Лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато
Величествена България

Лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато

Лечебен извор край берковското село Балювица може да лекува болести. Водата минава през златна жила и месеци наред не променя вкуса си, разказват местните. По техни думи помагала при проблеми с очите, стомашно-чревни неразположения и заболявания на нервната система.

Село Балювица е известно с лековитото си кладенче, за което има куп истории и свидетелства, че цери очни заболявания. До аязмото се стига по криволичеща пътечка, последните метри от която представляват дървено мостче.

Изворчето съществува от векове, но след земетресението във Вранча през 1977 г. е било затрупано от скали. По думите на местни хора, постепенно камъните са се наместили и водата бликнала отново.

Кладенчето е облагородено през лятото на 2005 г. В местната управа има и сертификат за него. Водата е полезна заради съдържанието на магнезий.Ето какво лекува това изворче:

Лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато

Преподобна Стойна, българката стискала жарава с голи ръце, лекувала безнадеждно болни

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

infomax-logo-50-15-HW Загадката на Бастет, Ванга и Людмила

Лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато

Очите

лечебен извор
лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато снимка: ladyzone

Лечебен извор лекува болести с 24-каратово златоТози лечебен извор лекува най-вече очите. “От тази вода прогледнах, яви ми се истинско сияние и усетих лъчите на слънцето. Вече виждам живата природа. От мен да знаете – загубиш ли зрението си сякаш губиш целия свят”, споделя 68-годишната баба Гроздалина Цвeтанова. Живеела в мрак и тъга, че не можела да вижда хората, близките си, да се радва на внучето си. А именно внуците я спасили. Редовно й носели вода от аязмото.

Заболявания на нервната система и стомашно-чревни проблеми

лечебен извор
лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато снимка: ladyzone

Туристи, дошли чак от Добрич, Русе и Варна, твърдят, че този лечебен извор помага и при колит и язва. Имало и естетически ефект, защото изчезвали пърхотът и разни петна по кожата.

Изцелени хора са окачили на скалите над изворчето икони на Св. Богородица и Исус Христос, в знак на благодарност, както и мраморна плоча с надпис „Лековно кладенче“. Водата не променя вкусовите си качества месеци наред.

Има предположение, че изворът минава през златни жили и съдържа в себе си 24-каратов метал. Преди години иманяри изровили околността, но вместо съкровища намерили книги. Местните разправят, че след пиене на вода от изворчето се усилва апетитът.

лечебен извор
лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато снимка: ladyzone

Килийното училище на повече от 500 г. тъне в разруха в берковското село Балювица. Просветното средище е най-старото в област Монтана и е оставено на произвола на съдбата. Преди десетина години е направен опит за обновяването му, за който обаче свидетелства само табелата за произхода на вложените средства от правителствената програма „Малки проекти в подкрепа на регионалното развитие – 2004 г.

Килийното училище е опасано от реките Манастирска и Бакировец, които се сливат в една. На броени метри от него е храмът „Св. Троица“ …
Мистериозно кладенче в село Балювица край Берковица е надежда за лек на много хора. Самото място е живописно, обвито от мистерии и легенди.

Природна атракция на Северозапада е аязмото с лечебна вода. 20-ина постоянни жители на село Балювица от години се радват на голяма посещаемост на малки и големи, дошли да видят чудото.

Кладенчено някога се е казвало Келавото кладенче и то е още от турско време. 250 метрова екопътека отвежда хората до целебния извор, където миряни са окачили икони на Света Богородица и Исус Христос.

Легендата твърди, че под кладенчето има езеро, което е дълбоко, но досега никой не е можал да достигне до него. Другото е, че самата вода минава през златни жилки, самата скала има златни жилки, която дава лечение на водата, казва Анка Антонова – първи настоятел на църквата, Храм “Света Троица”.

Лековитото кладенче съществува от векове, но след земетресение през 70-те години е било затрупано. След това чудото станало и водата потекла отново.

“Чудо на природата” – така го наричат местните.

Пътят до изцеряващата вода сякаш безусетно връща човек в едно друго време. До кладенчето се стига по екопътека, която първо минава покрай църква и килийно училище.

Църквата е построена 1872 година. В същата година са построили и килийното училище.

Килийното училище е било много голямо. Било е построено Г-образно. Обаче тази къщичка е оставена само за антика, който дойде да знае, че е килийно училище и е строено 1872 година. В килийното училище са учили 140 човека, обяснява Анка Антонова – първи настоятел на църквата, Храм “Света Троица”.

Водата от лечебното кладенче в Балювица продължава да тече и да изцерява болните. Докато все още може, и докато българските богатства и история не останат в забвение.

лечебен извор
лечебен извор лекува болести с 24-каратово злато снимка: БНР
Tagged , , ,
на горе