Културно богатство на България: Ковачевица и Лещен
Величествена България

Културно богатство на България: Ковачевица и Лещен

Ковачевица: Културно богатство в планината

Село Ковачевица е разположено на 1050 метра надморска височина, и е златно наследство с богата история и вълшебна архитектура. Неговото историческо значение се е превърнало в свидетелство за уникалното културно богатство на областта. От древни артефакти до антични пътища, които свързвали градове като Никополис и Филипопол, Ковачевица вдъхновява с присъствието си.

Селото, разположено на 25 километра от гр.Гоце Делчев, привлича не само с историческите си корени, но и с приятния климат през цялата година. Зимата е умерено топла, а лятото – приятно прохладно, което го прави идеална дестинация за посещение през летните месеци. Неговата архитектурна красота е неповторима – каменните покриви и старите къщи придават уникален дух на селото, което е вписано и в списъка на архитектурните резервати на БАН.

Културно богатство на България: Ковачевица и Лещен
Ковачевица

Името на с.Ковачевица е оставило отпечатък и в българското кино, с един от най-емблематичните български филми – „Мъжки времена“, което допълнително подчертава магията и значимостта на това място.

 

Лещен: Високо в Родопите със своя уникален дух

Село Лещен, се намира само на 8км от с.Ковачевица и е разположено на 1093 метра надморска височина – едно от най-уникалните места в района. Тук възвишените склонове и малките къщички създават неповторима атмосфера. Лещен се отличава от съседните села със своята планинска и хълмиста местност, заобиколена от дивата природа на Западните Родопи и с поглед към Пирин планина.

Селото е дом на галерия Лещен, създадена от поета Борис Христов и съпругата му Дарина. Тук се събират творби на известни български художници и ръчно изработени предмети от дърво и камък. Впечатляваща е и църквата Света Параскева, свидетелство за възрожденския архитектурен стил в района и място, където се съхраняват запазени стенописи и иконостас.

Културно богатство на България: Ковачевица и Лещен
Лещен

Лещен не само впечатлява с високите си надморски височини, но и с богатото си културно наследство, което допълнително оживява този уникален рай в Родопите.

Вижте още интересни статии от Величествена България при нас:

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Лечебен извор край село Ситово цери кожни болести

Лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато

Златолист, Източник на вяра и чудеса

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Tagged , , , , ,
на горе