване, защото вие сте майстор в спестяването. Е, или ви остават 154 лева преди заплатата, което е лесно да се изчисли. По правило, хората отговарят приблизително на този въпрос и това се оказва далеч от истинското състояние на нещата. Това е лошо за семейния бюджет. Безполезно е да планирате разходи, ако не знаете какъв доход ще имате. Каква е ползата от планираните покупки, ако няма останали пари? Затова винаги трябва да знаете колко пари имате в момента.

Вашите действия: Започнете да записвате доходите си. Не забравяйте, че това включва не само заплата, но и пари в плик, дарени за празник, печалба от лотарията или данъчни облекчения. Ако сте на свободна практика или имате плаваща заплата в зависимост от показателите за месеца, трябва да изчислите средния си доход. За да направите това, изчислете общата печалба за годината и разделете на 12. От тази сума трябва да надградите. Анализирайте и най-малката си заплата за годината: защо се случи тази ситуация, дали може да се повтори и можете ли да живеете с тази сума. Увеличаването на доходите ви също изисква да мислите какво е допринесло за вашия финансов успех и как да го възпроизведете.

Последната стъпка е да преброите всички средства, които имате в момента: джобове на дрехи, всички сметки и карти, пари в портфейла ви. Между другото, ако намерите пари на неочаквани места, веднага ги сложете в касичка. В крайна сметка, вие така или иначе, сте забравили за тях, така че временният отказ няма да предизвика вътрешна съпротива.

Зодиите, които обичат да обзавеждат дома си и дават пари за скъпи предмети

Истинската жена се печели с уважение и любов, а не с пари и скъпи подаръци

Как да привлечем пари и късмет в къщата?

Ден 3. Търсене на мотивация

Без компетентна мотивация успешният резултат от делото е невъзможен. Ако си поставите цел – спестяване на пари, тогава вероятно бързо ще се откажете от самия процес. Защото, като се ограничавате до приятни малки неща всеки ден и броите скучни финанси, рискувате да не постигнете целта си. В един момент ще изглежда твърде глобално и далечно. И след това не сте записали една покупка, втората също, и скоро напълно изоставяте тази дейност.

Друго нещо е, когато спестяването стане средство, а не цел. Тоест изчисляването на бюджета и ограничаването на себе си са малки стъпки към закупуване на апартамент/кола/собствен бизнес… В този случай спестяването е помощник по пътя към вашата мечта.

Вашите действия: Решете каква е целта ви: какво искате да постигнете с помощта на спестяванията. Опитайте се да мислите логично: не се утешавайте с илюзията, че със заплата от 6 хиляди лева можете да спестите за елитен апартамент в центъра на София. Но също така не си струва да се въвеждате в твърди граници: ако спестяването за апартамент не работи, тогава ще се получи – за вашия собствен бизнес. Но печалбата от него в крайна сметка, може да отиде за закупуване на жилище. Не се страхувайте да си поставяте дългосрочни цели. Във всеки случай, те могат да се променят с течение на времето: когато желанието стане неуместно или се появи друга опция. Преразглеждането на целите ви от време на време и поставянето на нови е добър навик във всички области. В края на краищата, колкото по-рано разберете, че вървите по грешен път, толкова по-лесно ще бъде да промените посоката.

Материалната жена е влюбена в парите ти, но не и в теб

Как планетата-покровител на вашата зодия влияе на паритети и кариерата

Парите не могат да купят истински важните неща в живота

 

Ден 4. Търсене на начини за спестяване на пари

За да спестите пари, не е достатъчно да се откажете от покупка веднъж. За да систематизирате процеса, трябва да анализирате разходите си. Например, щом се откажете да купите друга рокля, ще спестите дадена сума веднъж. Но, ако спрете да пушите, можете да спестите много повече годишно.

Вашите действия: Можете да намерите своите начини да спестите пари стъпка по стъпка: 1. Определете обичайните си навици за харчене. Това могат да бъдат: обяд в кафене, вместо домашно приготвена храна в контейнер, пушене, пътуване с такси, вместо с обществен транспорт. Изчислете колко пари можете да спестите на месец, година, ако се откажете от тези навици.

  1. Вторични разходи. Например, плащате големи сметки за електричество всеки месец, защото забравяте/мързи ви да смените обикновените крушки с енергоспестяващи. Или не ремонтирате крана, от който постоянно тече вода, а в края на месеца плащате излишните „изпуснати“ кубични метри.
  2. Помислете какви навици и ритуали можете да замените с по-евтини или да се отървете напълно от тях. Започнете с един навик и един вторичен разход, като добавите още един елемент от всеки след седмица. Така постепенно ще промените живота си, без да предизвиквате психологически негативни реакции.

Ден 5. Правене на списъци

Списъците са основен атрибут във всяко планиране. Невъзможно е да помните всичко през цялото време. Следователно, съставянето на списък за пазаруване, преди да отидем до магазина, ни помага да се въздържаме от необмислени разходи и купуване на ненужни неща. А календарът, който ще отбелязва датите на плащания по заеми и сметки за комунални услуги, ще ви спести глоби и санкции.

Вашите действия: Започнете с малко – направете меню за следващата седмица и списък за пазаруване за следващото ходене до магазина: 1. За менюто трябва да обмислите всички ястия и закуски, като се съсредоточите върху вашите желания, както и възможността или невъзможността за често готвене. Например, знаете, че следващата седмица ще имате натоварен и нередовен график, който няма да ви даде време или енергия за приготвяне на храна вечер. Това означава, че дори през уикенда трябва да готвите полуготови продукти, които не отнемат много време за готвене, или да приготвите храна за няколко дни наведнъж.

  1. След като планирате менюто за седмицата, ще ви бъде по-лесно да се ориентирате в списъка с необходимите продукти за пазаруване. Също така проверете рафтовете в кухнята и банята за неща, които ви трябват: пастата за зъби свършва и няма препарат за пране.

Ден 6. Планиране на бюджета

Планирането на бюджет, който отчита всички възможни разходи и приходи за годината, ще помогне да се избегнат много финансови затруднения. Във втория ден отбелязахме месеците с най-ниски и най-високи доходи. И най-доброто, което планирането може да ни предложи, е да „преместим“ част от приходите от печеливш месец към този на загуба. Да приемем, че сте фотограф и основният ви доход е да снимате сватби. Най-неблагоприятните месеци за вас са май и януари, когато сватбите са в пъти по-малко. Това означава, че през февруари и юни ще имате затруднено финансово положение. Но, ако сте изчислили бюджета си предварително, тогава заделяте пари от по-печеливши месеци.

Още една ситуация. Трябва да плащате данъка веднъж годишно. Ако дадете тази сума наведнъж, това значително ще повлияе на ежедневието ви. Но ако спестявате всеки месец, тогава плащането на данъка няма да натовари портфейла ви.

Вашите действия: Тъй като тепърва се запознавате с финансовото планиране, ще ви е трудно да вземете предвид всичко в бюджета веднага. Започнете с малко: планирайте месеца и след това годината. Опитайте се да запомните всичките си приходи и разходи през този период и анализирайте кои от тях ви очакват. С планиран бюджет е по-лесно да следите приходите и разходите на парите. В процеса могат да се появят промени, те също трябва да бъдат включени в графиците. В крайна сметка, основната цел е навикът да отчитате и планирате.

Ден 7. Обобщаване

За да не са напразни всички предишни стъпки, обучете се да обръщате внимание на финансите си веднъж седмично: анализирайте чековете и проверете точността на всички разходи. Анализирайте покупките си: кои са били спонтанни, кои са необходими и кои се дължат на други неща, които не сте изпълнили (например, не сте планирали менюто за седмицата – имало е достатъчно готова храна само до четвъртък, вие е трябвало да отидете на кафе в петък за обяд). Ако е имало приходи, запишете ги. Направете нов списък за пазаруване за следващата седмица. Изчислете спестяванията през последните 7 дни и запазете тези пари или ги прехвърлете в сметка в банка. Направете корекции в бюджета, ако е необходимо.

Вашите действия: Сега можете да анализирате разходите си и да помислите какво друго от навиците ви може да бъде заменено или премахнато. В бъдеще добавете нови финансови задачи към списъците си, като постепенно добавяте нови навици.

Лайфхакове:

Когато спестяването е твърдо установено в живота ви, ще започнете да забелязвате разходи, на които не сте обърнали внимание веднага, или ще измислите нови начини да спестите от бюджета. Но няма да е веднага. Затова ви представяме 7 вече доказани лайфхака, които ще ви помагат да спестите от бюджета си:

1.Поискайте отстъпки. По всяко време и навсякъде. Забележка: ако сте поискали отстъпка, но не са ви я дали, тогава просто купувате продукта на началната цена. Тоест не губите нищо, когато се пазарите, но ако имате късмет, спестявате. Най-лесният начин да направите това е на пазарите и в малките магазинчета, където самият собственик седи на касата. Но не забравяйте да се пазарите и при закупуване на кола или апартамент, където дори 1% отстъпка може да се равнява на десетки хиляди левове.

2.Пари обратно. Изберете банка и карта, които ви подхождат идеално: няма смисъл да отваряте карта, която получава кешбек под формата на километри, ако не сте фен на пътуванията. Анализирайте вида на честите си разходи и изберете съответно на тях.

  1. Откажете се от вредните навици. Освен че причиняват вреда на здравето, подобни зависимости изпразват и портфейла ви. В края на първата седмица на спестяване изчислете колко харчите за цигари или алкохол (и свързани продукти). Полученият резултат ще ви изненада неприятно, което може да ви помогне да се откажете от вредните навици.
  2. Промоции в магазините. Защо да купувате палто от новата колекция за 1000 лв., когато можете да вземете почти същото на разпродажба за 300 лв.? Същото важи и за продуктите: разбира се, не трябва да приемате мляко, чийто срок изтича на следващия ден, но ако срокът изтича след седмица и го пиете всеки ден, тогава защо не? Освен това магазините често правят добри промоции за продукти с нормален срок на годност.
  3. Другата страна на монетата от предишния параграф са импулсивните покупки на евтини стоки. Хората често са привлечени от ниската цена и импулсивно купуват евтини, но абсолютно ненужни неща. Съвет: отидете в такива магазини само за определено нещо, ако знаете, че там е по-евтино, отколкото в други.

Не купувайте пакети на касата. След закупуване на голям брой продукти, добавянето на пакет, който струва 5 лева, не изглежда страшно. Въпреки това, като ги сумирате, можете да спестите немалко годишно.

  1. Изключете електрическите уреди. Винаги се придържайте към това правило, ако не искате да създавате допълнителни разходи за себе си поради късо съединение в окабеляването.
  2. Както виждате, спестяването невинаги е скучно. Превърнете процеса в забавна игра, чиято цел е да спрете да искате кредит до заплата или да спестите за нещо приятно или пътуване. Не забравяйте, че е трудно само в началото на пътуването, след това действията ви ще се превърнат в добър навик, от който няма да искате да се откажете. Освен това имате под ръка ценните съвети – лайфхак: Как да спестите пари за 7 дни?

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе